Egyszerű kezelés, kis helyigény

A roboLoaddal a STUDER új típusú munkadarab-betöltő rendszert mutatott be a belső palástköszörűgépek számára

2023. március 08., szerda, 06:00

Címkék: automatizálás cnc köszörű Galika köszörüléstechnika palástköszörű Studer

Rakodórendszerek CNC-palástköszörűgépek számára – ez mindig neuralgikus pontot jelentett a fémipar számára. Ezen gépek speciális jellemzői, például a munkafej magassága és az ehhez kapcsolódó geometriai korlátozások komoly kihívássá tették a munkadarab-mozgatás automatizálását. A 2021 októberében a milánói EMO szakkiállításon bemutatott STUDER roboLoad azonban pontot tett a vita végére.

A STUDER által kifejlesztett rendszer nemcsak a geometriai követelményeknek felel meg, hanem viszonylag kis helyigénnyel és verhetetlen ár-teljesítmény aránnyal is rendelkezik. A speciális programozási ismeretek nélkül is működtethető STUDER roboLoad nagy rugalmasság és magas fokú működési komfort elérését teszi lehetővé a gyártásban.

A többek között a csomagolóipari öntőformák gyártására használt STUDER S121, S131 és S141 belső palástköszörűgépekben az automatikus B tengely elfordulási tartománya –60° és +91° között van. „Az automatikának tehát túl kell nyúlnia a gépen ahhoz, hogy szabadon foroghasson” – magyarázta Daniel Schafroth, a STUDER rendszerekért felelős részlegének vezetője.

STUDER S131 belső palástköszörűgép roboLoad munkadarab-mozgató rendszerrel

Nagy tárolókapacitás

A STUDER által kifejlesztett 1,5 méter széles roboLoad külső rakodó csak feleolyan széles, mint maga a gép. „Ez nem elhanyagolható tény – hangsúlyozta Schafroth. – A modern gyártócsarnokok minden négyzetméterét hatékonyan kell kihasználni.” A roboLoad ezen a viszonylag kis alapterületen is bőséges helyet kínál a munkadarabok számára összesen 6, egyenként 1 080 × 320 milliméter méretű tálcán.

A tálcák betöltése kézzel történik. „Nem nagyüzemi termelésről beszélünk, hanem például az éjszakai műszakban végzett, emberi beavatkozás nélküli gyártásról, vagy más gyártási folyamatok szüneteinek ideális kihasználásáról” – hangsúlyozta Schafroth. A munkadarabokhoz bármilyen köszörülési program előhívható. A STUDER roboLoad ezeket feldolgozza, és a megmunkálás után minden munkadarabot ugyanoda helyez vissza.

A STUDER roboLoad be- és kirakodási pozícióban

Egyedülállóan egyszerű működés

A STUDER roboLoad fejlesztési folyamata során mindvégig a későbbi működtetés leegyszerűsítését tekintették irányadónak. A winterthuri WENGER automatizálási specialista által kifejlesztett beállítási varázsló nem igényel programozási ismereteket sem a beállítótól, sem a gépkezelőtől. „A nagy, 19"-es intuitív kijelző grafikusan támogatja a beállítási lépéseket” – magyarázta Michael Wenger ügyvezető igazgató.

„A WENGER-rel immár 25 éve működünk együtt a fejlesztési munkában – tette hozzá Daniel Schafroth. – Ezúttal az volt az elvárásunk, hogy a gépkezelő 15 percen belül tudjon új munkadarabot beállítani, beleértve a megfogópofák cseréjét is. Ezt sikerült is megoldani.”

A STUDER roboLoad munkadarabokat tároló tálcái

A roboLoad műszaki paraméterei:

 • Robot: Fanuc M10-iD 10L;
 • Siemens Simotion Control;
 • Gyorsan cserélhető pofákkal felszerelt megfogók, az alábbiakra átalakíthatók:
  • Egyszeres működésű megfogó 7 kg súlyú alkatrészekhez, vagy
  • Kettős működésű megfogó 2,8 kg súlyú alkatrészekhez;
 • Maximális munkadarabméret:
 • Átmérő: 260 mm,
 • Hossz: 10–100 mm;
 • Munkadarab tárolása: 6 tálca, egyenként 1 080 × 320 mm méretben;
 • Intuitív, 19 hüvelykes érintőképernyős vezérlőpanel.

www.studer.com

www.galika.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek