„Tudd, hol a helye!”

Avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

2019. május 31., péntek, 06:00

Címkék: helymeghatározás intralogisztika ipar 4.0 LOG4pro logisztika monitoring vonalkód rendszerház

Az elmúlt években már nélkülözhetetlenné vált a logisztika minden ágában a logisztikai egységek (dobozok, ládák, raklapok stb.) vonalkódos vagy RFID azonosítókkal való ellátása, és az azonosítók használatával az ellátási láncban való folyamatos követésük. Folyamatosan nő az igény a logisztikai folyamatok automatizálására, mikor az egységek mozgatását és követését megpróbáljuk teljesen automatizálni.

A kialakított ellenőrzési pontokon, kapukon áthaladó egységek figyelésén már túlmutató, folyamatos beltéri mozgás- és útvonalfigyelést (RTLS megoldások) vette célba a Vonalkód Rendszerház Kft. Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szintű megkülönböztetés érhető el.

De hogyan is képzeljünk el egy RTLS rendszert a gyakorlatban?

A rendszer kiépítésénél a Vonalkód Rendszerház LOG4Pro termeléslogisztikai rendszere adja az alapot, melybe integráltan működik az RTLS helymeghatározó rendszer.

A LOG4Pro termeléslogisztikai rendszer segítségével:

 • a belső logisztikai folyamatok és a munkahelyi műveletek akár egyedi termékszint mélységben követhetőek;
 • az anyagáramlás folyamatos felügyeletével a termelésben lévő készletszint jelentős mértékben csökkenthető;
 • hatékonyságnövelés az automatikus azonosításnak, ellenőrzésnek és képfeldolgozásnak köszönhetően;
 • adatszolgáltatás a magasabb szinten lévő rendszerek felé a megfelelő döntések előkészítéséhez / meghozatalához.

Ennek köszönhetően lehetővé teszik a pontos készletvezetést és a folyamatos, automatizált adatgyűjtésnek köszönhetően az adminisztrációs terhek növelése nélkül biztosítanak adatokat a folyamatok statisztikai alapokon nyugvó elemzéséhez, majd optimalizálásához. A készletszintek pontos ismerete elengedhetetlen a költséghatékony készletgazdálkodáshoz. A termelési folyamatok monitorozása által pedig hatékonyabb gyártási folyamatok, pontosabb termelési tervek alakíthatók ki.

Megoldásunk segítségével real time, azonnali válaszokat kaphat:

 • Termék-, logisztikaiegység-követésre
 • Szerszám-, gyártóeszköz-követésre
 • Szállítóeszköz követésére
 • Személykövetésre
 • Layout- és folyamatoptimalizálásra

Gyártósori és telephelyi helymeghatározás előnyei:

 • virtuális zónák;
 • valós idejű termékkövetés;
 • adatgyűjtés és gyártáskövetés helyadatok alapján;
 • online termelésmonitoring.

Ez tényleg ipar 4.0

A Vonalkód Rendszerház megkeresései alapján látható, hogy a termeléslogisztikában a beltéri, valós idejű helymeghatározásra (RTLS) már most hatalmas igény van! Előreláthatólag a gyártói környezetbe fog először betörni a technológia, ugyanis sokat spórolhat egy vállalat a gyártási folyamatok és a minőségbiztosítás optimalizálásával, ha pontosan tudják, hol tart egy termék a gyártósoron, vagy éppen hol vannak az adott műszakban szükséges szerszámok és alapanyagok, akár egy több ezer négyzetméteres csarnokban/telephelyen.

www.vonalkod.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek