Energiaválság Európában: kompenzáló lépés az ipar számára

2022. december 06., kedd, 10:42

Címkék: árverés aukció energia energiafelügyelet energiahatékonyság energiamegtakarítás energiaracionalizálás használt gép Surplex

Az EU klímavédelem terén betöltött vezető szerepe hátrányokkal is jár, az energiaellátás ugyanis nagymértékben függ a gáztól. Az ukrajnai háború következményeként meredeken nőttek a gáz- és villamosenergia-árak, és bár politikai viták folynak a válságból kivezető útról, az ipar számára még mindig elég homályos a helyzet. Az emelkedő költségek miatt jelenleg fizetésképtelenségi hullám fenyeget. Mi vár az ipari üzemekre, és hogyan segíthetnek a használt gépek.

Az EU ütemtervét tulajdonképpen már meghatározták: A tagállamok számára 2050-re tűzték ki a klímasemlegesség elérését. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével és „zöld munkahelyek” létrehozásával kívánják lassítani a globális felszíni hőmérséklet emelkedését. Az egyik legfontosabb pont a megújuló energiaforrásokra történő átállás: Energiatermelés szén és a gáz helyett nap-, szél- és vízenergiából. 

Az európai energetikai átállás azonban még messze nem olyan előrehaladott, mint amilyen lehetne. A polgárok tiltakoznak a szélerőművek ellen, az átépítési munkálatokat hosszadalmas engedélyeztetések lassítják, a tényleges megvalósításhoz pedig hiányzik a szakképzett munkaerő és az építőanyag.

Jelenlegi számos vállalat fontos döntés előtt áll: Hol lehet energiát megtakarítani, vagy le kell állítani a termelést? (© Nuttsue/Shutterstock.com)

Az energetikai átállás hirtelen leállása 

2022 elején újabb követ gördítettek klímacélok útjába. Februárban elkezdődött az ukrajnai háború, számos súlyos következményt maga után vonva. Ellátási láncok omlottak össze, nyersanyaghiány lépett fel, az árak pedig jelentősen emelkedtek. Az oroszországi gázszállítás leállítása világosan láthatóvá teszi azt az ellátási rést, amelyet a fenntartható energiák még nem képesek áthidalni. A gázt alternatív régiókból kellett importálni, ami jelentős áremelkedést eredményezett. És mivel a villamosenergia ára is a gáz árához kötődik, a költségek ezen a téren is emelkednek.

Azonban sok üzem termelése függ a villamos energiától, a gáztól, a széntől és az olajtól, a tulajdonképpeni biztosítékot jelentő energetikai átállás pedig jelenleg éppen a problémát jelenti. 

Üzemek takaréklángon 

A válságból kivezető utat sürgető hangok egyre hangosabbak. A kormányok árstopokkal, költségcsillapításokkal, a lakosságnak nyújtott közvetlen kifizetésekkel, valamint az atom- és szénalapú energiatermelők működési idejének meghosszabbításával próbálják orvosolni a helyzetet. A magas energiaköltségek ugyanis számos vállalatot veszélyeztetnek; a koronavírus-járvány következtében várt fizetésképtelenségi hullám most pedig mégis azzal fenyeget, hogy valósággá válik. 

Legyen szó szárítási folyamatokról, izzító- és égetőkemencékről vagy más gyártási folyamatokról – sok vállalat függ a gáztól, és jelentősen drágábban kellene alakítaniuk kínálatukat, hogy képesek legyenek megbirkózni ezekkel a többletköltségekkel. Az áremelések azonban elriasztják a potenciális ügyfeleket. Ennek következményeként sok vállalat már nem versenyképes. 

A VDMA egyik felmérése szerint a vállalatok 90%-a gondokkal küzd az energiaellátás terén, több mint felük pedig a helyzet további romlásából indul ki. Az üzemek jelenleg úgy próbálnak gázt és villamosenergiát megtakarítani, hogy ennek során ne kelljen túlzott mértékű termeléscsökkentést elviselniük – a megtakarítási lehetőségek azonban korlátozottak.

A Surplex ipari aukciósház kiváló minőségű és modern használt gépekkel kínál megfizethető megoldást a válságban (© Surplex)

A használt gépek alternatívát jelentenek a válságban

A megszakadt ellátási láncok és a magas energiaköltségek által okozott stagfláció számos vállalat számára a fizetésképtelenség akut kockázatát jelenti. Mindezek mellett Európa egyre kevésbé vonzó ipari helyszínként, mivel pontosan az energiaigényes vállalatok éreznek kevés ösztönzést arra, hogy ide telepítsék termelésüket. Számos vállalatra egyre nagyobb nyomás nehezedik az átszervezésre irányulóan. A gyártósorokat át kell alakítani, és új gépekkel kell hatékonyabbá és energiatakarékosabbá tenni. 

A gyártóüzemekhez hasonlóan azonban a gépgyártókat is érinti az aktuális válság, az új gépek árai és a várakozási idők egyre inkább az egekbe szöknek. Sok vállalat számára ezért az új beszerzés nem jöhet szóba korszerűsítési megoldásként. 

Pont válság idején érdemes egy pillantást vetni a használt gépek piacára. Jelenleg számos vállalat a már nem használt gépeinek eladásával szeretne könnyíteni költségvetésén. A Surplex.com-hoz hasonló aukciós platformokon egyre nagyobb a kínálat, az árveréseken pedig a legkülönbözőbb iparágakból – például fém-, fa- vagy építőipar – származó modern és jó állapotban található gépek vásárolhatók meg megfizethető áron. A lebonyolítástól kezdve a szállításon át a fizetésig tapasztalt szakértők vezetik végig a vásárlókat a gépvásárlási folyamat minden lépésén, és így képesek megtalálni üzemük számára a legjobb ajánlatot. Ennek köszönhetően a gépgyártás nehéz helyzetének ellenére az üzemeknek lehetősége nyílik arra, hogy újabb lépést tegyenek az energiaválság ellen, és megerősödve vágjanak neki a következő évnek.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek