Nagyobb értékteremtés kevesebb forrásból

Az automatizált termelési folyamatok optimalizálása lean szemlélettel

2018. június 15., péntek, 06:00

Címkék: anyagmozgatás csomagolóipar Flexlink gyártásautomatizálás gyártásoptimalizálás lean termelésirányítás termeléstervezés termelésütemezés

A FlexLink fő célja, hogy a hatékony termelési folyamatokat a lehető legkevesebb komponens felhasználásával tegye lehetővé. A cél eléréséhez alkalmazott számos módszer egyike az automatizált termelési folyamatokban bevezetett lean szemlélet.

A lean egy, az erőforrások kezeléséhez kapcsolódó menedzsmentfilozófia, amelynek célja a gyártási folyamat minden olyan tényezőjének azonosítása és megszüntetése, amely nem teremt értéket a végfelhasználó számára. Egyszerűen megfogalmazva: a lehető legtöbb értéket a lehető legkevesebb munkával kell létrehozni. A lean – az átfutási idő csökkentése érdekében – hozzájárul a szervezet működési hatékonyságának testreszabásához és javításához. Gyökerei a XX. század elejére nyúlnak vissza, amikor megjelentek a tömegtermelésre adaptált termelési rendszerek. A filozófia azóta gyors fejlődésen ment át, és jelenleg egy holisztikus megközelítést foglal magában: miként optimalizálható egy művelet felülről lefelé?

A gyártásban és a csomagolóiparban alkalmazva

Az automatizált gyártási folyamatokban használt szállítószalagok nem egyszerű komponensek, hanem egyben alkalmazások is, amelyek megfelelő módszertant igényelnek. A szállítószalagok alkalmazásában kiválóan használható lean filozófia legfontosabb elvei:

  • Szabványosítás, vagyis a szabványok meghatározása, kommunikálása, követése és javítása. Célja a folyamatok kiszámíthatóságát eredményező alap létrehozása. A nem megfelelően szabványosított anyagáramlás hibás működéshez vezethet.
  • A CONWIP rendszerben (konstans gyártásközi készlet) csak akkor léphet be újabb termék/munka a gyártásba, ha egy másik termék/munka már elhagyta az utolsó munkaállomást is. A CONWIP tehát az egész rendszert érinti. Mivel a szállítórendszerek érzékenyek a túlterhelésre, az egységterhek számát korlátozni kell. A CONWIP módszer a szállítóberendezések munkaállomások közötti terhelésének optimalizálására alkalmazható.
  • Az egydarabos anyagáramlás nagyon jól alkalmazható a konvejorokkal támogatott gyártáshoz. Az elv értelmében, ha egy terméken egy művelet befejeződik, azonnal egy következő állomáshoz továbbítják, ahelyett, hogy több terméket készítenének, vagy egy terméken több műveletet hajtanának végre ugyanazon a munkaállomáson. Az egydarabos anyagáramlás helytakarékos, rugalmas és hatékony, csökkenti az átfutási időt.
  • A Poka-Yoke koncepció megakadályozza a hibák előfordulását, vagy legalábbis csökkenti azok valószínűségét. A cél az emberi hibák kiküszöbölése, a hibák megelőzése, az ellenőrzési folyamatok költségeinek minimalizálása, valamint hibamentes környezet kialakítása. Ez vonatkozhat például az egyenetlenül elhelyezett egységterhekre, ami mechanikai blokkolást okozhat a rendszerben.
  • A vizuális menedzsment olyan technika, amelyben az információt szövegek vagy más írásos utasítások helyett vizuális jelekkel továbbítják. A jelek információt szolgáltatnak, és támogatják a gyártási folyamatokat, ezáltal javítják a műveleteket, és segítik a hatékony munkakörnyezet kialakítását.

A hozzáadott érték növelése

A szállítószalagokat hagyományosan rugalmatlan eszközöknek tekintik, amelyek egyedüli funkciója két állomás összekötése. Az új moduláris megoldások alkalmazásával azonban rugalmas, az ügyfelek igényeihez alkalmazkodó szállítórendszerek hozhatók létre. A lean egyik sarokköve a következetesség, amelyet a folyamat minden lépésére megkövetel. Ezért fontos, hogy ne csak az eredményekre, hanem az egész rendszerre összpontosítsunk. Pontosan ezt a munkamódszert követi a FlexLink is. A projektek korai fázisaiban alkalmazott lean alapelvek – a hagyományos műszaki szempontok mellett – jelentősen növelik a későbbi megoldás hozzáadott értékét.

Klas Ålander

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek