Az örök téma: beruházás, felújítás, karbantartás

Modernizálási tanácsok szakértőktől szakértőknek

2017. szeptember 28., csütörtök, 06:00

Címkék: beruházás Fanuc felújítás javítás karbantartás szerszámgép szerviz szervizelés

Csaknem 10 éve látogatom rendszeresen a fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozásokat, és az üzembe belépve mindig a géppark összetétele az egyik legérdekesebb kérdés. A szerszámgéppark bővítése során a cégvezetők hasonló döntéseket hoznak, mint az „átlagemberek” autóvásárláskor: rengeteg szempontot mérlegelnek, vezetheti őket a márkahűség vagy az újdonság iránti vágyakozás, és befolyásolhatja a döntést előítélet, tapasztalat vagy presztízsszempont. Egyvalami mindig igaz: egy minőségi szerszámgép beszerzése költséges és kockázatos vállalkozás. Mi a teendő, ha a régi, jól megszokott gépünk felett már eljárt az idő, és nincs lehetőségünk új gépet vásárolni? Ilyen esetekben érdemes megfontolni a teljes körű felújítást.

A használatósági intervallumot meghosszabbító szerszámgép-modernizáció egy második életciklust kölcsönöz a gépnek. Az általános iparági tapasztalatok szerint a cégek az új gép vételárának mintegy 50%-át költik modernizációra. Amennyiben a költség elérné egy új beruházás értékének körülbelül 60–75%-át, akkor a cégek már inkább az utóbbi mellett döntenek. A költségtényezőn kívül azonban egyéb érvek is szólhatnak a karbantartás mellett: ha a gyártott termék nem változott alapjaiban, ha nincs szükségünk új technológiára, esetleg az üzem felépítése nem teszi lehetővé másik gép elhelyezését (nagyobb helyigény, megváltozott anyagáramlás stb.), vagy egyszerűen ragaszkodunk a már megismert modellhez (a már említett márkahűség vagy jó tapasztalat), akkor észszerű döntés a felújítás. Arra azonban ne számítsunk, hogy a felújított gép termelékenysége ténylegesen eléri majd egy új gép produktivitását – még ha a teljes körű karbantartás célja valóban az újszerű állapot minél jobb megközelítése.

Zsitnyányi Krisztián

„Minden ügyfél helyzete más, így egyéni döntést hoznak arról, hogy melyik éri meg jobban: a felújítás, vagy egy új gép vásárlása. A döntés természetesen nagyban függ attól, hogy pályázhat-e a cég gépbeszerzési támogatásra, és ha igen, milyen típusú pályázatok érhetők el számára – mondta ezzel kapcsolatban Zsitnyányi Krisztián, a FANUC operatív menedzsere. – Amikor egy gépet üzembe helyezünk, azzal egy időben minden szükséges dokumentumot és információt átadunk az ügyfélnek ahhoz, hogy a gépnek a lehető leghosszabb élettartamot tudja biztosítani. A FANUC szakszerviz által elvégzett karbantartási periódus általánosan egy év, bár ez erősen használatfüggő.”

Nem lehet napra pontosan megjósolni, hogy mikor érkezik el az idő a felújításra. Általánosságban elmondható, hogy ha a gép életében eljött az a pillanat, amikor üzembiztonsága kérdésessé vált, már nincs mire várnunk. Ez a pillanat azonban – a mindennapos használat során kapott terheléstől, illetve a karbantartás rendszerességétől és szakszerűségétől függően – négy évtől akár évtizedekig is húzódhat.

Előnyök

A felújított szerszámgépek – megint csak az autóvásárláshoz hasonlóan – költséghatékony megoldást jelenthetnek arra is, ha egy üzem egy csúcstechnológiát képviselő presztízsmárkával szeretne gazdagodni. Sokat nyomhat a latban az is, hogy a felújításnak egy új gép vásárlásához képest jóval rövidebb lehet a szállítási határideje, ami a megrendelések elnyerésében fizetődik ki – ne feledjük, hogy nem elég idehaza pontosnak és gyorsnak lenni, a megrendelők kegyeiért sokszor már régiós szinten megy a konkurenciaharc!

„A gépeknél több szintje lehet a felújításnak. A robotoknál például a legegyszerűbb esetben csak a CPU- és jeladó elemeket cseréljük ki. A teljes körű karbantartás esetében azonban már a kenőanyagok cseréje is megtörténik, a robot elektromos és mechanikus rendszereinek vizsgálata mellett. Szerszámgépek tekintetében általánosságban elmondható, hogy az ügyfélnek adott árajánlat részletesen tartalmazza az elvégzendő munkákat, és a huzalszikra-forgácsoló gépek esetén egy tételes alkatrészlistát, ami szükséges a gép felújításához – sorolja az opciókat Zsitnyányi Krisztián. – A teljes körű karbantartás célja nem lehet más, mint hogy a gép állapotát a hosszú távú, üzembiztos működés érdekében megóvjuk, vagy egy régi gép teljesítményét úgy feljavítsuk, hogy a lehető legjobban megközelítse egy új gép teljesítményét. Ennek elérése érdekében széles körű diagnosztikai eszközpark áll rendelkezésünkre. De azt tudni kell, hogy mindig lehetnek olyan új fejlesztésű hardver- és szoftveropciók, amelyek egy régebbi géptípussal már nem kompatibilisek.”

A gépfelújítás után jellemzően a következő előnyökkel számolhatunk:

  • Nagyobb precizitás
  • Rövidebb ciklusidők
  • Megnövekedett rendelkezésre állás, nagyobb termelékenység
  • Felhasználóbarát kezelés és programozás
  • Hálózati lehetőségek, IT-integráció, a digitális gyártásra felkészített rendszerek beépítése

Maximális szerviztámogatás a miniállamból

„Luxemburgban található a központi pótalkatrészraktárunk, de idehaza is rendelkezünk egy kisebb készlettel, ami a kritikus alkatrészeket tartalmazza. Elmondható, hogy ha ma 16 óráig beérkezik egy jelzés, akkor a kívánt alkatrész már másnap délben ott lehet az ügyfél telephelyén – jelentette ki Zsitnyányi Krisztián. – Luxemburgban működik a nemrégiben megnyílt »Customisation« centerünk is, ahol a gépeink testreszabásait végezzük. Ennek legnagyobb előnye, hogy lerövidíti a vállalható szállítási időket még abban az esetben is, ha igazán egyedi ügyféligények merülnek fel.

2014. április 1-én került át a magyarországi képviselethez a szerszámgép-értékesítés – korábban ez a németországi központhoz tartozott –, és ahogy folyamatosan végezzük az értékesítési és szervizmunkákat, egyben a gépek állapotát is lehetőségünk van felmérni. Kizárólag saját márkával, de azon belül minden típussal – robotok, CNC-vezérlők, huzalszikra-forgácsolók, marógépek és elektromos fröccsöntőgépek – foglalkozunk. Minden szerszámgéptípushoz ajánlunk egy az ügyfél igényeihez mérten kialakított karbantartáscsomagot, és ennek keretében gyakorlatilag a teljes gépet átvizsgáljuk. Így derül fény arra is, hogy melyek azok az alkatrészek, amelyek már cserére vagy felújításra szorulnak.”

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek