A 3D lézerszkenner alkalmazásának lehetőségei az ipari szektorban

Folyamattervezés modern eszközökkel

2015. május 04., hétfő, 06:00

Címkék: 3D lézerszkennelés Autodesk folyamattervezés GLT Mérnökiroda Kft Leica lézerszkenner

A GLT Mérnökiroda Kft. a 3D lézerszkennelés innovatív technológiájának segítségével új oldalról közelíti meg az ipari felméréseket.

Szolgáltatásunk egy Leica márkájú lézerszkenner innovatív technológiáján alapul. A lézerkamera segítségével tökéletes pontossággal végezhetünk térszkennelést. A műszer hatótávolsága 300 méter. Ilyen távolságon belül milliméter pontosan készíthetünk szkennelést épületekről, csarnokokról, szerelőszintekről, vagy azok apró részleteiről. Több millió pontból álló pontfelhőt generál, majd több száz fényképet is készít. A fényképeket gömbpanoráma-képpé illeszti össze.

Cégünk szolgáltatását három részre oszthatjuk: 3D felmérés, 3D tervezés és végül az előregyártáson alapuló kivitelezés. Ezt a hármas egységet ügyfeleink igény szerint kombinálhatják.

3D lézerszkennelés

A folyamat első fázisa a felmérés, azaz a meghatározott területnek, vagy egy részletének a pontos leképzése és az adatok tárolása elektronikusan. A térszkenner lézersugarak segítségével helyez el pontokat a térben. A pontokból egy pontfelhőt állítunk össze, amely milliméter pontosan megegyezik a vizsgált területtel. A szkennelés előtt magunk állíthatjuk be a kamera által felmért pontok sűrűségét, ami fontos tényező, hiszen ezen múlik a felmérésünk pontossága és részletessége. Három felbontást határoztunk meg kollégáinkkal, amelyek mind az adatállomány mérete, mind pedig a mérőállás időtartama szempontjából optimálisnak tekinthetők, de a felbontás bármilyen tartományban beállítható manuálisan.

Alacsony felbontást alkalmazunk kisebb helyiségek esetén, ahol a részletesség kevésbé fontos, inkább csak az alapterület vagy például a falak vastagságának meghatározása a felmérés célja. Ilyen beállításokkal egy mérőállás nagyjából 10 percet vesz igénybe fényképekkel, 3 perc a szkennelés fényképek nélkül. A Közepes felbontás a leggyakrabban alkalmazott beállítás, mivel a részletesség és az adatállomány mérete is tökéletes a legtöbb esetben. Egy mérőállás 20-25 perc ilyen esetben. Magas felbontással nagy terek és nagy távolságok esetén érdemes dolgozni, ilyenek lehetnek például kültéri felmérések, vagy olyan beltéri mérések, ahol a részletesség kiemelkedően fontos. Egy állás nagyjából 1,5-4 óra szkennelést is jelenthet, továbbá az adatok mérete is a sokszorosára nő.

3D tervezés

A tervezés a 3D felmérésen alapul, így ez is tökéletes pontossággal végezhető el 3D-ben. A tervezés kezdetekor a pontfelhőt importáljuk tervezőprogramokba. Így pontosan és gyorsan tudunk új rendszereket tervezni, meglévő rendszereket visszamodellezni, vagy dokumentálni. A technológia segítségével meg tudjuk vizsgálni az ellátórendszerek pozícióját az épületszerkezethez képest. Térfogat, légköbméter és egyéb egységek, méretek meghatározására is tökéletesen alkalmas.

Kivitelezés

A kivitelezés kiinduló pontja a térszkennerrel elvégzett felmérés, majd a háromdimenziós tervezés során elkészült kiviteli tervek. A tervekből gyártás rajzokat készítünk, melyek alapján Szigetváron található üzemünkben sprinkler-, hűtő- és gőz rendszerek és központok szerelési munkáinak a lehető legjobb előkészítését végezzük. Így a folyamat végén kollégáink a helyszínen rövidebb idő alatt, precízebben tudják elvégezni a kivitelezést.

Felhasználási lehetőségek az iparban

Szolgáltatásaink számtalan területen felhasználhatók, ezek közül néhányat emelnénk csak ki, ami a szakma szempontjából releváns lehet. Ilyen a megvalósulási tervdokumentáció, melyet ezzel a modern technológiával pontosabban és gyorsabban elkészíthetünk, vagy a gyártás során folyamattervezéssel kapcsolatos feladatok, melyeket szintén megkönnyít a technológia alkalmazása. Technológiai rendszerek tervezésénél, átalakításoknál, illetve új beruházásoknál is széles körben használható. A logisztika és az archiválás terén is számtalan módon felhasználható. Előregyártással, illetve kivitelezéssel kapcsolatos szolgáltatásaink mellett Autodesk programok segítségével tökéletes pontosságú 3D tervek elkészítésében nyújtunk segítséget.

Mindezek mellett virtuális sétákat, animációkat és fényképtérképeket készítünk, melyet Navisworks és ReCap programokban kezelünk. Ütközésvizsgálatok dokumentálására is lehetőség nyílik, ezeket Microsoft Office és PDF formátumokban, csatolt fényképekkel adunk át megrendelőinknek. A karbantartás szempontjából lényeges információkat a pontfelhőben megjeleníthetjük, így a valódi térben koordináták segítségével pontosan megtalálható a kívánt hely. Ilyen lehet például egy esedékes szűrőcsere megjelenítése utasításokkal, útmutatóval és fényképekkel, valamint a szűrő elhelyezkedésének pontos adataival.

Az innováció sokrétűsége és a benne rejlő lehetőségek sokasága miatt valószínűleg sok kérdés maradt lezáratlan, ezzel kapcsolatban keressenek minket az alábbi elérhetőségeken.

GLT Mérnökiroda Kft.

1066 Budapest, Jókai utca 20.
7622 Pécs, Nyírfa utca 8/b.
Tel.: +3630 820 3272
E-mail: info@gltscan.hu
Web: www.gltscan.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek