A projekttervezés növeli a várható nyereséget

A folyamatfejlesztési lehetőségek a projekt korai fázisaiban elvégzett felderítése később komoly működési költség-csökkentésben fizetődik ki

2018. február 13., kedd, 06:00

Címkék: Automation Fair automatizálás big data Internet of Things kiállítás kockázat projekt Rockwell Automation

A legfrissebb szoftverrendszerek, felhőalapú és Big Data szolgáltatások, illetve IIoT-megoldások körültekintő előre tervezés révén emelhetik a legnagyobb mértékben a termelékenységet – hangzott el a Maverick Technologies szakértőitől a Rockwell Automation által szervezett novemberi Automation Fair Vegyipari Fórumán.

A költségkorlátok, a piaci nyomás és a szabályozási követelmények ellenére a legtöbb vegyipari gyártócég az optimista világpiaci hangulat miatt átmenetileg kedvező piaci pozícióba került, amit az etilén előállításához használt földgáz alacsonyan stagnáló árszintje is segít.

Keresd az előnyöket!

Számos felhasználó jutott arra a következtetésre, hogy ez a periódus alkalmas a beruházások és befektetések (CAPEX) összértéknek növelésére, ám a szakértők szerint ez akkor kecseget valódi előnyökkel, ha nem pusztán az eddig használt technológiát bővítik, hanem alaposan átgondolják az általuk elérhető hatékonyságot. Több milliárd dollárnyi létező hardverről beszélünk és milliónyi I/O pontot kellene migrálni, de egy egyszerű csere helyett egy CAPEX projekt ehetőséget teremt az új technológiák által elérhető előnyök kiaknázására is.

Az előnyök magukba foglalják a zavaró riasztások racionalizálását és kiküszöbölését, amelyek miatt a cégek sokszor figyelmen kívül hagyják a komoly veszélyeket. Egy egyszerű lépés, például szürkeárnyalatos HMI-kijelzők lecserélése is jelentősen növelheti a gépkezelők probléma felismerési és reagálási képességét.

Számos gyártó kísérletezik új vegyületekkel, például speciális bevonatokkal és műanyagokkal az egyre komplexebb fogyasztói igények kielégítésére. A fogyasztóktól érkező visszacsatolás is egyre közvetlenebb: a legtöbb vegyipari gyártó a múltban egyáltalán nem kereste a kapcsolatot a fogyasztókkal, most azonban olyan igényekre kell direkt választ adniuk, mint például a BPA-mentes gyártás.

A korai gyakran egyben olcsó is

Az automatizálásban és a mindennapos folyamatokban rejlő lehetőségek felkutatása és kihasználása mindhárom projektfázisban lehetséges, de általánosságban elmondható, hogy minél később lépünk, annál költségesebb és összetettebb lesz a megoldás. A három projektszakasz:

  • Meghatározás: az előtervezés és a hatókör azonosítása. Ebben a fázisban a „ne ismételj, hanem újíts” jelige vezethet minket. tegyük fel a kérést, hogy milyen lehetőségekkel élhetünk a CAPEX projekt során? Az üzleti igények azonosítását a technológia kiválasztása, majd az építési szintű tervezés követi.
  • Tervezés és fejlesztés: rajzok, modellek készítése, a műszaki tartalom tesztelése az ügyfél telephelyén és infrastruktúrájában.
  • Építés és üzembe helyezés: minden eszköz és berendezés a helyére kerül, az indíts előtt még egy végső ellenőrzésre is sor kerül.

Sok cég a meghatározás fázisában spórol pénzt és időt, pedig itt a legkönnyebb olyan változtatásokat végrehajtani, amelyek nagy hatással lehetnek a projekt sikeres kimenetelére. Ahogy a projektben haladunk előre, a változtatások költsége és komplexitása egyre nő, ezzel párhuzamosan pedig csökken annak esélye, hogy azok valóban pozitív hatással lesznek a projekt összességére.

A lehetőségek kiértékelése

Mivel az információtechnológia (IT) és az üzemeltetés-technológia (OT) konvergál, sokkal több kapcsolódás és lehetőség van az adatok rendelkezésre állására, de kulcsfontosságú a számítógépes biztonság, a tűzfalak és a demilitarizált zónák (DMZ) pontos meghatározása. Ahogyan a folyamatmérnökök a biztonsági és a számítógépbiztonsági projektek kockázatértékelését (RA) végzik, és meghatározzák a lehetséges hibahelyeket, vagy sebezhető pontokat, ugyanúgy találhatják meg a folyamatokban rejlő lehetőségeket. Míg az RA lehetséges kockázatokat keres, addig a lehetőségértékelést (OA) minden egyes projektszakaszban el kell végezni és fontos az egész csapat bevonása.

Vége

Kapcsolódó cikkek:

Költségmegtakarítás egységes energiaellátási és automatizálási rendszerekkel

A munkaerőhiány erősíti a sokféleséget

Gyorsaságra és intelligenciára építve

Kiberbiztonság az üzemben

Instant analitika

Az ipari automatizálás következő generációja

Hol tartunk a digitális átállásban?

Automatizálási seregszemle Houstonban

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek