A nagy teher is könnyű, ha pontosan emelik

Lineáris mérőrendszer 100%-osan csúszásmentes mérésekhez

2019. június 04., kedd, 06:00

Címkék: emelőberendezés Kvalix lift mérés méréstechnika mérőberendezés mérőeszköz szenzor szenzortechnika

A szenzorok fejlesztésében és gyártásában az éllovasok közé tartozó Kübler évek óta aktívan jelen van a felvonóiparban. A „mindent egy forrásból” koncepciót követő cég most új lineáris mérőrendszert fejlesztett ki az abszolút pozicionáláshoz.

2017. szeptember 1-től új szabványok érvényesek a személy- és teherszállító felvonókra. Az EN 81-20 és EN 81-50 szabványokban a figyelem a felvonófelhasználók, a telepítők, az ellenőrzést végző munkatársak és a szerviztechnikusok fokozott biztonságára irányul. Az új szabványok fokozott követelményeket fogalmaznak meg a felvonóipar szereplői számára, amik teljesítéséhez komoly segítséget jelent a Kübler új mérőrendszere.

Pontos pozicionálás és csúszásmentes mérés

A Kübler lineáris mérőrendszerét közvetlenül a fülkére szerelik. A szenzor állandó abszolút pozíciómérést biztosít, ami többek között a kívánt szint precíz megközelítéséhez is szükséges. Az abszolút pozíció jelzésének köszönhetően áramkimaradás után nincs szükség referenciamenet elvégzésére, mivel az abszolút pozícióértékek 1 mm felbontással a teljes, akár 392 méteres úthosszon bármikor rendelkezésre állnak. A felvonó folyamatos működése során a rezgésekből és a dinamikus kötélhatásokból eredően a hagyományos szenzorokban mérési hibák léphetnek fel. A Kübler mérőrendszerének közvetlen felszereléséből adódóan ez a hibaforrás is megszüntethető.

Robusztus és rendkívül kompakt

Az érzékelő alumíniumból készült tokozása és a rozsdamentes acélszalag megbízható működést biztosít. A mérőrendszer egy egyedülálló érintés- és kopásmentes mérési elven alapul, amely hosszú élettartamot garantál, és megfelel a célalkalmazás által előírt mérési minőségnek. A szenzor mérete 135 × 45 × 33 mm. A rendszer meglévő épületek és felvonók modernizálásához utólagosan, és új létesítményekben is felszerelhető, kis helyigénye által a legszűkebb helyekre is.

Gyerekjáték a telepítés

A mérőrendszer egyedülállóan könnyen telepíthető. A szerelőkészlet két rögzítőlemezből, egy feltekercselt rozsdamentes acélszalagból és egy rugóból áll, amely a szalagnak az akna alján történő előfeszítésére szolgál. A rendszer felszerelése nem igényel különös figyelmet, mert a rozsdamentes acélszalag nem kényes a telepítés során előfordulható hajlításokra és karcolásokra. A mérőrendszer így néhány perc alatt telepítető, ami időt és pénzt takarít meg.

Optimális megoldás minden alkalmazáshoz

A mérőrendszer három kombinációban érhető el a felvonóiparban használt releváns interfészekkel (SSI, CAN, CANopen, RS485 és CANopen Lift):

 1. LEB, alapverzió
 2. LES, biztonsági verzió
 3. LES, biztonsági verzió + kiértékelő egység + UCM modul

A mérőrendszer SIL3 minősítésű és TÜV hitelesítéssel rendelkező biztonsági változata a felvonóiparban és a biztonságtechnikában használt funkciók széles körét lefedi:

 • Ellenőrzés felfelé és lefelé,
 • Direkt hajtás,
 • Stoppont-eltolódás,
 • Akaratlan fülkeelmozdulás (UCM) és sok egyéb

A szenzorigény csökkentése költségmegtakarítással jár

A Kübler lineáris mérőrendszerének alkalmazásával a felvonóaknában több alkatrész feleslegessé válik, ami jelentősen csökkenti a rendszer komplexitását és a telepítési időt. A hagyományos liftrendszerek számos mágneskapcsolót tartalmaznak az abszolút pozíciómérésekhez, ami a megnövelt telepítési idő mellett a karbantartási igényeket is megnöveli, hiba esetén pedig bonyolult hibaelhárítást eredményez.

Előnyök:

 • Egyszerűbb telepítés,
 • Kevesebb alkatrész a felvonóaknában,
 • Kisebb komplexitás,
 • Hiba esetén gyorsabb hibaelhárítás,
 • Magasabb üzemi rendelkezésre állás – kevesebb karbantartás,
 • Általános költségcsökkenés

Magyarországi forgalmazó:

Kvalix Automatika Kft.        

1046 Budapest, Kiss Ernő u. 3.

(+36 1) 272 2242

info@kvalix.hu

www.kvalix.hu

www.kuebler.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek