Teljesítmény az egész gyártási vonalon

A TNC adaptív előtolás-szabályzás (AFC) funkciója felgyorsítja az örvénylő marás folyamatát

2017. szeptember 13., szerda, 06:00

Címkék: AFC forgácsolás Heidenhain iTNC 530 marás mérőberendezés mérőműszer tapintós TNC TS 460 vezérlés vezérlő

„Kissé meglepődtünk, amikor a vágószerszám hirtelen a másik oldalra váltott át” – elevenítette fel társaival együtt emlékeit a fiatal operatív menedzser, Matthias Puffe az adaptív előtolás-szabályzás funkcióval folytatott első kísérletezgetéseikről. A HEIDENHAIN iTNC 530 vezérlő szoftveropciója az MTRent új, öttengelyes univerzális megmunkálóközpontjával együtt érkezett. A kisüzemnek számító Fischer Nachfolger azóta profitál a funkció előnyeiből, vagyis a nagyolási ciklusok jelentős időmegtakarításából és a marószerszámok, valamint a gépalkatrészek ütközésvédelméből.

Az UD100-5A beszerzése volt az első lépés ahhoz, hogy az Érc-hegységben található Schwarzenbergben megtelepült vágó- és présszerszámokat gyártó üzem átálljon az öttengelyes megmunkálásra. A fiatal gyártó cég elsősorban keménymegmunkálással, például kopásálló 1.2379 szerszámacél és 68 HRC acél megmunkálásával foglalkozik.

Az alacsony darabszámú projektben kézzelfogható időmegtakarítás érhető el. „A 40 percről 29 percre csökkenés azért elég lenyűgöző” – foglalta össze Matthias Puffe. A csapat egy tesztsorozat során elemezte, hogy az AFC funkció milyen hatással volt egy szenzorház nagyolási munkafolyamatára. Az első lépésben Christian Müller gépkezelő végezte el a nagyolást az SL 22-es ciklussal. Ezután aktiválták az adaptív előtolás-szabályzást, ami 27%-kal, 29 percre csökkentette a forgácsolási folyamatot. Az eredmény több mint meggyőző volt.

Teljesítmény és pontosság: az MTRent UD100-5A öttengelyes univerzális megmunkálóközpontja HEIDENHAIN iTNC 530 vezérlővel

Az AFC felgyorsítja a nagyolást

A HEIDENHAIN vezérlő adaptív előtolás-szabályzás funkciója az orsó teljesítményétől függően automatikusan szabályozza az előtolás értékét – minél kisebb a terhelés, annál nagyobb az előtolás. A vezérlő megnöveli az előtolás sebességét, amennyiben csökken az anyagleválasztás mértéke. „Így gyorsabbak tudunk lenni, mint a versenytársaink – vonta le a következtetést Matthias Puffe. – Ami különösen a sürgős szállítások idején fontos, például ha valamelyik ügyfelünknél probléma lép fel a présszerszámokkal.”

A Fischer Nachfolger számára ugyanolyan fontos, hogy a szerszámok kopása is csökkent. „Ez nagy költségtényező számunkra, ezért fontos szempont, hogy az AFC funkció használatával körülbelül 15%-kal megnőtt a vágószerszámok élettartama – mondta Matthias Puffe. – Az AFC megakadályozza, hogy a szerszám eltörjön vagy besüljön. Ha egy nagyobb vágószerszám eltörik, akkor még az orsó is károsodhat. Az AFC funkcióval azonban elmehetünk egészen a határokig, és biztosak lehetünk abban, hogy semmi baj nem történhet.”

Biztonság: a HEIDENHAIN iTNC 530 vezérlő AFC szoftveropciója megóvja mind a szerszámot, mind a gépet

A potenciál kiaknázására irányuló modern stratégiák

A fiatal csapat többet szeretett volna tudni, és folytatta a tesztsorozatot. Úgy döntöttek, hogy a szenzorházat örvénylő marással munkálják meg. Örvénylő marásnál az örvénylő mozgás révén egységnyi idő alatt nagyobb anyagleválasztás érhető el. Nagyobb vágási mélység és sebesség mellett is kisebb terhelés éri a szerszámot.

A programot Konrad Egermann írta a hyperMILL® MAXX Machining nagyoló moduljának segítségével. Az eredmény: örvénylő marással a megmunkálási idő tovább csökkent az eredeti 40 percről mindössze 8 percre. „Egyszerűen nagyszerű – lelkendezett az operatív menedzser. – Most már azt is meg akartuk tudni, hogy az AFC funkció vajon itt is időmegtakarítással jár-e.” Az aktivált AFC funkció további két perccel csökkentette a folyamatidőt, ami újabb 8%-os időmegtakarításnak felelt meg.

Az egyszerű alkatrészek közvetlenül a gépen vannak programozva a 275-ös CIKLOID HORONY ciklusban.

Hatékony: a TNC adaptív előtolás-szabályzás (AFC) funkciója örvénylő marással

Egy stabil szerszámgép minden szükséges képességgel

A Matthias Puffe által választott új öttengelyes univerzális megmunkálóközpont minden szükséges tulajdonsággal rendelkezik. „Kis helyigénye és nagy munkaasztala ideális egy ilyen szűk telepítési lehetőségekkel rendelkező üzemben – összegezte Puffe. – Nagyon hasznos, hogy a mozgástartományokkal ténylegesen elérhetjük az asztal széleit, és legalább ilyen fontos a jó hozzáférhetőség is.”

A vezérlő csakis HEIDENHAIN gyártmány lehetett, mert a csapatnak már van tapasztalata velük, és nagyra értékeli azok egyszerű működtetését. A szögbeálló fejjel és 1 méter átmérőjű körasztallal felszerelt robusztus UD100-5A számos szoftververzióval rendelkezik. A szerszámgép lehetővé teszi a Fischer Nachfolger számára, hogy teljes mértékben kiaknázza a folyamataiban rejlő lehetőségeket. Az új NC programokra vonatkozó ötletek sokszor az esti sörözés alatt születnek meg. A fiatal gépkezelők a megfelelő fórumokon kaphatnak inspirációt.

Az új gép megvásárlása fontos lépés a kisvállalat jövője számára, és a HEIDENHAIN vezérlőnek köszönhetően a pontosság és a teljesítmény tökéletesen összehangolható.

Lelkes csapat: Matthias Puffe megbízott operatív menedzser (középen), Christian Müller TNC-gépkezelő (jobbra) és Konrad Egermann CAM-programozó (balra)

Egyszerű, gyors marás AFC funkcióval

A HEIDENHAIN TNC adaptív előtolás-szabályzás (AFC) funkcióját a Dinamikus Hatékonyság csomag tartalmazza. Az AFC funkció automatikusan módosítja az anyag eltávolítása közbeni előtolási értéket. Ez azt jelenti, hogy a teljes megmunkálási ciklus során mindig a lehető legmagasabb előtolással dolgozhatunk.

Az AFC funkció előnyei:

  • Megnövelt folyamatbiztonság
  • Csökkentett gépterhelés
  • Rövidebb megmunkálási idő

Használata meglehetősen könnyű, egyszerűen az AFC ON programgomb megnyomásával aktiválhatjuk. A TNC egy korábban végrehajtott betanítási forgácsolással automatikusan elmenti az orsóteljesítményt. A táblázatban csak a %-ban számolt minimális és maximális előtolás, a levegőben mozgás előtolási értéke, az anyagba belépéskor és az abból kilépéskor mért előtolás (%), a szabályzási érzékenység (%), valamint egyéb paraméterek, például a túlterheléses viselkedés kerül meghatározásra. Ha már van tapasztalatunk az AFC funkció használatával kapcsolatban, közvetlenül is alkalmazhatjuk az orsó maximális teljesítményértékét.

Amikor a megmunkálási folyamat során elérjük a maximális orsóteljesítményt és a minimális előtolási sebességet, az AFC az előre meghatározott túlterhelési reakciónak megfelelően reagál: leállítja a gépet, szerszámot cserél, hibaüzenetet küld, vagy a szerszámgépgyártó által meghatározott műveletet indítja el.

A Dinamikus Hatékonyság funkciócsomag mind az aktívrezgés-szabályozás (ACC), mind az AFC funkciót tartalmazza. Az ACC funkció hatékony megoldás a szerszám rezgéseinek csökkentésére.

Az ACC előnyei:

  • Jelentősen jobb forgácsolási teljesítmény
  • Magasabb forgácsleválasztási arány (akár 25%, sőt több)
  • Alacsonyabb erők ébrednek a szerszámon, amelynek élettartama megnő

A Dinamikus Hatékonyság csomag magában foglalja az örvénylő marási ciklust is.

Az örvénylő marás előnyei:

  • A teljes vágóélhossz használható
  • Magasabb forgácsleválasztási arány
  • Csökken a gép mechanikus terhelése

www.heidenhain.hu


A TS 460 tapintórendszer – a biztonság mindenekelőtt!

„Korábban olyan esetünk is volt, hogy eltört a munkadarab-tapintó” – említette meg Matthias Puffe. A TS 460 használatával már nem ismétlődhet meg hasonló eset. A tapintórendszerben a tapintó és a befogószár közötti mechanikus adapter gondoskodik a bővített ütközésvédelemről, és védi a tapintó házát is. A munkadarabbal vagy a befogó készülékkel való kisebb ütközés esetén a tapintó háza kitér az alaphelyzetéből. Ezzel egy időben egy belső kapcsoló elveszi az üzemkészség jelet, és a vezérlő megállítja a gépet. Matthias Puffe: „Mivel a csukló a csúcson helyezkedik el, a teljes munkadarab-tapintót ellenőrizni tudjuk, nem csak a hegyét.” Az ütközésvédő adapter tehát termikus leválasztóként is funkcionál, vagyis még nagyon hosszú tapintó műveletek esetén is megvédi a tapintót az orsó okozta felmelegedéstől, így garantálja a pontosságot.

A TS 460 tapintó mechanikai ütközési védelme megvédi a tapintó házát és a gépet az ütközésekből eredő károsodásoktól

A szerszámgyártó cég gyakran használja az automatikus tapintást, vagyis a 410 NULLAPONT NÉGYSZÖGÖN BELÜL tapintóciklust, ami gyorsan és pontosan határozza meg a nullapontot. A TS 460 tapintó gyorsan és biztonságosan végzi el a munkadarab bemérését, különösen az öttengelyes megmunkálásra képes gépeken.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek