Garázsból a világhír felé 4. rész

Három napra megnyitotta kapuit a rekordokat döntögető német szerszámipar egyik legpatinásabb cége

2019. június 26., szerda, 06:00

Címkék: esztergálás forgácsolás HORN lapka marás marószerszám precíziós szerszámok szerszám szerszámgyártás szerszámlapka

Apple, Amazon, Microsoft, Horn, Google, Hewlett-Packard: melyik a kakukktojás? 100-ból 100-an válaszolnánk azt, hogy a Horn, de minden csak szempont kérdése. A felsorolt világcégek közül ugyanis egyedül a Microsoft nem egy garázsból indult el a világpiac meghódítása felé vezető úton. A precíziós szerszámok terén úttörő Paul Horn GmbH idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját, aminek méltó emléket állított a 2019. június 5-7. között megrendezett hagyományos Technológiai Napok szakmai rendezvény is. Helyszíni beszámolónkat olvashatják a világ minden tájáról 4 700 szakembert Tübingenbe vonzó nyílt napokról.

Élen az újításban – szerszáminnovációk 2019-ben

A DDHM rendszer

A Horn által kifejlesztett CVD-gyémántbevonatos DDHM szerszámrendszer költséghatékony megoldást jelent edzett keményfémek és kerámiák fúrására és homloksüllyesztésére maximum 3 000 HV keménységig. A fúró- és marószerszám bevezetésével a Horn tovább bővíti termékválasztékát a hőkezelt keményfémek megmunkálásához. Mivel a forgácsolás hagyományos maró- vagy esztergaközpontokban is lehetővé válik, a szerszámok alkalmazásával elhagyhatók a költséges és időigényes köszörülési és szikraforgácsolási műveletek. Az új szerszámoknak köszönhetően adott esetben ezen gépek megvásárlása is okafogyottá válhat.

A DDHM szerszámrendszer edzett keményfémek és kerámiák gazdaságos megmunkálását teszi lehetővé (Forrás: Horn/Sauermann)

A DDHM rendszer különösen a szerszám-és formagyártásban tevékenykedő ügyfelek számára lehet érdekes, hiszen hatékony megoldást jelent a bélyegek és formák kialakítására. A szerszámrendszer ugyanakkor jelentős előnyökkel használható egyéb területeken is, beleértve az orvosi-, az autó- és a légiipart, valamint a lyukasztási, kovácsolási és formázási technológiákat. A gyémánt szerszámokkal rövidebb piacra kerülési idő, magas felületi minőség, alacsonyabb összköltség és nagyobb rugalmasság érhető el a gyártási folyamatban, megfejelve mindezt a szerszám hosszabb élettartamával.

A fúrók az átmérő tízszeresét meg nem haladó furatmélységig használhatók furatok létrehozására. A CVD-D élű fúrók kétélű kialakításúak, 2-től 10 mm-ig tartó átmérőben kaphatók. Minden szerszámverzió belső hűtőközeg-ellátással rendelkezik. A letörésre és homloksüllyesztésre szolgáló CVD-D végmaró 3 és 6 mm átmérőben, 15, 30 és 45 fokos szelvényszögekkel érhető el. A 3 mm-es változat öt, míg a 6 mm-es hat foggal rendelkezik.

Belső hűtéssel történő üregelés

A Horn egy meglévő termék új és továbbfejlesztett változatát is bemutatta a Technológiai Napok ideje alatt. Az N117 rendszer új szerszámtartói lehetővé teszik a hűtőközeg áramlását a lapkafészekben és annak oldalán is, optimális hűtést eredményezve az üregelés során. A célzott hűtés csökkenti a szerszám kopását, növeli a szerszám élettartamát és javítja a munkadarab felületének minőségét. A belső hűtőközeg-ellátásnak köszönhetően a forgácsolási zónában a hűtés még mély vágások esetén is biztosított. Az erősebb öblítési folyamat ezenkívül javítja a forgácseltávolítás eredményességét, csökkentve a forgács felhalmozódásának kockázatát.

Az N117 üregelő rendszer célzott hűtése csökkenti a szerszám kopását és növeli a munkadarab felületi minőségét (Forrás: Horn/Sauermann)

A CNC-esztergán történő üregelés lehetősége számos előnnyel jár. A megmunkálás egyetlen befogással elvégezhető, az üregelési eljárás pedig bármilyen típusú geometria előállítását lehetővé teszi a fogaskerekektől kezdve a reteszhornyokon és csavarvonalú vágásokon át egészen az ívelt vágásokig. Ezáltal költséghatékony alternatívát jelent a hagyományos üregeléshez, mivel gyakorlatilag bármilyen CNC-esztergán használható.

Új geometria a titán leszúrásához, érzékelőkkel felügyelve

A Technológiai Napokon a Horn első alkalommal mutatta be új geometriáját a titán leszúrásához. A kifejezetten a titánra tervezett WT geometriát széleskörű szimulációk alapján fejlesztették ki és a nehezen megmunkálható anyagból készült csontcsavarok forgácsolása során egyből bizonyította is gyakorlati értékét. A geometria a megbízható vágás mellett lágy forgácsolást biztosít, így nagyobb előtolás érhető el, ami alacsonyabb ciklusidőket eredményez. Ezen túlmenően az élettartam is megnő – a tesztek alapján akár 60 százalékkal. Az új WT geometriájú 224 típusú lapkák 2, 2,5 és 3 mm-es méretekben kaphatók IG35 tartományban, H224 típusú szerszámtartókhoz tervezve.

A Horn új WT geometriája, kifejezetten a titán megmunkálásához (Forrás: Horn/Sauermann)

A Kistler a nyomás, az erő, a nyomaték és a gyorsulás mérésére szolgáló dinamikus mérési technológia globális piacvezetője. A Paul Horn GmbH-val szorosan együttműködve a Kistler Group olyan megoldást dolgozott ki, amely egyedülálló megoldás a mikroesztergálási alkalmazásokban használt szerszámok valós idejű felügyeletére. A Piezo Szerszámrendszer (PTS) egy erőérzékelőből áll, amelyet az esztergaszerszámba illesztettek és információt nyújt annak a megmunkálás alatti állapotáról. A rendkívül kicsi piezoszenzor a legkisebb vágóerőket is nagy felbontásban képes mérni. A gépkezelő így azonnal felismeri az anyaghibákat és a szerszámtöréseket, ami csökkenti a hulladék mennyiségét és maximalizálja a minőséget.

Az érzékelő információkat ad a szerszám állapotáról a megmunkálás során (Forrás: Horn/Sauermann)

Az új rendszert esztergálásra fejlesztették ki, különösen a mikro kategóriában. Ezekben az alkalmazásokban az alternatív mérési módszerek – például a főorsómotor hajtóerejének felügyelete – nem praktikusak, mivel nem képesek észlelni a pillanatnyi változásokat. Még az akusztikus emissziók mérése sem eredményezne kielégítő eredményeket, ha kis munkadarabokat munkálunk meg. A hűtőfolyadék használata és a nagy fordulatszám miatt a vizuális megfigyelés sem járható út. Az új megoldás kompatibilis a Horn által kínált standard szerszámtartókkal. Nem igényel semmilyen beállítást a vezérlésen, és bármilyen gépen használható. Az érzékelők gyorsan és egyszerűen cserélhetők. A rendszer használata csökkenti a termelési költségeket és növeli a termelési kapacitást.

Tökéletes kombináció: a Horn horonymaró szerszáma a titán megmunkálásához és a Kistler erőérzékelője (Forrás: Horn/Sauermann)

Vége

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Garázsból a világhír felé 3. rész

Garázsból a világhír felé 2. rész

Garázsból a világhír felé 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek