Új SmartLine modulokat mutatott be a CHIRON az AMB-n

Az új gépsorozatokban már sztenderdnek számít a nagy teljesítményű edge computing

2018. október 19., péntek, 06:00

Címkék: AMB 2018 CHIRON digitalizálás forgácsolás ipar 4.0 rolatast stama

Stuttgartban mutatta be a CHIRON-csoport a SmartLine termékcsalád (TouchLine, ConditionLine és ProtectLine) legújabb moduljait a nagyszámú szakmai látogató számára. „Az új fejlesztésekkel határozottan elköteleztük magunkat a moduláris szoftvermegoldások koncepciója irányába, amivel a digitális gyártás teljes potenciálja kiaknázható – jelentette ki Claus Eppler, a CHIRON kutatási és fejlesztési vezetője. – A lényeg az ügyféloldalon jelentkező nagyobb hozzáadott érték.”

Kontextusérzékeny információk a TouchLine operációs rendszerben

Az új TouchLine operációs rendszer lépésről lépésre végigvezeti a felhasználót a gép használatában, a felhasználói felületet a feladathoz és az összefüggésekhez adaptálva. Igény szerint akár a teljes gépi dokumentáció is megjeleníthető a 24"-os panelen. A TouchLine intuitív és interaktív módon működtethető ugyanazokkal az ismerős mozdulatokkal, mint az okostelefonok és a tabletek: rábökhetünk, húzhatjuk és csúsztathatjuk az egyes elemeket. A gépkezelőt segítő állapotüzenetek a megmunkálási folyamat szempontjából kritikus paramétereket jeleníti meg, tárja fel az okokat és tesz megoldási javaslatokat. Az AMB szakkiállítás látogatói a TouchLine operációs rendszer működését az új öttengelyes CHIRON FZ16 S és DZ16 W, valamint a STAMA által kifejlesztett MT 733 two megmunkálóközpontokon is kipróbálhatták.

Gépállapot-figyelés ConditionLine szoftvermodullal

A ConditionLine szoftvermodul a megbízható működéshez szükséges összes gépelemet figyeli és elemzi, így korán felismerhetők az atipikus működési viselkedés és a kopás jelei. Ennek gyakorlati előnye a karbantartási és javítási munkák szisztematikusan tervezhetősége, valamint megelőző intézkedések foganatosítása, amikkel a termelésben elkerülhetők a költséges nem tervezett leállások.

Ütközésvédelem a ProtectLine segítségével

A ProtectLine megelőző intézkedéseket foganatosít az ütközésvédelem érdekében. Ezt elősegítendő az új FZ16 és DZ16 megmunkálóközpontok már digitális ikerpárral is rendelkeznek, ami pontosan lemodellezi a valódi gépet. Működés közben a digitális ikerpár 0,8 másodperccel a valódi gép előtt jár. Bármilyen ütközésveszély lép fel, a rendszer a gépet ellenőrzött módon leállítja, megelőzve minden potenciálisan jelentős káresemény bekövetkeztét.

Az új modulok a CHIRON-csoport folyamat- és géporientált megoldásokat tartalmazó SmartLine termékcsaládját egészítik ki. „A hagyományos szoftvergyártókkal ellentétben egy olyan cselekvési irányvonalat követünk, amelyet »releváns adat« megközelítésnek nevezünk – magyarázta dr. Claus Eppler. – A gépgyártás terén szerzett sokéves tapasztalatunk kulcsfontosságúnak bizonyult a SmartLine szoftvermegoldások kifejlesztésében. Olyan egyedi megoldásokat hoztunk létre, amelyek segítenek ügyfeleinknek a termelékenység és a gépek rendelkezésre állási idejének növelésében.”

Edge computing a lokális adatfeldolgozáshoz és a platformkapcsolatokhoz

Az edge computing esetében az információk feldolgozása, valamint az adatgyűjtés és -szolgáltatás az információforráshoz közel zajlik. Az új megmunkálóközpontokat már nagy teljesítményű ipari számítógépekkel szerelték fel, így az adatok külső kapcsolat nélkül is összegyűjthetők, tárolhatók és feldolgozhatók. Az ügyfelek számára ezenkívül további hozzáadott érték érhető el a hagyományos gyártásellenőrző rendszerekhez vagy globális felhőalapú platformokhoz való csatlakozás lehetőségével. Létrehozhatunk például egy áttekintést a különböző gyártási létesítményekről, vagy statisztikai elemzéseket végezhetünk, amelyek lehetővé teszik a rendszerek hatékonyabb karbantartását és javítását. A felhasználó minden pillanatban teljes mértékben ellenőrizheti a keletkező adathalmazt, és eldöntheti, hogy milyen adatokat kinek és mely gépeken tesz elérhetővé. A SmartLine modulok kombinációjával, valamint a helyi rendszerekhez vagy globális platformokhoz való csatlakozás lehetőségével minden alkalmazás számára megfelelő megoldás hozható létre.

Aktívan a digitális átállásért

A CHIRON-csoport a házon belüli szoftvermegoldások fejlesztése mellett aktívan részt vesz a szerszámgépgyártás digitalizálásában is. Ez az oka annak, hogy központi szerepet tölt be a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) által életre hívott Hálózatosított Gyártás kezdeményezésben. Az indítvány célja egy szabványosított kapcsolat létrehozása a különböző gépek és vezérlőrendszerek között. A cégcsoport ezenkívül a Siemens által létrehozott, a felhőalapú „MindSphere” nyílt IoT operációs rendszeren alapuló „MindSphere World” néven ismert felhasználói szervezet alapító tagja.

Szilárd alapok

A folyamatosan növekvő árbevétel (2017: 466 millió euró, +1,1%) szilárd alapokra helyezi a függőleges CNC maró- és esztergaközpontok gyártójaként ismert CHIRON-csoport fejlesztési tevékenységét. Dr. Markus Flik, ​​a CHIRON-csoport vezérigazgatója szerint „a következő évek célja a növekedés innovatív termékekkel, új gyárakkal és modern szoftvermegoldásokkal történő felgyorsítása”.

Tavaly Európa változatlan, 65 százalékos arányt képviselt a cégcsoport forgalmában, Amerika és Ázsia pedig 21, illetve 14 százalékos súlyt képviseltek az árbevételben. A CHIRON-csoport különleges potenciált lát a kínai piacban, amire egy új gyár felépítésével reagál Taicang városában. 2017-ben 36 százalékkal a sztenderd gépekből került ki a cégcsoport forgalmának oroszlánrésze, míg a kulcsrakész rendszerek 34, a gépekhez kapcsolódó szolgáltatások pedig 30 százalékos arányt képviseltek. Ami a megrendelésállományt illeti: tavaly is az autóipar maradt a CHIRON meghatározó szegmense a maga 63 százalékos részesedésével. A gépipar 16, az orvosi és precíziós eszközök piaca 6, a szerszámgyártás pedig négyszázalékos arányt képviselt. A légiiparból a bevétel három százaléka származott.

www.chiron.de

www.rolatast.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek