Kutatás és szakképzés az ipar 4.0 bevezetéséhez

A Festo AG és a Festo Didactic részt vesz a SmartFactory kezdeményezésben

2014. április 16., szerda, 11:28

Címkék: automatizálás Festo Hannover Messe ipar 4.0 k+f RFID

A Festo számára az ipar 4.0 bevezetése egyet jelent az új technológiák intenzív kutatásával és alkalmazottainak szakképzésével, immár a jövő gyártási tevékenységeihez alkalmazkodva. A Festo AG és a Festo Didactic ezért közös együttműködésben vesz részt a gyártófüggetlen SmartFactory kezdeményezésben.

 
A SmartFactory kezdeményezés célja új technológiák és koncepciók átültetése automatizált gyári környezetbe. A Festo AG és a Festo Didactic 2013-ban csatlakozott a kezdeményezéshez.
 

SmartFactory modul a Festo Didactic-tól

A SmartFactory keretében a Festo kutatási részlege és a Festo Didactic szoros együttműködésben dolgoznak. A Festo csoport leányvállalata tanulógyárak, laboratóriumi létesítmények, elektronikus oktatási és képzési programok segítségével biztosítja a jövőorientált képzési lehetőségeket a mechatronika és az automatizáció területein. Ennek szemléltetésére a SmartFactory hannoveri kiállítási standján névjegykártyákhoz gyártottak kis tartókat. A Festo Didactic kifejlesztett egy modult a kivitelezéshez, amely előkészíti és gravírozza a nyers munkadarabot.
 
A Festo Didactic által fejlesztett modul installációja a SmartFactory standján

Az ipar 4.0 már bevezetett aspektusai

A modul az ipar 4.0 fontos szempontjait valósítja meg: egy RFID-alapú vezeték nélküli adattárolót kapcsol minden munkadarabhoz. Ez tárolja azokat az adatokat, amelyek a teljes kivitelezési folyamat többi lépése számára utasításként szolgálnak. A névjegykártyatartóhoz használt nyers munkadarabot tartó két szerkezetet CoDeSys rendszer vezérli (úgynevezett effektor), így teljesen önállóan képes a feladatát végezni. A két egység között és a vezérlővel is biztosított a kommunikáció. A miniatürizált számítógépek az Elrest fejlesztései, amely szintén résztvevő partnere az OPAK kutatási projektnek, amelyben a Festo kutatási részlege is jelentős szerepet vállal. A gépösszeállítás és a fölé rendelt Enterprise Resource Planning (ERP) rendszer egységes hálózati kapcsolatáról egy OPC UA specifikációnak megfelelő interfész gondoskodik, amely szabvány egyre elterjedtebb ezen a területen. 
 
www.festo.com

Még több újdonság egyenesen Hannoverből:

Intelligens megoldások, okos gyárak
Kis helyigényű dinamikus szervomotorok 
Hangos ventilátorok és pörgő villanyórák ellen
Ultra kompakt multiprotokoll I/O modulok
Okos meghajtórendszerek az intelligens gyárhoz
A csőtartótól a rámpaütközőig
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek