Beszállítók: A hajtás terén való átállás megvalósítása használt ipari robotokkal

2023. január 12., csütörtök, 09:47

Címkék: árverés aukció Fanuc használt gép ipari robot KUKA Robotics robot robotika Surplex

Az elektromobilitásra történő átállás komoly kihívást jelent az autóipari beszállítók számára. Jelenleg nem rendelkeznek megfelelő biztonsággal a beruházások tekintetében, amelyek azonban szükségesek. Annak érdekében, hogy a hagyományos hajtásról az alternatív hajtásra való átállás időszakában alacsonyan tartsák a beruházásokat, használtan vásárolhatnak automatizálási rendszereket.

Hosszú még az út a klímasemleges járművekig

Hosszú idő fog még eltelnie, amíg az autóipari gyártás átáll a zéró károsanyag-kibocsátású hajtásokra. Még azt sem tudjuk biztosan, hogy melyik technológia fogja megnyeri a versenyt. Jelenleg a tisztán akkumulátor-elektromos járművek állnak az élen, szorosan mögöttük következnek az üzemanyagcellás hajtások és az e-üzemanyagokkal hajtott hibrid autók.

Az autógyártásban már általánosak a teljesen automatizált gyártósorok. A beszállítóknak most követniük kell a példát. Mivel a hajtás terén való átállás a legmagasabb szintű rugalmasságot követeli meg. (© Jenson/Shutterstock.com)

És még ha egy hajtástípus mellett döntenek is, a lehetséges koncepciók széles skálája áll rendelkezésre. Például különféle típusú villanymotorok léteznek (egyen- vagy váltóáramú, szinkron vagy aszinkron, külső vagy állandó gerjesztésű motorok stb.). A villanymotor a tengely közelébe, azaz a tengely geometriájába integrálva, vagy a kerék közelébe szerelhető. Ettől függ a hajtó villanymotorok száma is. Minden kerék vagy csak minden tengely rendelkezik egy motorral, vagy ennek kombinációjáról van szó? Tehát nagyon sok tervezési lehetőség áll rendelkezésre.

A nagy bizonytalansággal való szembenézés

Hiányzik a biztonság a beszállítók gyártási beruházásaira vonatkozóan. Egy biztos: A hajtások új generációjához teljesen új alkatrészek szükségesek, és a gyártás minden eddiginél nagyobb rugalmasságot igényel. Az elvégzendő beruházásoknak tehát minden követelménynek meg kell felelniük.

A beszállítói gyártás számos folyamata fémlemezek megmunkálásán alapul. A lemezek kezelése ipari robotok segítségével automatizálható. (© patruflo/Shutterstock.com)

A megoldás az automatizált és ezáltal rugalmas gyártósorok megvalósításában rejlik. Így gyorsan lehet reagálni az autógyártók változó követelményeire. Emellett a gyártás kis darabszámok esetén is kifizetődik. Számos beszállítói alkatrész lényegében megmunkált fémlemezből áll. A robotkezelés a munkadarabok présekre és más fémmegmunkáló gépekre történő betöltésének hatékony automatizálási módszere.

A beruházási kockázat minimalizálása

Még ha Kína jelentős előnnyel rendelkezik az elektromos autók globális gyártásában, az európai piac továbbra is vezető szerepet tölt be. Mivel az itteni autógyártók nagyobb arányban gyártanak elektromos járműveket, mint távol-keleti versenytársaik. Az ázsiai és amerikai autógyártóknak még többet kell befektetniük a gyártásukba ahhoz, hogy felzárkózzanak. Ezenkívül az előrejelzés jó időket mutat: Az autógyártók kevesebb, mint egy évtizeden belül több profitot fognak termelni elektromos járművekkel, mint belső égésű motorokkal. 2030-ra az elektromos autók aránya 40%-ra emelkedik.

A KUKA KR 500 egy sokoldalú, nagy teherbírású robot 500 kg maximális teherbírással és 2825 mm hatósugárral. Ez a modell és további robotok január 17-ig aukción elérhetők a Surplex.com oldalon. (© Surplex)

Annak érdekében, hogy a hagyományos hajtásról az alternatív hajtásra való átállás időszakában alacsonyan tartsák a beruházásokat, az autógyártók használtan vásárolhatnak automatizálási rendszereket a rugalmas gyártáshoz. A Surplex.com, a használt gépek és gyári berendezések aukciós platformja 2023. január 17-ig egy német autógyártó ipari robotjait (FANUC és KUKA) kínálja. A robotok rugalmasan alkalmazhatók: Kezelési feladatokhoz vagy ponthegesztési alkalmazásokhoz használhatók, és így a fémmegmunkáló iparágak, valamint beszállítók számára is megfelelőek.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek