Az öntőforma deformációjának mérése az alumíniumöntés során

2019. október 16., szerda, 06:00

Címkék: Kvalix mérés méréstechnika öntészet öntöde öntödeipar öntőszerszám

Az eddyNCDT induktív (örvényáramos) elmozdulásérzékelők az alumínium présöntési folyamatokban fontos szerepet játszó hézagok megfigyelésére szolgálnak. A Micro-Epsilon precíziós szenzorai megnövelik a folyamatban részt vevő szerszámok élettartamát, valamint a késztermék minőségét a selejtek és költségek csökkentésével párhuzamosan. Az érzékelők robusztus kialakítása révén a hézagok mérése zord megmunkálási körülmények között is elvégezhető.

Az alumíniumöntvény alkatrészek gyártásakor a folyékony alumíniumot nagy nyomás alatt préselik az öntőformába. Az öntőforma két felét komoly erővel kell egyben tartani, de a nagy összetartó erő ellenére is, az öntőszerszám két fele minimálisan eltávolodik egymástól. Ezt a folyamatot az öntőforma lélegzésének is nevezik. Bár a minimális hézag normálisnak mondható, és a folyamat éppen ezt célozza, a hézag néha mégis túl nagynak bizonyul, ami kitüremkedéseket okoz az alkatrészen. Ezeken a szilánkokat és forgácsokat utólag el kell tüntetni, hogy az alkatrész megfeleljen a végtermékre vonatkozó szigorú minőségi követelményeknek. Amennyiben alumíniummaradványok maradnak a szerszámon, ezek fokozott kopáshoz vezetnek, ami csökkenti a szerszám élettartamát.

A szerszám deformációjának az örvényáramon alapuló induktív elmozdulásérzékelőkkel végzett megfigyelése kiváló termékminőség, megnövelt szerszámélettartam és kevesebb utómunka elérését teszi lehetővé. A pontos, több mérési ponton végzett hézagfigyelés érdekében a gyártó cégek általában három-négy eddyNCDT 3005 rendszert használnak párhuzamosan.

A rendszer egy kompakt és robusztus vezérlőt tartalmaz, amely a kábellel és az érzékelővel együtt képez egységet. Az integrált rendszerkoncepció növeli a robusztusságot és a külső tényezőkkel szembeni ellenállást, így a rendszer rezisztens a magas hőmérsékletekre, a porra, a szennyeződésre vagy a nyomásra, és a környezeti tényezőktől függetlenül pontos mérési eredményeket szolgáltat. Kompakt kialakításának köszönhetően az eddyNCDT 3005 bármikor integrálható a meglévő gépekbe is.

Magyarországi forgalmazó:

Kvalix Automatika Kft.

1044 Budapest, Íves út 10.

info@kvalix.hu

www.kvalix.hu

www.micro-epsilon.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek