Besárgult idén az Ipar Napjai kiállítás!

Integrált rendszerek egy teljesen automatizált gyártásban

2015. június 08., hétfő, 13:02

Címkék: 3D Area Sensor Fanuc fröccsöntés ipari robot M20-iA Mach-Tech 2015 Robodrill Alpha D21MiA5 Robodrill Alpha D21MiA5

A szerszámgépek, fröccsöntő vagy huzalszikra-gépek munkálkodásától voltak hangosak a Hungexpo pavilonjai, ahol a megszokott technológiák mellett igazi kuriózumok is megjelentek. A számos hazai és nemzetközi gépipari kiállítót felsorakoztató, több mint 15 ezer látogatót vonzó Ipar Napjai kiállítás idén is rengeteg látványos bemutatóval szolgált az érdeklődőknek.

A kiállítás egyik legnépszerűbb applikációja például a FANUC sárga színeiben virító 3D Area Sensor kamerarendszer volt, amivel egy M20-iA manipuláló robot volt összeköttetésben. A rendezvény során napokon keresztül fáradhatatlanul válogatta és pakolta át az ömlesztett joghurtos dobozokat a gyűjtőedénybe, miután a szenzorok megállapították azok helyzetét. A bemutató természetesen csak töredékét mutatta be a nagyon flexibilisen alakítható és tanítható alkalmazásnak, hiszen opcionálisan különféle kritériumokat lehet beépíteni a válogatási szisztémába, alkalmassá téve a rendszert élelmiszerek minőségellenőrzésére, ömlesztett áruk kiválogatására, vagy épp dobozok és paletták rendezésére, pakolására.

Horváth Ákos, a FANUC munkatársa, aki a beüzemelést végezte, elmondta nekünk, hogy a 3D Area Sensor egyik legnagyobb előnye, hogy a robot és a kamerarendszer között nincs szükség egy külön kommunikációs platformra, külön PC-re vagy vezérlőre, hiszen minden adatot a robot vezérlője dolgoz fel párhuzamosan annak irányításával. Emellett a FANUC-tól megszokott felhasználóbarát kezelést is nagyon fontos tényezőként emelte ki, valamint azt, hogy a Roboguide nevű szoftveres szimulációs programmal könnyedén lehet tesztelni a rendszer alkalmazhatóságát, még mielőtt az a termelésbe beépülne.

3D Area Sensor kamerarendszer (forrás: CNC Media)

Idén jellemző volt a FANUC standjára az olyan integrált rendszerek bemutatása, amivel szinte a teljes termékportfóliójukat felsorakoztatják, valamint annak szemléltetése, hogy ezek a rendszerek hogyan tudnak egy teljesen automatizált gyártásban hatékonyan együttműködni. Ilyen alkalmazás volt például a Robodrill Alpha D21MiA5 nevű szerszámgép, ami 150 mm-es acélkockákból marva mutatta be a gép képességeit, a ciklus folyamán hasznosítva a 21-es szerszámtartó szerszámait, majd annak végeztével egy, a gép belsejébe épített LR-Mate 200iD robot cserélte ki az elkészült munkadarabot egy megmunkálásra váróval.

Hasonló robot segítette a FANUC újdonságként bemutatott Roboshot fröccsöntő gépét is. A FANUC ugyan már 30 éve fejleszti és forgalmazza az elektromos fröccsöntő gépeit világszerte, a magyar ipar számára ezek csak az idei évtől váltak elérhetővé teljes támogatással.  A kiállításon bemutatott gép idén még csak száraz ciklusban üzemelt, mégis sok érdeklődő követte figyelemmel, ahogy a fröccsöntési ciklus végén a robot kiemeli a képzeletbeli műanyag formát, és a gyűjtőedénybe helyezi azt. Pintér Dávid értékesítő mérnök elmondása szerint a kiállított elektromos fröccsöntő gép ismétlési pontosságát, hatékonyságát, precizitását csak energiatakarékossága múlja felül.

A sárga standon helyet kapott még egy huzalszikra-gép és egy sorjázó robot is, de nem egy látogató kereste fel a céget az egy hónapja a hannoveri kiállításon bemutatott kollaboratív robot iránt érdeklődve, ami nemcsak zöld színével tűnik ki a többi robot közül ebben a kategóriában, hanem egyedülálló 35 kg-os teherbírásával és engedelmességével is. Összességében elmondható, hogy az idei Ipar Napjai kiállításnak üdítő sárga pontja volt a FANUC stand, illusztrálva, hogy milyen különféle problémákra nyújthat megoldást az automatizálás.

Bagdi Attila

info@fanuc.hu

www.fanuc.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek