TUDÁSTÁR

Hogyan befolyásolja a nitrogéntisztaság a költségeket?

A nitrogén nagy szerepet játszik különböző ipari alkalmazásokban. A víz, a villamos energia, a gáz és a sűrített levegő mellett gyakran az ötödik közműként emlegetik. Ez a cikk segít megérteni a helyszíni nitrogéntermelés gyakorlati, pénzügyi, biztonsági és környezetvédelmi előnyeit és azt, hogy mi a különbség a nitrogén tisztasága és minősége között.

Új könyv született!

Elkészült a „Digitális termelésirányítás” című könyvem, amely 450 oldalban tárgyalja azt, hogy mit kell tudnia egy termelésirányítási rendszernek.

Gépész Szalon – a progresszív mérnökök találkozóhelye

Micsoda hangulat volt! Írhatnám, hogy álmaimban nem gondoltam, és hogy remélni sem mertem, de nem így van, mert pontosan tudtam azt, hogy a Szalont megtöltik a csillogó szemű mérnökök.

A digitalFACT 2023 rendezvény résztvevői megkapják A termelésütemezési kis kék könyvének magyar kiadását!

“Kevés olyan könyv van, ami alapjaiban forgatja fel a gyártásról szóló gondolatainkat, elképzeléseinket.” – kezdte Molnár Zsolt, a könyv fordítója. “Mindenképpen ilyen volt P. Womack tollából a Lean szemlélet, aztán Eliyahu Goldratttől A cél című könyv. Harmadik helyen szerintem Mike Liddell A termeléstervezés kis kék könyve szerepel, amely olyan területet – a termelés napi szintű tervezését – fedi le, ami kapcsolódik az előző két könyvhöz, de azok nem foglalkoznak mélyebben vele.”

Tippek a lemeztervezés legfőbb kihívásainak megoldására

Aki lemezalkatrészeket tervez, annak egy sor egyedi kihívással kell szembenéznie. A gyárthatóság biztosításától, a költségmegfontoláson keresztül a pontosságig számos kihívással szembesülnek a tervezők. Továbbá nehezítő tényező az, hogy hazánkban korlátozottan áll rendelkezésre az erőforrás és a szakértelem ezen a területen.

Falamellák és hatékony gyártásuk automatizált gyártóberendezésekkel

Feltűnésmentes, mégis meggyőző: A falamellák sokkal elterjedtebbek annál, mint amennyire feltűnnének. A főként dekorációként használt elem precíz gyártást igényel, ellenkező esetben ugyanis feltűnne. A modern gyártóberendezések segítenek e cél hatékony elérésében – és ezeknek nem kell mindig újnak lenniük.

A lézervágás alapjai

A lézervágás egy olyan sokoldalú gyártási folyamat, melynek során egy lézer precízen és hatékonyan vág ki összetett formákat fémlemezekből. Hogyan működik egy CO2-lézer? Hol van az alkalmazási területük a különböző iparágakban? Miért alkalmasak a lézerek ideálisan az automatizált gyártásba történő integrálásra? Használt gépekkel is elérhető tökéletes eredmény?

A műanyagok története az autógyártásban

A műanyagok csekély súlyuk és alacsony áruk miatt közkedvelt nyersanyagok az autógyártásban. A fémeknél alacsonyabb terhelhetőség a műanyagok üveg- vagy szénszálakkal történő kombinációja útján javítható. Az alkatrészek gyártása fröccsöntési eljárással történik.

„Innovációs érettség” kutatás a Delltől

A Dell Technologies közzétette új kutatását, az innovációs indexet, amelyben több mint 45 ország 6600 alkalmazottja vett részt. A kutatás arra világított rá, hogy a vállalatok bíznak saját fejlesztéseik erejében globális kihívások esetén. Nemzetközi szinten több mint háromnegyedük (84%; Magyarországon is több mint a megkérdezettek kétharmada, 68%) egyetért azzal, hogy vállalatuk dinamikusan korszerűsítő kultúrával rendelkezik, a válaszok azonban egyértelmű szakadékot mutatnak a feltételezett és a megvalósított változtatások között.

Amikor minden simán fut: Hét tény a körléptető gépekről

Évente több százezer fojtószelepet gyártanak dízel befecskendező rendszerekhez. Ugyanez érvényes a zárrendszerek hengereire és kulcsaira vagy az elektronikai iparban használt dugókra. Ezeket a fém alkatrészeket mikrométeres pontossággal kell legyártani, amihez különböző megmunkálási eljárások szükségesek. Hét tény, hogy a körléptető gépek miért jelentenek előnyben részesített lehetőséget az igényes, nagy darabszámú munkadarabokhoz.

Útmutató egy fenntartható adatközpont megvalósításához

A digitális átalakulás elhozta az adatbőség korát. A nagyvállalatok továbbra is exponenciális ütemben hoznak létre adatokat azért, hogy előnyt kovácsolhassanak az újonnan megjelenő technológiákból. De ehhez olyan helyekre is szükség van, ahol megoldható az adatok tárolása és feldolgozása. Az adatközpontok ilyenek, ám nagy mennyiségű áramot fogyasztanak, amit, ha lehet, optimalizálni és csökkenteni kellene.

A Farnell e-TechJournal legújabb kiadása „Az Energia Jövője” témakörrel foglalkozik

A már ingyenesen letölthető, népszerű online magazin legújabb része azt veszi górcső alá, hogyan építhetik a legmodernebb energiagazdálkodási stratégiák a jövőt.

Hogyan győzze meg cégét az edge fontosságáról?

A siker érdekében a mai informatikai vezetőknek érteniük kell többek között a technológiához, az üzemeltetéshez és az üzlethez egyaránt. De taktikai előrelátás és iparági szaktudás is szükséges, hogy megtalálják azokat a megoldásokat, amelyekkel elérhetők a vállalatuk digitális átalakulással kapcsolatos céljai. Az edge egy ilyen megoldás, nem meglepő, hogy gyorsan az informatikai igazgatók fő prioritásává vált.

A Farnell bemutatta a globális iparági szakértők véleményét tartalmazó új Ipar 4.0 e-könyvet

The Innovation Experts – 2. sorozat: Ipar 4.0 és a gyártás jövője. Vezető globális szakértők véleménye az Ipari Dolgok Internetével (IIoT) és a kapcsolódó technológiák jövőjével kapcsolatban.

A gamer egérpad legfontosabb ismérvei

Tegyen egy egyszerű lépést a balesetmentes munkahely felé!

Mit kell tudnia egy termelésirányítási rendszernek?

A KKV szektorban működő termelésirányítási rendszerek képességei messze elmaradnak az élvonaltól. Részben ez okozza a szektor gyenge hatékonyságát is. Az okok egyike, hogy a döntéshozók nem is ismerik ezeket a lehetőségeket, így maga az igény sem tud megjelenni. Az érdekesség kedvéért tekintsünk át néhány olyan nem szokványos elvárást, amely előmozdíthatja a hatékonyság növekedését.

Milyen fémeket használnak a világ legjobb autóiban?

A Forma-1-es autók szuper gyorsak és szuper biztonságosak. Ennek érdekében a komponensek nyersanyagait mechanikai tulajdonságaik és sűrűségük alapján választják ki. Mert minél könnyebb az autó, annál gyorsabb. Ezért a szénszál a választott anyag. De milyen fémeket használnak az autókban? Bármilyen magasan fejlett is a nyersanyag, az F1-es komponenseket gyakran kereskedelemben kapható CNC-gépeken gyártják. Egy Forma-1-es versenycsapat egyes használt esztergagépeit jelenleg ipari aukcióra bocsátják.

Négy módszer a vákuumrendszer hatékonyabbá tételére

Szerencsére az SMC a több évtizedes tapasztalatára és know-how szaktudására alapozva négy egyszerű módszert is fel tud vázolni, amellyel csökkentheti vákuumrendszere energiafogyasztását. Ha kevesebb energiát használ fel emelésenként/átrakásonként, az közvetlenül hozzájárul az Ön jövedelmezőségéhez, miközben támogatja az ipar törekvését a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásában.

Már letölthető az e-TechJournal 4. kiadása

Az ingyenesen letölthető legújabb kiadás mélyreható betekintést nyújt az intelligens ipari érzékelőkbe és azok az ipari IoT-ben játszott kulcsszerepébe.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek