Pozitív üzleti hangulat Európa kistigrisében

Teli kiállítási csarnokok mellett zajlott az MSV

2017. október 25., szerda, 15:36

Címkék: automatizálás Brno Csehország digitalizálás ipar 4.0 kiállítás MSV

32 országból 1 631 kiállító és több mint nyolcvanezer látogató. Ezekkel a tényekkel foglalható össze dióhéjban az október 9-13. között Brnóban megrendezett 59. MSV International Engineering Fair. A szakkiállítás számos szempontból új rekordokat állított fel a korábbi évekhez képest.

Az 59. MSV sikere jórészt az ipar növekedésének és a Cseh Köztársaság pozitív gazdasági hangulatának volt köszönhető. Az ország jelenleg az Európai Unió gazdasági nyertesei közé tartozik, nevezhető egyfajta európai kistigrisnek is.

A vásáron érezhető volt az innovatív szellem és a gyártói optimizmus. Az ipar egyre növekvő igényt és keresletet támaszt az új ipari megoldások és technológiák irányába. A kiállítói standokon az automatizálás, a digitalizálás és a negyedik ipari forradalom korszaka tükröződött vissza.

Rendkívül magas volt a külföldi részvétel, 32 országból érkeztek a külföldi kiállítók, amelyek együttesen a kiállítószám felét tették ki. A legtöbb külföldi kiállító cég Németországból, Indiából, Szlovákiából, Olaszországból, Ausztriából, Dél-Koreából és Kínából érkezett. A külföldi látogatók több mint 50 országból érkeztek és arányuk meghaladta a 10 százalékot. A kiállításon számos külföldi küldöttség vett részt, többek között Indiából, Japánból, Oroszországból, Fehéroroszországból, Ukrajnából, Kubából és Németországból.

Idén India számított partnerországnak. A gyorsan növekvő gazdasággal és hatalmas potenciállal rendelkező ország rengeteg üzleti lehetőséget rejt magában. Az indiai kereskedelmi és ipari miniszter vezetésével érkezett küldöttség bemutatta a kormány új beruházásokat és közös vállalkozások létrehozását támogató „Make in India” programját. A kiállításon több mint 80 indiai vállalat vett részt a kohászat, az energetika, az acélipar, az ipari formatervezés és az általános gépipar területeiről. Hivatalos kiállítási standokat állított Kínából Shenzhen és Zhejiang tartomány, Szlovákia, Franciaország, Olaszország, Dél-Korea. négy német tartomány, Lengyelország, Ausztria, Oroszország és Tatárföld.

Az ázsiai országok erőteljes részvétele megerősítette az MSV az elmúlt években megszerzett pozícióját, mint az ázsiai vállalatok egyfajta „ugródeszkája” a közép-európai piacokra.

A vásár hagyományosan politikai és üzleti találkozóknak is teret ad. Idén Miloš Zeman elnök, Bohuslav Sobotka miniszterelnök, miniszterek, kormányzók, nagykövetek, szenátorok és képviselők, egyetemi rektorok, valamint a cseh és külföldi szakmai szövetségek képviselői keresték fel a kiállítást.

A legjobb kiállítási látnivalókat idén is MSV aranyéremmel díjazták. A szakértői zsűri hat díjat osztott ki, amelyeket a KSK Precise Motion, az ALTEG Bohemia, a KOVOSVIT MAS, a PRIMA BILAVČÍK, a ŠMERAL Brno és a Liberec Műszaki Egyetem nyert meg. Elismerő oklevelet nyújtottak át a BRIKLIS-nek.

Az MSV 2017-et szakágazati vásárok – TRANSPORT AND LOGISTICS-t és ENVITECH – gazdagították. A mérés- és irányítástechnikára, illetve automatizálásra fókuszáló kétéves AUTOMATION projekt, valamint az ElectroPark és 3D Print tematikus kiállítások sok érdeklődőt vonzottak. A Z-csarnokban egy CNC-programozói verseny zajlott, amelyben rekordszámú, 157 diák vett részt 36 közép- és szakközépiskolából.

A kiállítást nagyon gazdag szakmai program kísérte. Ezek közé tartozott a Cseh Köztársaság Ipari és Közlekedési Szövetségének Kongresszusa, két konferencia a cseh-indiai együttműködés elősegítésére, Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna üzleti napjai, valamint a találkozó. Szakértői konferenciák zajlottak le az ipar 4.0, a 3D nyomtatás, a robotika, az energiahatékonyság és a műszaki képzés témaköreiben.

A kiállítás keretein belül rendezett egynapos MSV Job Fair rendezvényen 18 csehországi és külföldi kiállító vett részt.

A látogatók idén két újítással is megismerkedhettek. Az MSV TOUR projekt során több mint száz érdeklődő látogatott el tematikus útvonalakon a technológiai újításokat felvonultató előre kiválasztott standokra. A Brünn városával együttműködésben létrehozott BRNO FAIR CITY projekt pedig a várost nyitotta meg a vásár résztvevői számára a gasztronómia, a kongresszusok és egyéb látnivalók megismeréséhez. A projektet a következő néhány évben minden jelentősebb kiállításra kiterjesztik.

A jubileumi 60. MSV International Engineering Fair 2018. október 1-5. között kerül megrendezésre az IMT, WELDING, FOND-EX, PLASTEX és PROFINTECH kiállításokkal együtt.

Magyarországi képviselet:

BD-EXPO Kft.

Budapest, Maros u. 12/b

Tel.: 1/346-0273

E-mail: office@bdexpo.hu

www.bdexpo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek