KIFEJLESZTVE

A Mewa MI-t használó applikációkba invesztál

A textilszolgáltatásokat kínáló Mewa vállalatcsoport a jövőben jelentős szerepet szán a mesterséges intelligenciára támaszkodó folyamat-optimalizációnak és minőségellenőrzésnek. Ennek érdekében a cégcsoport nemrégiben megvásárolta a román Esenca Digital Workwear S.R.L. startup többségi részesedését. A vállalkozás arra szakosodott, hogy olyan mesterséges intelligenciával támogatott applikációt fejlesszen ki, amely képes méretet venni a megfelelő ruhadarabok kiválasztásához.

Az új LEMO termékportfólió leegyszerűsíti a kiválasztási folyamatot

A nagy teljesítményű csatlakozási megoldások vezető gyártójának számító LEMO továbbfejlesztett termékcsalád-portfóliót mutatott be, amivel a célja a kiválasztási folyamat leegyszerűsítése az ügyfelek számára.

Lezárult a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat.

Elismerésre méltó innovációs teljesítmények születtek az elmúlt évben is. Rekord részvétel mellett lezárult a 2023. évi 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat.

Világpremier: az ultrahangos tesztelés rendkívül pontos előrejelzést ad a csapágy élettartamáról

Évekig tartó kutatás és fejlesztés után az NSK számos csapágy alapvető dinamikus terhelési besorolását értelmezte át, az egyenértékű gördülőfelületi kifáradási élettartam kétszeresére emelésével (a kialakítás vagy az anyagok megváltoztatása nélkül). Az NSK így 60 év után az első vállalat lett, amely jelentős áttörést ért el a csapágyak élettartamának számítási módszertanában, segítve a végfelhasználókat a termelékenység javításában és a környezetvédelemben.

Új Baumer fénysorompó: nagy teljesítményű és költséghatékony

A szenzorspecialista Baumer új optikai érzékelőcsaládot mutatott be a kompakt fénysorompók és fotoelektromos közelítéskapcsolók standard osztályában. A kivételesen költséghatékony, nagy teljesítményű és helytakarékos O330 család a megbízható tárgyfelismerés érdekében megnövelt teljesítménytartalékkal, valamint olyan extra, okos funkciókkal rendelkezik, mint például a 3D-s gépészeti CAD-adatok integrált fénynyalábbal.

Ammónia: megoldás a jövő globális hidrogén-infrastruktúrájára

A villamosítás térhódítása során az energiaátmenet kulcsaként döntő szerepet fog játszani a hidrogén. Ez az energia hosszú távú tárolásától a fosszilis tüzelőanyagok molekuláris helyettesítéséig mindenre kiterjed.

Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

Február 5-én éjfélig lehet nevezni a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra, amelynek keretében idén már összesen kilenc innovációs díj kerül átadásra különböző kategóriákban.

Kvantumszámítógép-vezérlők fejlesztésébe száll be a Siemens

Extrém hidegben működő, kriogén felvezetők fejlesztésére kötött partnerséget a Siemens, a sureCore és a Semiwise.

A világ első eTrailerje szabadalmaztatott szenzortechnológiával – és szabványos norelem gépelemekkel

A hamburgi székhelyű NÜWIEL GmbH megalkotta a világ első akkumulátoros, villanymotoros kerékpár-utánfutóját, ami fenntartható és megbízható megoldást jelent az akár 130 kg tömegű áruk szállítására. Az eTrailer létrehozásához NÜWIEL mérnökei norelem szabványos gépelemeit használták fel.

Megállapodás négy minisztériummal a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat támogatásáról

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) huszonnégy év után megújította a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra vonatkozó együttműködési megállapodását az érintett minisztériumokkal. Csák János, kulturális és innovációs miniszter, Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter, Dr. Nagy István, agrárminiszter, Lantos Csaba, energiaügyi miniszter, Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Bódis László, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója és Dr. Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke. Kiss Ádám István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke és Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Magyar Innovációs Nagydíj Díj alapítója látták el kézjegyükkel az együttműködésről és támogatásról szóló okiratot.

Új SpaceMouse Pro Wireless a 3Dconnexiontól – Bluetooth® Edition

A 3Dconnexion bemutatta a várva várt SpaceMouse Pro Wireless Bluetooth Edition professzionális vezeték nélküli 3D pozicionálót. A mérnökök, művészek és építészek számára tervezett új SpaceMouse Pro Wireless zökkenőmentes élményt nyújt, középpontjában a fenntarthatóság áll, és a szakemberek változó igényeinek is megfelel.

CES világpremier – a Bosch egyetlen chipben egyesíti az infotainment- és a vezetéstámogató funkciókat

A Bosch 2030-ra az infotainment- és a vezetéstámogató rendszerekhez gyártott számítógépek területén mintegy 32 milliárd eurós piaci volumenre számít.

Közel kétszáz fiatal pályázó a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián

Idén is nagyon népszerű a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, hiszen majdnem kétszáz középiskolás fiatal adott be pályázatot.

Pirolízis olajok hasznosítása desztillációval

Az Európai Unióban jelenleg mintegy 2,5 milliárd tonna hulladék keletkezik. Az egy főre jutó települési hulladék mennyisége az Unióban 500 kg/fő körül van. Magyarországon ennél mintegy 22 %-kal kevesebb, 390 kg/fő települési hulladék képződik. Éppen ezért korunk egyik legfontosabb környezeti problémája, a rendkívül összetett és sokrétű küzdelem a mindent elárasztó hulladék ellen. A hulladék ugyanis hasznosítható, akár nyersanyag is lehet, ha okosan állunk a megoldáshoz. Az innováció jelentőségét már Thomas Edison is felismerte. „Egy találmány feltalálásához jó képzelőerőre és egy halom hulladékra van szükség” (Thomas Edison).

Új FAULHABER IEP3 inkrementális enkóder

Lenyűgöző pontosság a legújabb chiptechnológia révén.

Magyar fejlesztésű robotok hódíthatnak Európában

Mintegy száz új, saját fejlesztésű autonóm takarítórobot üzembe helyezése kezdődött el a B+N Referencia Zrt. hazai mérnökcsapata munkájának eredményeként. A korábbi széria tagjai már évek óta bizonyítanak többek közt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a főváros metróállomásain, de Lengyelországban, Szlovéniában és Romániában is tesztelik az emberekkel kooperálni képes robotokat. A csapat egy jelenlegi kutatása pedig arra irányul, hogy akár tömegközlekedési eszközökön vett minták alapján mielőbb jelezni lehessen a járványügyi szempontból veszélyes kórokozók jelenlétét és számuk hirtelen növekedését.

Ismét várják a legsikeresebb innovációkat a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a mai nappal hivatalosan is meghirdette a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot, a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával. A legkiválóbb hazai innovációs teljesítményeket idén már 32. alkalommal ismerik el, de a 2023. évi innovációs díjak odaítélésénél újabb szempontokat is figyelembe vesznek. A 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj mellett az Energiaügyi minisztérium közreműködésével külön Energiaügyi és Környezetvédelmi díjak is kiosztásra kerülnek. A pályázatok elbírálása során továbbra is a legnagyobb gazdasági, ill. társadalmi haszon, eredmény a legfontosabb szempont, de a bírálók jelentős mértékben mérlegelik a környezetvédelem és a fentarthatóság szempontjait! Nevezési határidő: 2024. február 5.

A közepes teljesítménytartomány új családtagja

Az új mozgásvezérlő ideális berendezésgyártásba és az orvostechnikai alkalmazásokba való integrálásra. 36 V és 3 A (csúcsáram 9 A) paramétereivel kb. 100 W teljesítményig fedi le a teljesítménytartományt, enkóderrel rendelkező DC-motorokhoz, kefenélküli hajtásokhoz és lineáris motorokhoz alkalmas.

Robottechnológiával és számítógép-vezérelt eljárásokkal a világ élvonalában

Sikereket ér el az ortopéd sebészetben alkalmazott úttörő módszereivel dr. Domán István Ph.D., ortopédsebész főorvos. A speciális technikának és a robottechnológiának köszönhetően pontosabb és személyre szabottabb műtétekre nyílt lehetőség.

És a győztes: az iJaw tokmánypofa

Ismét volt ok az örömre a RÖHM-nél: a németországi központú be- és megfogástechnika-specialistát ismerték el 2023-ban a „Best of Industry” díjjal. Az iJaw tokmánypofa kifejlesztéséért járó neves díjat az különbözteti meg a többi iparági díjtól, hogy a Best of Industry Award megmérettetésen egy átlátható és nyilvános szavazási folyamat során dől el az elsőség kérdése, amiben minden iparági szakértő részt vehet.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek