Újdonság az asztalon

Műanyagok a magasabb fokú élelmiszerbiztonsághoz

2012. május 27., vasárnap, 07:59

Címkék: Anuga FoodTec csapágy élelmiszer energia-hozzávezetés FDA gyártás gyógyszeripar igus műanyag

Detektálható, kenésmentes, FDA-konform, vegyszerálló és antimikrobiális – többek között ezeket a tulajdonságokkal rendelkeznek az élelmiszerek biztonságos és maradvány-nélküli gyártásához alkalmazható igus műanyag-megoldások.

Ahhoz, hogy a fogyasztókhoz abszolút tiszta élelmiszerek jussanak el, az élelmiszeripari berendezések konstruktőreinek és gyártóinak szigorú törvényi szabályozásokat kell betartani, például olyanokat, mint a német élelmiszer-higiéniai rendelet (LMHV). Ebbe beletartozik mindenféle szennyeződés elkerülése is. Olyanoké, amelyek például idegen részecskék vagy kenőanyagok folytán állhatnak elő a gyártás, illetve a szállítás során. Ezt a kockázatot speciális alapanyagok alkalmazásával jelentősen csökkenteni lehet. Erre alkalmasak például a detektálható műanyagok, amelyeket fémdetektorok segítségével azonosítani lehet. A kenésmentes polimer sikló- és gördülő csapágyak kiküszöbölik az olajok és zsírok okozta szennyeződéseket. Ha emellett FDA-konform és „élelmiszerhez alkalmas“ anyagokból készülnek, akkor az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezés is problémamentes. A higiéniai szempontból kifogástalan gyártás egyik fontos elemét képezik az olyan szerkezeti anyagok, amelyek hatékonyan megakadályozzák a baktériumok, vírusok és penészgombák növekedését. Néhány ilyen újonnan kifejlesztett műanyag-megoldást mutatott be az igus GmbH az idén március végén Kölnben rendezett Anuga FoodTec Vásár keretében.


Könnyen megtalálható energialáncok


Még a legkorszerűbb gyártóberendezéseknél sem zárható ki teljesen a gépek meghibásodása vagy összeomlása. Annak érdekében, hogy ilyenkor biztosítható legyen az idegen testek gyors és megbízható megtalálása az élelmiszerekben, igen nagy jelentősége van a szerkezeti anyagok észlelhetőségének. Az igus ezért fejlesztett ki egy detektálható polimerből készült új műanyag energialáncot. A kék színű anyagot, annak legkisebb töredékét is beleértve, felismeri az összes járatos fémkereső-rendszer és így az automatikusan kiválogatható. Ezáltal az élelmiszeripari és gyógyszeripari felhasználók a hosszú élettartamú, korróziómentes és sokoldalú műanyag energia-hozzávezetéseket aggodalom nélkül alkalmazhatják gépeikben és berendezéseikben. Az új anyag igény esetén az E2/000 és az E4.1 sorozatú energialáncokhoz áll rendelkezésre.

 

Az igus sokoldalú, tartós és korrózióálló műanyag energialáncai detektálható anyagból is rendelkezésre állnak élelmiszer-alkalmazásokhoz


Körasztal-csapágy FDA-konform polimerrel


Egy további, az élelmiszer-ágazatot érintő újdonság a kenésmentes „iglidur“ PRT polimer körasztal-csapágyak termékcsaládjában jelent meg. A PRT 01 kiviteli forma korróziómentes nemesacélból készül. A belső és a külső gyűrű közötti csúszóelemek az „iglidur“ A180 alapanyagból készültek. FDA-konform speciális polimerként az A180 alkalmas érintkezésre élelmiszerekkel és nedvességgel. Különösen laposan és mereven képesek a kenés- és karbantartás-mentes polimer körasztal-csapágyak kiváltani a kent golyóscsapágyas körasztalokat vagy forgó csatlakozásokat. Az élelmiszer konform polimer körasztal-csapágyak jelenleg 200-as méretben (belső átmérő 200 mm) a jövőben pedig minden további méretben állnak, beépítésre készen, rendelkezésre.

 

Kenésmentes, karbantartásmentes, beépítésre kész és FDA-konform „iglidur PRT“ nemesacél körasztal-csapágyak


CFSPECIAL: antimikrobiális köpenyanyag


Az igus „chainflex” családjába tartozó, speciálisan a mozgó alkalmazásokhoz tervezett kábelei további, az élelmiszeripari alkalmazások számára, antimikrobiális speciál-sorozattal („CFSPECIAL“) bővülnek ki. A nagy hajlításszilárdságú köpenyanyag optikailag csak kék színében tér el más vezetékekétől. Különleges „trükkjét” az anyag összetétel jelenti: az antibakteriális tulajdonság nem növelhető további bevonat hozzáadásával. Maga a köpenyanyag rendelkezik olyan speciális adalékanyagokkal, amelyek az idő folyamán kibocsátódnak, ezáltal megakadályozzák a mikroorganizmusok növekedését. Az új alapanyag sikerrel állta ki az ISO 22196 és a JIS Z 2801 szerinti antimikrobiális aktivitási és hatékonysági próbát, és a teszt során ≥2 R-értéket ért el.

 

igus chainflex CFSPECIAL-vezetékek antimikrobiális köpenyanyaggalFotók: igus GmbH, Köln


 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek