Örökségvédelem 3D-ben

A Marine Corps War Memorial emlékmű 3D szkennelése

2019. augusztus 13., kedd, 06:00

Címkék: 3d szkenner Creaform mérés méréstechnika szkenner szobor Werth Magyarország Kft.

Bár a 3D szkennereket alapvetően metrológiai célokra fejlesztették ki, gyakran merül fel azok egyéb feladatra történő alkalmazhatósága. A feldolgozóipartól való eltávolodás ugyan kizökkenti a mérnököket a komfortzónájukból, de ugyanakkor látványos, érdekes és intellektuálisan is stimuláló feladatok elé állítja őket.

Egy ilyen alkalmazás a kulturális örökség védelme. A Creaform szakemberei tavaly kaptak felkérést arra, hogy beszkenneljék a Dél-Karolinában található, Iwo Jima Memorial néven is ismert Marine Corps War Memorial emlékművet. A híres szobor Joe Rosenthal Pulitzer-díjas fényképét kelti életre. A Marine Corps War Memorial szobor arra a pillanatra emlékeztet, amikor a csillagos-sávos lobogót 1945. február 23-án kitűzték az Iwo Jima szigetének déli részén található Suribachi-hegy tetejére. Az akcióban öt tengerészgyalogos és egy haditengerészeti orvos vett részt.

Az Iwo Jimáért vívott csata ikonikus a tengerészgyalogság történelmében. A második világháború alatt elhunyt tengerészgyalogosok mintegy egyharmada ebben az ütközetben veszett oda, és a Becsület érdemérmek egynegyedét is az Iwo Jima-i invázió után ítélték oda. A 3D szkennelési projekt ideje alatt is számos veterán és civil tette tiszteletét az emlékműnél, ami azt bizonyítja, hogy a csata az eltelt idő ellenére eleven emlékként él sok résztvevőben és leszármazottban.

A szobor valójában egy kicsinyített mása Felix de Weldon szobrász a Virginia állambeli Arlington Nemzeti Temető közelében található alkotásának. Az Egyesült Államokban több másolat is megtalálható, amelyek mindegyikét nagy becsben őrzi az 1775 óta létező tengerészgyalogság. Mivel a kérdéses replika betonból készült, az idő vasfoga nyomokat hagyott rajta. A Marine Corps Recruit Depot 3D modellt szeretett volna kapni a szoborról a későbbi javítások elvégzéséhez. Így ha a szobor egy része leválik az alkotásról, az elveszett darab nagyon nagy pontossággal helyreállítható lesz.

Egy ilyen szobor szkennelése egyedi kihívások elé állítja a szakembereket: különlegesnek számít a méret, a részletgazdagság, valamint a tény, hogy az alkotás a szabadtéren áll. Ezen kihívások mellett Dél-Karolinának e vidékén nyáron gyakoriak a kiszámíthatatlan felhőszakadások. A mérnököknek tehát gyors módszert kellett találniuk a művelet elvégzéséhez, ezért a nagy érzékelési tartományú szenzoros Surphaser 100HSX és a hordozható HandySCAN 700TM kombinációja mellett döntöttek.

A szobor teljes külső felületéről egy 3D modellt gyorsan sikerült létrehozni a Surphaser 100HSX segítségével, mivel nagy területeket képes érzékelni. Ezért ugyanazokat az elemeket már nem kellett még egyszer beszkennelni a HandySCAN-nel. A felület jó része azonban rejtve maradt a Surphaser 100HSX számára (a perifériában állva láthatatlan maradt), ezeken a területeken nyújtott nélkülözhetetlen segítséget a HandySCAN 700.

A nagy méréstartományú szenzorral létrehozott fájlt 3D referenciaként használták ahhoz, hogy optimálisan illeszkedjen a HandySCAN 700 által beszkennelt területekhez. Volt idő, amikor ekkora adatmennyiség létrehozása napokig tartott volna. Az új technológiával a csapat néhány óra alatt végzett a feladattal, és némi utómunkával tökéletes .stl fájlt adhatott át a megrendelőnek.

www.creaform3d.com

Magyarországi forgalmazó:

Werth Magyarország Kft.

info@werth.hu

www.werth.hu


Creaform HandySCAN 3D – valódi hordozhatóság és pontosság a 3D szkennelés során

A HandySCAN 3D™ sorozat évek óta számít a bevált és megbízható 3D szkennerek referenciájának. A széria harmadik generációját képviseli a HandySCAN BLACK™, a nagy teljesítményű szkennelést kék lézeres technológiával, továbbfejlesztett optikával és ergonomikus dizájnnal ötvözi.

A HandySCAN 3D szkenner pontos, nagy felbontású és megismételhető eredményeket biztosít a beállítástól és a felhasználói szaktudástól függetlenül. A dinamikus referenciák révén a szkenner és az alkatrész a mérés során mozoghat, ami nem befolyásolja a pontos és kiváló minőségű mérési eredményeket. A HandySCAN 3D szkenner bármilyen környezeti körülmények között használható, emellett használatához nincs szükség állványra vagy külső eszközre. A felhasználóbarát kezelőfelület és az ergonomikus kialakítás révén a HandySCAN 3D tanulási görbéje rendkívül rövid.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek