TERMÉKINNOVÁCIÓK

Új FAULHABER IEP3 inkrementális enkóder

Lenyűgöző pontosság a legújabb chiptechnológia révén.

Magyar fejlesztésű robotok hódíthatnak Európában

Mintegy száz új, saját fejlesztésű autonóm takarítórobot üzembe helyezése kezdődött el a B+N Referencia Zrt. hazai mérnökcsapata munkájának eredményeként. A korábbi széria tagjai már évek óta bizonyítanak többek közt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a főváros metróállomásain, de Lengyelországban, Szlovéniában és Romániában is tesztelik az emberekkel kooperálni képes robotokat. A csapat egy jelenlegi kutatása pedig arra irányul, hogy akár tömegközlekedési eszközökön vett minták alapján mielőbb jelezni lehessen a járványügyi szempontból veszélyes kórokozók jelenlétét és számuk hirtelen növekedését.

Ismét várják a legsikeresebb innovációkat a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a mai nappal hivatalosan is meghirdette a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot, a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával. A legkiválóbb hazai innovációs teljesítményeket idén már 32. alkalommal ismerik el, de a 2023. évi innovációs díjak odaítélésénél újabb szempontokat is figyelembe vesznek. A 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj mellett az Energiaügyi minisztérium közreműködésével külön Energiaügyi és Környezetvédelmi díjak is kiosztásra kerülnek. A pályázatok elbírálása során továbbra is a legnagyobb gazdasági, ill. társadalmi haszon, eredmény a legfontosabb szempont, de a bírálók jelentős mértékben mérlegelik a környezetvédelem és a fentarthatóság szempontjait! Nevezési határidő: 2024. február 5.

A közepes teljesítménytartomány új családtagja

Az új mozgásvezérlő ideális berendezésgyártásba és az orvostechnikai alkalmazásokba való integrálásra. 36 V és 3 A (csúcsáram 9 A) paramétereivel kb. 100 W teljesítményig fedi le a teljesítménytartományt, enkóderrel rendelkező DC-motorokhoz, kefenélküli hajtásokhoz és lineáris motorokhoz alkalmas.

Robottechnológiával és számítógép-vezérelt eljárásokkal a világ élvonalában

Sikereket ér el az ortopéd sebészetben alkalmazott úttörő módszereivel dr. Domán István Ph.D., ortopédsebész főorvos. A speciális technikának és a robottechnológiának köszönhetően pontosabb és személyre szabottabb műtétekre nyílt lehetőség.

És a győztes: az iJaw tokmánypofa

Ismét volt ok az örömre a RÖHM-nél: a németországi központú be- és megfogástechnika-specialistát ismerték el 2023-ban a „Best of Industry” díjjal. Az iJaw tokmánypofa kifejlesztéséért járó neves díjat az különbözteti meg a többi iparági díjtól, hogy a Best of Industry Award megmérettetésen egy átlátható és nyilvános szavazási folyamat során dől el az elsőség kérdése, amiben minden iparági szakértő részt vehet.

A Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat meghirdetése

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2023-ban is meghirdeti a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot, a Magyar Innovációs Alapítvány által, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával. A megmérettetés keretében immár 32. alkalommal kerülnek elismerésre a 2023. év legkiválóbb hazai innovációs teljesítményei. Nevezési határidő: 2024. február 5.

Magyar innováció debütált a világ elsőszámú techkiállításán

Ezekben a napokban rendezik a világ legnagyobb technológiai és startup kiállítását, a Gitex Globalt. A dubaji eseményen a hazai vállalatok sikeres külpiacra lépését elősegítő HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is képviselteti magát, és több magyar megoldást is megismerhet a várhatóan mintegy 180 ezer látogató. A világ egyik vezető önkiszolgálókassza-gyártója például a retailinformatika itthoni szakértőjét, a Laurelt kérte fel egy új, a helyszínen debütált fejlesztés megvalósítására.

Fenntarthatóbb növénytermesztés robotokkal

A világ folyamatosan növekvő élelmiszerigénye és a klímaváltozás egyre szükségesebbé teszi az újgenerációs, fenntartható mezőgazdasági megoldásokat. A legnagyobb kihívás, hogy a termelés kevesebb erőforrással, lehetőleg vegyszermentesen, mégis hatékonyabban történjen, akár mesterséges intelligenciával ellátott robotok segítségével. Erre ad példát egy csehországi innováció.

Meghirdették a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát

A Magyar Innovációs Szövetség a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kiemelt támogatásával, valamint a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságának szakmai közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel közösen meghirdette a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát.

Úttörő megoldást vetett be a Schneider Electric és az Aeven

A dán elektromos hálózat stabilitásának támogatását is szolgálja az a különleges projekt, amit közösen valósított meg a Schneider Electric és az Aeven. A fejlesztés révén a digitális és adatközponti megoldásokat kínáló dán cég szünetmentes tápegységeinél (UPS) kétharmadával csökkent az energiapazarlás.

Elindult a hazai fejlesztésű napelemes gépkocsibeálló és -töltő sorozatgyártása

Megújuló energiaforrásból, közvetlenül is lehetne tölteni az idehaza is gyorsuló ütemben terjedő elektromos autókat egy magyar cég innovációjának segítségével. A DAV Mérnöki Kft. csütörtöki szakmai eseményén mutatta be hivatalosan a szigetszerűen üzemelő napelemes rendszerként használható, CarSol nevű szerkezetet. A rendezvényen Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke is részt vett, aki az ágazat szereplőit és a lakosságot is érintő részleteket osztott meg az Energiaügyi Minisztériummal való egyeztetések legutóbbi fordulójáról.

Biológiai jel alapú mobil fájdalommérő

A Kereken-Pálya Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz benyújtott Eszközfejlesztés fájdalomérzet detektálására biológiai jelek alapján című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00011 azonosítószámú projektje sikeresen megvalósult.

Tudományos olimpikonok a Kutatók Éjszakáján

2023. szeptember 29-én, a BME OMIKK Könyvtáraula épületében (1111 Budapest, Budafoki út 4–6.) a Kutatók Éjszakája keretein belül 16:00 órától 23:00 óráig a Magyar Innovációs Szövetség standjai is megtekinthetőek lesz. A látogatók megismerkedhetnek a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiváló döntős projektjeivel, valamint friss információkat szerezhetnek a 33. OTIO kapcsán.

Fantasztikus eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

Brüsszelben mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén (https://eucys2023.eu/), melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta.

OKUMA-géppremier az EMO Hannover kiállításon

Új gépek és technológiák lenyűgöző választékát mutatja be az Okuma 2023. szeptember 18–23. között az EMO Hannover során, a világ vezető gyártástechnológiai szakvásárán. Az Okuma idén két évfordulót is ünnepel: 125 éves az Okuma Corporation, az OSP vezérlőcsalád pedig a 60. születésnapját tartja. A 15. csarnok B36-os standján számos európai premier, három világpremier, úttörő automatizálási megoldások és az új OSP-P500 vezérlő várják majd a látogatókat.

Magyar részvétel a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén

Brüsszelben fogják összemérni a tudásukat 37 ország tehetségei a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén (https://eucys2023.eu/), melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálja.

Új darabosító eljárás és prototípus, korom, szénpor és egyéb porszerű konzisztenciájú anyagok darabosítására, amorf, darabos ipari tüzelőanyag előállítása céljából

A Petrol Üzemanyagtöltő Állomásokat Tervező, Építő, Szerelő és Javító Kft. a Metal Best Kft.-vel konzorciumban sikeresen megvalósította az „Új darabosító eljárás, korom, szénpor és egyéb porszerű konzisztenciájú anyagok darabosítására, petrolkoksz konzisztenciájú ipari tüzelőanyag előállítása céljából” című projektjét, amit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatott a „Kis-, közép-, és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása” című felhívás keretében 2018-1.1.2-KFI-2018-00049 azonosítószámmal.

Újonnan fejlesztett főzőtechnológia

A KORAX Gépgyár Kft. GINOP-2.1.7-15-2016-02068 számú - Prototípus, termék és szolgáltatás fejlesztési projektjén keresztül új prototípust és technológiai gépsort fejlesztett ki az élelmiszeripar számára.

Új típusú bioplasztik alapú technológia fejlesztése szívószálak és evőeszközök gyártására a Piringer Kft. üzemében

A Piringer Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása pályázati felhívására nyújtott be pályázatot „Új típusú bioplasztik alapú technológia fejlesztése szívószálak és evőeszközök gyártására a Piringer Kft. üzemében címmel 2018-1.1.2.-KFI-2019-00209 azonosító számon és nyert el 236 597 529 Ft vissza nem térítendő támogatást.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek