Turbinalapát-gyártás modern technológiákkal

Bonyolult furatmintázatok kialakítása egyszerűen

2017. június 08., csütörtök, 06:00

Címkék: ic-Hungary szikraforgácsolás szikraforgácsoló turbina

A TEK4 egy hosszú múltra visszatekintő brit vállalkozás, amely kifejezetten a gázturbina-iparág igényeinek megfelelő lézer-, nagy sebességű EDM és STEM rendszereket fejleszt és gyárt. A TEK4 gépei elsősorban turbinalapátok hűtőfuratainak készítésére alkalmasak. Az 5 tengelyes megmunkálásnak köszönhetően változatos formájú turbinalapátokba is készíthető nagyszámú apró furat, a fejlett vezérlés és a kiváló technológia pedig hozzájárul a bonyolult furatmintázatok egyszerűen történő kialakításához.

A cég sikerének legjobb mércéje, hogy már hosszú ideje jó üzleti kapcsolatban áll több olyan vállalattal világszerte, akik vezető szerepet töltenek be a turbinagyártás területén. A TEK4 a termékpalettája mindegyik szegmensében a legfejlettebb technológiákat sorakoztatja fel: az EDM rendszerekben teljesen szabadon programozható generátor található. További újdonság az áttörésérzékelő, amely az áttörés előtt automatikusan megváltoztatja a generátor paramétereit, így a furatáttörés simábban és pontosabban megy.

Az MHD sorozatlyukfúró 16 zsebes kazetta típusú nagy sebességű szerszámváltóval rendelkezik, tartályának feltöltése 8 másodperc, leengedése 4 másodperc. Ezek a tulajdonságok mutatják, hogy a TEK4 gépek fejlesztésének egyik fő szempontja a gyorsaság, ezáltal a termelékenység.

A negyedik generációs FHD EDM Drill szintén szikraforgácsolási technológiával dolgozik; kétféle kivitelben létezik: egy a kisebb és közepes méretű alkatrészekhez, és egy XL kivitel a nagyobb, nehezebb munkadarabokhoz, mint pl. IGT alkatrészek. Az alkatrészek érzékelésére és kalibrálásra beépített mérőfej található a gépben.

A DCW LASER névre keresztelt gép azonban ezeknél tovább megy: ezzel a lézeres megmunkálóközponttal készíthetünk furatokat, de vághatunk és hegeszthetünk is. Az 5 tengelyes megmunkálásnak köszönhetően a komplexebb geometriák sem okoznak gondot. Az optika területén is a legjobbat várhatjuk el: a lézersugár csak egy tükrön halad keresztül, így stabilabb, jobb sugárminőségű lézerfény érhető el, és kisebb a karbantartásigénye is. A legnagyobb felszereltségű DCW LASER összteljesítménye 30 kW!

Az ECM technológiáról talán kevesebbet hallunk, de ne feledjük: az elektrokémiai megmunkálással gyorsan dolgozhatunk keményfémekkel. Nincs hősokk és mechanikai feszültség, és tükörsima felületet is egyszerűen érhetünk el. Az imént felsorolt EDM és lézergépek mellett a TEK4 eSTEM is kitűnő eszköz a turbinalapátok gyártásához.

www.ichungary.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek