Laktanyából ipari övezet

Új telephelyet hoz létre Tapolcán a BHA Kft.

2013. augusztus 02., péntek, 09:05

Címkék: BHA Kft. hűtéstechnika ipari épület laktanya munkahelyteremtés Tapolca

Hatszázmilliós beruházással új telephelyet hoz létre a Biró Hűtéstechnikai- és Acélszerkezetgyártó Kft. (BHA Kft.) Tapolcán; ez a cég az első, amely a volt katonai ingatlanok területén kezdi meg működését.

 
Császár László, Tapolca polgármestere a szerződés aláírása után elmondta: 2006-ban kezdődött meg a város területén működő laktanyák átvétele a Magyar Honvédségtől. A déli laktanya területére turisztikai célú beruházást tervezett a város, azonban ezeket a terveket a 2008-ban kezdődő gazdasági válság keresztülhúzta. Ezért újragondolták a terület hasznosítását: 2011-ben kezdődött meg a rendezési terv részleges módosítása turisztikai célú besorolásból kereskedelmi-, gazdasági-, szolgáltató övezetté - tette hozzá. Császár László elmondta, nagy volt az érdeklődés az önkormányzatnál, így pályázatot írtak ki az ingatlanokra, és szándéknyilatkozatokat adtak ki azok számára, akik fejlesztési célú vagy telephellyel kapcsolatos pályázaton kívántak elindulni.
 
A volt honvédségi ingatlanok állapotuk miatt nem képviselnek nagy értéket, azonban a terület infrastruktúrája jó, ipari vágánnyal rendelkezik, és jelentős a földterület. A polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat számára nem az egyszeri bevétel a fontos, hanem az ide települő vállalkozások értékteremtő-termelő ereje és a munkahelyek számának növekedése. Nem elhanyagolható a helyi adókból származó bevételek növekedése sem - jegyezte meg. Ha az érdeklődő cég jelentős létszámbővítést, szakképzésben való partnerséget és egyéb bővítéseket-fejlesztéseket vállal, akkor akár 50 százalékkal is csökkenhet a vételár - magyarázta.Tájékoztatása szerint a BHA Kft. mellett tárgyalásokat folytat az önkormányzat egy élelmiszeripari gépek forgalmazásával foglalkozó céggel, egy faipari céggel, egy forgácsolással foglalkozó vállalkozással. Nagy reményeket fűznek egy habüveget gyártó környezetvédelmi beruházáshoz és egy építési hulladékot feldolgozó cég betelepüléséhez is.
 
A polgármester úgy vélte, hogy ha a rendelkezésre álló 30 hektár benépesül, akkor kétszáznál is több munkahely létesülhet a városban. Az első betelepülő, a hűtéstechnikával és acélszerkezetek gyártásával foglalkozó BHA Kft. 24 éve működik a városban, 50 embert foglalkoztat, a tavalyi nettó árbevétele 500 millió forint volt. A cég tájékoztatása szerint három nyertes pályázatuknak köszönhetően új telephelyet hozhatnak létre a volt katonai ingatlanon a szükséges berendezésekkel. A 7,2 hektáron megvalósuló 600 millió forintos beruházás után üzemi területük az eddigi 2500-ról 6000 négyzetméterre nő, munkatársaik létszámát pedig a tervek szerint megháromszorozzák.
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek