A lyukasztóbélyegek különböző rögzítésének összehasonlítása

A Meusburger átfogó normáliakészlete számos lehetőséget kínál a lyukasztóbélyegek rögzítésére

2019. augusztus 30., péntek, 06:00

Címkék: lyukasztás Meusburger precíziós szerszámok szerszám szerszámtechnika

A lyukasztóbélyegek a felhasználási formáktól és adottságoktól függően különbözőképpen szerelhetőek, illetve rögzíthetőek a kivágó szerszámban. Ebben a cikkben a rögzítés különböző módjait tekintheti át, beleértve a Ball-Lock-rendszert is.

Rögzítés a fejgeometriának megfelelő süllyesztett furattal

Ezzel a módszerrel a nyomólap és a bélyegtartó lap között lesz a bélyeg berögzítve. A leggyakrabban a kúposfejű, a hengeresfejű és a trombitafejű lyukasztókat használják. A választást többek között az uralkodó lyukasztó- és visszahúzó erő, az elvárt éltartam és a helyviszonyok határozzák meg. A leggyakrabban választott fajta, a DIN 9861 szerinti kúposfejű lyukasztó előnye a minimális helyigény. Az ISO 8020 szerinti hengeresfejű lyukasztónak nagyobb a helyigénye, cserébe egyszerűbb a beépítése, és nagyobb visszahúzó erőknek is ellenáll. Ez a Meusburgernál opcionálisan beépítésre készen pontos fejmagassággal is (E 55405) kapható, mellyel a fej utánköszörülése megspórolható. Nagyon erős visszahúzó erőkhöz a DIN 5118 szerinti trombitafejű lyukasztó vagy a 30°-os kúposfejű lyukasztó alkalmas. A trombitafejű lyukasztónak ugyan kisebb helyigénye van, de a furat kialakítása bonyolultabb, csapos süllyesztővel (WZB 318128) vagy befogó hüvellyel (E 55301) szerelhető. A DIN 9844 szerinti hengeresfejű lyukasztó a fejátmérőtől függetlenül 4 mm-es fejmagassággal rendelkezik, ami a beépítést leegyszerűsítheti. Valamennyi változat a Meusburgernál gyorsan rendelkezésre álló normáliaként kapható.

A különböző fejformák összehasonlítása (Forrás: Meusburger)

Csavarral rögzített lyukasztóbélyeg

A lyukasztóbélyeg a felső lapon keresztül átmenő csavarral van rögzítve, alátéttel vagy süllyeszett furaton keresztül. Bonyolult, huzalozott fazonú bélyegek esetén ez a rögzítési mód relatív egyszerű, megkönnyíti a szerszám gyártását. Továbbá a rögzítő csavar kis mérete miatt a lyukasztóbélyegeket közelebb lehet helyezni egymáshoz. Miután a lyukasztóbélyegek felszerelésre kerültek a lapra, a lapot felfordítva az összes bélyeg egyszerre köszörülhető hosszbeállítás céljából, rövidebb-zömökebb bélyegek esetén.

E 5665 szabványos lyukasztóbélyeg-rögzítő (Forrás: Meusburger)

Alakkal záró kötés rádiuszos lyukasztóbélyeg-rögzítővel

Ez a rögzítési mód nagy L/D viszonyú lyukasztóbélyegekhez ajánlott. A szabványosított rögzítőelemeknek köszönhetően nem szükséges rögzítőmenet megmunkálása a lyukasztóbélyegben, csupán egy rádiuszos horony kimunkálása igényeltetik. A lyukasztóbélyeg hornyát alámetszetten kell kimunkálni, hogy elkerüljük a tartólapban ébredő felesleges feszültségeket, így biztosítva azt a játékot a lyukasztóbélyegnek terhelés esetén, ami a rögzítéshez szükséges erőt biztosítja, de többet nem.

Gyorscserélésű rendszer működési elvének bemutatása (Forrás: Meusburger)

Gyorscserélésű rendszer rugó-előfeszítésű alakos kötéssel

Ennél az alakkal záró kötésnél egy rugóval előfeszített golyó helyezkedik el a lyukasztóbélyeg hornyában. Ez a bélyeget rögzítő egység a bélyegtartó lapra kerül felszerelésre. A lyukasztóbélyeg cseréjéhez egyszerűen fel kell csavarni a rögzítő csavart, ami feltolja a golyót, majd alulról ki lehet húzni a bélyeget. Az új bélyeg beszerelése is hasonló elven működik. Ez a rendszer biztosítja, hogy tüskecsere esetén nem kell szétszerelni a tartólapot.

Ezt a rögzítési megoldást főleg az autóiparban alkalmazzák. A kompakt, háromszög alakú tartókialakítás biztosítja a bélyegek optimális elhelyezéséhez a lehetőséget. Ez a rögzítési megoldás nem alkalmas nagy löketszámú szerszámokhoz, illetve olyan lemezek lyukasztásához, amelyeknél nagy a visszahúzó erő. Az ISO 8020 szabványnak megfelelő lyukasztóbélyegek alkalmasak ilyen jellegű rögzítéshez.

Michael Hrach, MSc

Produkt Marketing Meusburger

www.meusburger.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek