Új korszak a köszörülés- és csiszolástechnikában

A 3M™ Cubitron™ II termékek rendkívüli mértékben javítják a gyártás termelékenységét

2015. május 05., kedd, 11:27

Címkék: 3m csiszolás Cubitron II köszörűkorong köszörüléstechnika psg

A 3M több mint negyven, egymáshoz szinergikus módon kapcsolódó technológiai platformmal rendelkezik. 1902-es alapítása óta a vállalat elsődleges hajtóereje az innováció, ami a technológiai diverzifikáció révén rendkívül egyedülálló találmányokat eredményez. A csiszolás- és köszörüléstechnikai üzletág jelentős mértékben hozzájárul a siker egyik fő zálogának számító több mint 20 000 szabadalomhoz.

Precíziósan megmunkált szemcse (PSG)

Több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött a csiszolóanyagok, valamint a mikroreplikáció területén a 3M újradefiniálta a csiszolástechnika fogalmát a Cubitron™ II termékcsaláddal. Kezdve a szabadalmaztatott, precíziósan megmunkált kerámiaszemcsékkel, a 3M mérnökei megtalálták a módját, hogyan lehet maximalizálni a csiszolási teljesítményt.

A hagyományos, szabálytalan alakú, őrölt csiszolószemcsék szinte „végigszántják” a fémfelületet, ez túlhevüléshez, felüvegesedéshez, lassúbb csiszoláshoz és rövidebb élettartamhoz vezet.

A Cubitron™ II csiszolóanyagokban a 3M™ PSG (Precision Shaped Grain, azaz precíziósan megmunkált) háromszög alakú kerámia szemcséi folyamatosan újabb éleket és csúcsokat képezve töredeznek. Ezáltal gyorsabban, tisztábban és kevesebb hőképződéssel dolgoznak, többszörös élettartam mellett.

A teljesítmény új kategóriája

A 3M™ Cubitron™ II termékek új szintre emelik a termelékenységet. Gyorsabban csiszolnak és tartósabbak, mint a hagyományos, alumínium-oxid, cirkon- vagy kerámiaszemcsés csiszolóanyagok.A következő formában érhetők el Cubitron™ II anyagok: fíber-, tépőzáras-, és lamellás tárcsák, szalagok, tisztító- és vágókorongok.

A tapasztalatok szerint a legtöbb alkalmazás során akkor tekintenek elhasználtnak egy csiszolószalagot, amikor az eredeti vágási teljesítményének már csak 2/3-át képes elérni. A Cubitron™ II szalagok ezt a pontot kétszer annyi idő alatt érik el, mint a hagyományos kerámiaszemcsét tartalmazó csiszolóanyagok, így egy-egy szalaggal számottevően több munka végezhető el. A hosszabb élettartam mellett a Cubitron™ II csiszolóanyagok a hagyományos alumínium-oxid, cirkon- vagy kerámiaszemcsés termékeknél kisebb rányomást igényelnek, és anyagleválasztási sebességük is nagyobb. A tesztek során a Cubitron™ II fíbertárcsák átlagosan 25%-kal több anyagot távolítottak el egy perc alatt, mint a hagyományos kerámiaszemcsés termékek. 15 perc alatt a lemunkált anyagmennyiség már a háromszorosa volt. A Cubitron™ II fíbertárcsa teljes élettartam alatt nagyságrendileg annyi anyagot választ le, mint egy hagyományos tisztítótárcsa. Sík felületen való alkalmazása valós alternatívát kínál a végfelhasználók számára.

Hőérzékeny fémeknél – mint például a rozsdamentes acélnál – mikrorepedések keletkezhetnek, ha túl nagy hőterhelésnek vannak kitéve a csiszolás során. A 3M™ Cubitron™ II termékek úgy vannak megtervezve, hogy a munkadarabon és a csiszolóanyagon keletkezett hőt a lemunkált sorjára vezetik át, így biztosítva alacsonyabb működési hőmérsékletet. Így elkerülhető a felületre történő visszaégés, valamint elszíneződés és oxidáció. A munkadarab is megőrzi eredeti geometriáját, mivel a csiszolóanyag csökkenti a hőtágulás veszélyét is.

A Cubitron™ II termékek többek között hegesztési varrat, öntési csonk, reve eltávolításához, hegesztés előkészítéséhez, gyököléshez, egybecsiszoláshoz, tisztításhoz, élletöréshez, vágáshoz, sorjázáshoz és lemezcsiszoláshoz alkalmazhatók.

Hatékonyságnövelés a köszörülés-technológiában is

A 3M a Winterthur Technology Group felvásárlásával meglévő termékportfólióját egészítette ki. A választék a köszörűkorongoktól a fúró-, vágó- és szabályozó szerszámokon át egészen a szuperfiniselő termékekig terjed.

Fogaskerék-köszörülés

A 3M a kiemelkedő eredményeket elért Cubitron™ II technológiáját a precíziós köszörűkorongokban is alkalmazta, ami óriási fejlődést jelent a precíziós köszörülés területén. A rendkívüli teljesítményt a 3M által szabadalmaztatott, Cubitron™ II csiszolóanyagokban használt PSG, azaz precíziósan megmunkált háromszög alakú szemcséi eredményezik. Az újfajta megközelítést először a fogaskerék-köszörülés terén alkalmazták, és a tapasztalatok a megmunkálási ciklusok megfeleződéséről, a szerszám élettartamának három- vagy négyszeresére történő növekedéséről, valamint a beégési kockázat minimálisra történő csökkenéséről számoltak be. A termelékenység emelkedése természetesen a költségek csökkenésében és a versenyképesség növekedésében is visszatükröződött. A 3M™ Cubitron™ II köszörűkorongok azóta palást-, furat-, valamint csúcs nélküli köszörüléshez is elérhetők, melyek például a gépjárműiparban a fő- és vezérműtengely-megmunkálásnál hoznak további áttörő eredményeket.

Próbálja ki Ön is a 3M™ Cubitron™ II termékeket! Hívja a +36-1/270-7747-es telefonszámot, vagy látogasson el a 3m.hu/csiszolastechnika, vagy a 3m.hu/koszorulestechnika honlapokra.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek