Optimalizált SMT gyártósorok az elektronikai iparban

Két alkalmazás mutatja meg, hogyan valósítható meg az ember-robot együttműködés

2017. április 03., hétfő, 09:52

Címkék: automatizálás elektronikai ipar ipari robot kollaboratív robot kuka LBR iiwa robot robotika SMT-gyártósor

A müncheni székhelyű ASM Assembly Systems, az elektronikai ipar gyártási megoldásainak egyik vezető gyártója bemutatta a KUKA LBR iiwa (intelligent industrial work assistent) két alkalmazási lehetőségét: rögzített robotként az előszerelő területen és KMR iiwa változatban egy mozgatható platformon, egy SIPLACE SMT gyártósor folyamatos működése közben. Az alkalmazás célja nem annyira egy már kész megoldás bemutatása volt, hanem sokkal inkább az, hogy az ASM hálózaton belül felhívja a látogatók figyelmét a Smart Factory-ban rejlő előnyökre.

A LBR iiwa új automatizálási megoldásokat tesz lehetővé védőkerítés használata nélkül

A Showcase alkalmazásokban az LBR iiwa alkatrésztekercseket vesz ki a SIPLACE Towerből és a kívánt sorrendben helyezi azokat az alkatrészkocsira. Az érzékeny könnyűszerkezetes robot védett tartomány nélkül is képes az emberrel való együttműködésre. A robotok alkalmazásának fő célja a fokozott termelékenység jobb minőség mellett történő biztosítása.

A rögzített LBR iiwa alkatrésztekercseket szed le

Az SMT gyártósoron, az előszerelési területen történő alkalmazás során a váltóasztalokat alkatrésztekercsekkel kell felszerelni. „A SIPLACE Material Setup Assistant meghatározza, milyen tekercsekről van szó, és elküldi a kérelmet a SIPLACE Material Managerhez, ami a tekercseket automatikusan kitárolja a SIPLACE Material Towerből” – magyarázza Fritz. A rögzített LBR iiwa kiveszi, és megfelelő sorrendben az alkatrészkocsira helyezi azokat. „A robot tevékenységének alapfeltétele a megfogó méretre szabott kialakítása volt az SMD alkatrész-hevedertekercsek megmunkálásának érdekében. Mivel az alkatrésztekercsek különböző átmérővel rendelkeznek, és a tekercsfalak vastagsága is eltérő, illetve hajlíthatóak is, az LBR iiwa robotnak speciális megfogóra van szüksége”, fűzi hozzá Fritz.

Mobil LBR iiwa robot a folyamatos üzemhez

A második alkalmazás megmutatja a kezelőnek, hogy melyik sávon melyik alkatrésztekercs fogy ki legközelebb, és rendelkezésre bocsátja a használandó anyagot. A SIPLACE Material Tower tudja, hogy melyik a legközelebb kifogyó tíz alkatrész, és ezeket a megfelelő sorrendben automatikusan kitárolja. A KUKA KMR iiwa robot, amely az érzékeny LBR iiwa könnyűszerkezetes robot előnyeit egy önálló, mobil platformmal egyesíti, a SIPLACE Material Towerhez megy, és letapogatja az alsó aknaszintet és a bal aknaoldalt. Ezt követően a robotkar benyúl a Tower belsejébe és kitapogatja az akna mélységét. Lefelé mozogva megállapítja a hevedertekercs magasságát ahhoz, hogy megfoghassa és a mobil platformon lévő dobozba helyezze. Ugyanígy jár el a mobil robot a Tower által kitárolt kilenc további tekerccsel is. Végül átviszi az összes alkatrésztekercset az SMT gyártósorhoz és a megfelelő helyen, megfelelő sorrendben átadja azokat a kezelőnek.

Akár mozgatható, akár rögzített: Az LBR iiwa az ASM-nél védőkerítés nélkül dolgozik együtt az emberrel

Így működik az ember és robot együttműködése a gyakorlatban

– A robotalapú automatizálás segítségével ügyfeleink munkatársai az előszerelő területen és a behelyező gyártósoron elkerülhetik a hibákat és egyszerűsíthetik a feladatokat – így von mérleget Fritz. Beépített szenzorikája révén az LBR iiwa „emberkollégájával” való közvetlen együttműködésre alkalmas, biztonságosan képes kezelni az érzékeny termékeket és ehhez nem igényel védett tartományt. Az SMT-felhasználó szükség esetén közvetlenül is átadhatja a robotnak a munkadarabot, miáltal a gyártás még rugalmasabb és helytakarékosabb lehet.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek