A sebesség bűvöletében

Hogyan vezet a professzionális vezérléstechnika nagyobb termelékenységhez?

2015. október 11., vasárnap, 09:07

Címkék: autógyártás Delcam forgácsolás Heidenhain iTNC 530 HERMLE C32 HERMLE C42 Pankl Racing versenyautó vezérlés

„A HEIDENHAIN párbeszédes formátumával írt programok segítenek abban, hogy ne felejtsünk ki egyetlen fontos adatot sem – mert a hibaelhárítás rengeteg időt venne igénybe.” Christoph Nimmrichter, Pankl Racing Systems gépkezelője

A Pankl Racing Systems AG a lehetőségek határait feszegető motor- és hajtáslánc-elemek elismert gyártója. Számos Forma-1, DTM és NASCAR csapat használja a kapfenbergi üzemben készült alkatrészeket. A kiélezett versenysport az alkatrészgyártóra is komoly nyomást gyakorol, a különleges anyagok megmunkálása pedig magas követelményeket állít mind a munkavállalók, mind a szerszámgépek elé. A Pankl gépkezelőinek kiváló szakértelme a bizonyíték arra, hogy a HEIDENHAIN vezérlőkkel a nehéz megmunkálási műveletek is hatékonyan programozhatók. A nagy keménységű anyagok dinamikus forgácsolását HERMLE megmunkálóközpontok végzik.

Meggyőző dinamikus teljesítmény: a Pankl Racing maximálisan elégedett a HERMLE megmunkálóközpontokkal

A gépkezelők keze alatt alakot öltenek az alkatrészek

A tizenhét TNC-vezérelt HERMLE megmunkálóközponttal gyakran öröm a munka, nem utolsósorban egyes nehezen megmunkálható munkadarabok miatt, melyek egy versenycsapat sikerében döntő szerepet játszhatnak. A Red Bull Ring közelségétől „megfertőzött” régióban mindenekelőtt a vezérlő mélyreható ismerete ad szárnyakat a gépkezelők képességeinek. Számos megmunkálási folyamatot közvetlenül a szerszámgépen programoznak, és a kigondolt megoldásokat valódi autóalkatrészekké formálják. Ehhez a feladathoz a gép, a TNC, az eszközök és az anyagok teljes összhangja szükséges. Daniel Stebegg gépkezelő szavaival: „Jó móka azt látni, hogy a vezérlés lehetőségeinek teljes ismeretében mennyivel többet ki tudsz hozni ugyanabból a munkadarabból.”

Néha a feladat mégis igazi kihívás jelent; a rendkívül kemény anyagok és a speciális ötvözetek gyakran okoznak meglepő nehézségeket a megmunkálás során. Mivel az idő pénz, a problémákat a lehető leggyorsabban kell megoldani, ideális esetben a megmunkálási stratégiák, az előtolás és a befogás egyszerű beállításaival. Ez nem jelenthet problémát a HEIDENHAIN vezérlők párbeszédes formátumával.

A TNC vezérlők könnyen érthető dialógusai megbízható segítséget nyújtanak a gépkezelők számára, hogy akár komplex kontúrok esetében is gyorsan létrehozhassák a megfelelő programot. Erre pedig gyakran van szükség, hiszen a Pankl számos egyedi és kisszériás tételt gyárt. Ehhez folyamatosan új vagy módosított programok szükségesek.

Versenyautóba készül: nagy pontosságú megmunkálás HEIDENHAIN iTNC 530 vezérlővel

Jobb eredmények csapatmunkával

A munkamegosztás a kulcsszó a Pankl hatékonyságának növeléséhez. Mindent, amit nem feltétlenül a DELCAM CAD/CAM rendszerben kell generálni, közvetlenül a HEIDENHAIN vezérlőkön programoznak be. Daniel Stebegg megítélése szerint ez meglehetősen sokszor történik így: „A Plane funkcióval programozott öttengelyes alkalmazások jelentik a folyamat szívét és lelkét.” A HEIDENHAIN vezérlők nélküli szerszámgépekkel történő összehasonlítás során Christoph Nimmrichter gépkezelő hozzátette: „A HEIDENHAIN párbeszédes formátumával írt programok segítenek abban, hogy ne felejtsünk ki egyetlen fontos adatot sem – mert a hibaelhárítás rengeteg időt venne igénybe.”

Franz Pillhoffer gépkezelőnek fokozott figyelemmel kell lennie a versenyautó motoralkatrészeinek megmunkálásakor. Hogy a programot ne kelljen minden egyes alkalommal a semmiből elővarázsolnia, nagy hangsúlyt helyez a programok, valamint a programrészek újrafelhasználhatóságára: „A címkék (label-ek) könnyűvé teszik az alprogramok és programrész-ismétlések használatát.” Ez lerövidíti a főprogramot és megkönnyíti a moduláris felépítést, ami alapján a gépkezelő gyorsan adaptálhatja a meglévő programokat az új követelményekhez. Christoph Nimmrichter egy másik lehetőségre is rámutatott: „Kihasználjuk a TNC azon opcióját is, hogy megjegyzéseket fűzzünk a programokhoz. Ez kissé időigényes, de később nagyban megkönnyíti a programok újrafelhasználását.” A megjegyzések a munkatársak számára is világossá és érthetővé teszik a programozást.

A rövid, egyszerű programokat általában a gépen írják meg: „A CAD/CAM rendszer egy egyszerű programra történő használata tovább tartana, mint a program közvetlenül a TNC-n történő megírása.”

Ha szabad formájú felületek, vagy komplex kontúrok programozásáról van szó, a DELCAM CAD/CAM rendszere jelenti az ideális megoldást, mert kiválóan integrálható a HEIDENHAIN ciklusokkal. A gépkezelők az optimalizálást és a forgácsolási adatok igazítását közvetlenül a TNC-n végezhetik el anélkül, hogy a programot a változtatáshoz vissza kellene küldeniük a CAD/CAM rendszerbe.

Tudásalapú versenyképesség

„Minden alkalmat megragadunk ahhoz, hogy még többet megtudjunk a HEIDENHAIN vezérlők funkcióiról. Tudni akarjuk, hogyan végezhetjük el a megmunkálást még jobban és még gyorsabban” – fűzte hozzá Daniel Stebegg. A csapat tesztelte például az örvénylő maró funkciót is. Ezzel a TNC-funkcióval mindenekelőtt a hornyok kimarása végezhető el sokkal gyorsabban, mint a soronkénti léptetéssel. A Pankl szakemberei az új síkmaró-ciklus könnyű használhatóságát is nagyra értékelték, hiszen rengeteg időt takarít meg a gyakorlatban.

Azok számára, akiknek – akárcsak a Pankl Racing dolgozóinak – lehetőségük van a funkciók kipróbálására, komoly segítség a TNC-ben tárolt programozási kézikönyv. A vezérlő gyártójától, vagy a hivatalos képző partnerektől gyakorlatorientált képzés is rendelhető. Az elméleti részt követően a résztvevők valós megmunkálási feladatokat oldanak meg a szerszámgépeken.

Két lépés a tökéletes alkatrészhez: a felfüggesztés csuklója nagyolás (balra) és finiselés (jobbra) után

A nagy dinamika nagy pontosságot feltételez

A Pankl által készített alkatrészek a legnagyobb igénybevételre és a maximális sebesség elérésére lettek tervezve. A gépkezelők azonban még egy ok miatt vonzódnak a sebességhez: „Hihetetlen az új HERMLE megmunkálóközpontok gyorsasága és dinamikája” – jelentette ki Michael Langthaler. A HEIDENHAIN vezérlők a dinamika és a pontosság ideális egyensúlyának megtalálásában is segítenek, így a masszív gépek teljes potenciálja kiaknázható.

Bonyolult munkadarabok megmunkálása során gyakran nehéz megbecsülni, hogy hány szerszámra lesz szükség. Egyetlen munkadarab megmunkálása akár 80 szerszám használatát is jelentheti. A szerszámcserékkel eltöltött idő minimalizálása érdekében a HERMLE C32 és C42 szerszámgépei a TNC kiterjesztett szerszám-menedzsment funkcióját használhatják. A könnyen áttekinthető szerszámlistákból a gépkezelő egyetlen pillantással megállapíthatja, hogy az adott szerszám még rendelkezésre áll, vagy már lejárt az éltartama.

A titán és a speciális ötvözetek a gépek és a szerszámok elé is komoly követelményeket állítanak. Hosszabb megmunkálási folyamatoknál a hőmérséklet a pontosságot is befolyásolhatja. A szoros alak- és helyzettűrés különösen a motoralkatrészek gyártása során fontos, ahol az átmérőket mikronos pontossággal kell megmunkálni. A TNC KinematicsOpt funkciója folyamatosan nagy pontosságot garantál az öttengelyes alkalmazások számára. A vezérlő meghatározza a billenő körasztal eltéréseit és ennek megfelelően módosítja a kinematikai táblázatot. Az ehhez szükséges mérési ciklus kevés időt vesz igénybe, és célszerűen a megmunkálás megkezdése előtt végzik el.

A villámgyors csapat (balról jobbra): Franz Pillhofer, Daniel Stebegg, Michael Langthaler és Christoph Nimmrichter

A lehetőségek teljes kiaknázásában rejlik a siker kulcsa

A nagyteljesítményű CAD/CAM rendszerek minden kétséget kizáróan nélkülözhetetlenek a bonyolult munkadarabok megmunkálásához. A HEIDENHAIN TNC vezérlők különösen hatékonyan adaptálják az automatikusan generált megmunkálóprogramokat a nagy teljesítményű, dinamikus szerszámgépeken.

A gépkezelők ezenkívül a HEIDENHAIN TNC számos hatékony funkcióját használhatják, és összetettebb kontúrok NC programjait is megírhatják közvetlenül a gépen. A Pankl Racing a speciális anyagok megmunkálása során szerzett tudását és tapasztalatait felhasználva kiváló és hatékony gyártási megoldásokat valósít meg a HEIDENHAIN vezérlőkkel. Ez teszi a munkát még érdekesebbé és jelent hatalmas motivációt az egész csapat számára.

www.HEIDENHAIN.hu

www.pankl.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek