Világszínvonalú robotlabor Budapesten

Kutatási együttműködésről állapodott meg a Fanuc Robotics és az Óbudai Egyetem

2012. január 08., vasárnap

Címkék: budapest fanuc robotics labor óbudai egyetem robot

A Fanuc Robotics és az Óbudai Egyetem együttműködési megállapodást írt alá egy világviszonylatban is korszerűnek számító robottechnikai kutatólaboratórium kiépítéséről. Óbuda University Research and Education Laboratory nevet viselő k+f műhely az egyetem Népszínház utcai épületében kapott helyet.

A robotokat és vezérléseket gyártó neves japán vállalat képviseletében Bob Struik európai vezérigazgató és elnökhelyettes, az Óbudai Egyetem részéről pedig dr. Somló János professzor emeritus, a Robottechnikai Egyetemi Tudásközpont igazgatója és dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem tudományos rektor-helyettese 2011. december 20-án látta el kézjegyével azt a megállapodást, amely értelmében a Fanuc Robotics támogatja az egyetem korszerű robottechnikai laboratóriumának kialakítását.

 

Bob Struijk, Réger Mihály és Somló János

 

A kutatási és oktatási célú robotlaborban (Óbuda University Research and Education Laboratory) megkezdett és tervezett munkákról, feladatokról, valamint eredményekről dr. Zentay Péter egyetemi docens, Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet munkatársa számolt be az aláírást követő fogadás és laborlátogatás keretében.

A Népszínház utca robotjai

A Fanuc Robotics és az Óbudai Egyetem közötti együttműködési program célja a XXI. század követelményeinek megfelelő robotlabor kiépítése az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán. A Fanuc Kutatási, Oktatási Laboratóriumot a legkorszerűbb Fanuc robotokkal szerelik fel.

 

Fanuc robotok az Óbudai Egyetemen

 

– A laborban a jelenlegi kiépítési fázisban egy párhuzamos robot, és egy humanoid robot áll rendelkezésére a kutatási és a hallgatói foglalkozások céljaira. További fejlesztési törekvéseink között szerepel egy robot látórendszer és további egységek rendszerbe való illesztése – mondta Zentay Péter.  

Hosszú távra terveznek

– Egyetemünk számára a Fanuc Robotics vállalattal való együttműködés jelentős előnyöket kínál, hiszen a világ egyik vezető high tech gyártójáról van szó, amely a nemzetközi piac CNC-vezérlő berendezéseinek közel 70 százalékát gyártja. A labor tevékenysége folytatását jelenti intézményünk Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán megvalósuló „off-line” oktatásnak. Egyetemünk e szakterületen működő oktatói és kutatói nagy reményeket fűznek a laboratóriumi robot mozgástervezés magas szintű kutatási, oktatási tevékenységeihez, különleges robotalkalmazások kutatásához, a szenzori robotikához, valamint az ipar-közeli alkalmazások realizálásához. A kitűzött program megvalósítása hozzájárul az intézményünkben folyó magas szintű képzések munkaerő-piaci relevanciájának fejlesztéséhez – értékelte az együttműködést Somló János.

Az együttműködők

A FANUC Robotics Magyarország Kft.-t 2007-ben alapították a FANUC Robotics Europe leányvállalataként a magyarországi és romániai piac kiszolgálására. A cég a Fanuc ipari robotok forgalmazása mellett szolgáltatások széles körét nyújtja a szakmai oktatások, a szerviz és megelőző karbantartás területén, emellett ellátja a végfelhasználók és a rendszerintegrátorok műszaki támogatását is. A Fanuc Robotics budaörsi irodája révén a japán gyártó teljes termékválasztéka, így az ipari robotok, a kontrollerek és szoftverek is elérhetők a hazai ipari felhasználók számára.

 

Bob Struijk, a Fanuc Robotics Europe vezérigazgatója a budapesti laboravatásonAz Óbudai Egyetem az akadémiai szektor, és az oktatási piac aktív szereplőjeként minőségi és versenyképes oktatási szolgáltatásokat nyújt. Az intézmény akadémiai program egészét kínálja a továbbtanulni szándékozók számára: 12 alapszak, 6 mesterszak és a doktori iskola színes kínálata várja az érdeklődőket. A Felsőoktatási Minőségi Díjjal kitüntetett egyetem kutatási stratégiájának célja, hogy kutató-fejlesztő-szolgáltató-vállalkozó intézménnyé váljon. A kutatás-fejlesztés és innováció az egyetem kiemelt, oktatással harmonikus egységet alkotó része, amely színvonalas, nemzetközileg is jegyzett alapkutatásokban, európai és hazai kutatási projektekben, valamint az ipari igényeket kiszolgáló fejlesztésekben és innovációban valósul meg.

(Forrás: techmonitor.hu)
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek