Terhek mozgatása játszi könnyedséggel

Intuitív balanszer a jobb ergonómiáért és biztonságért

2018. január 05., péntek, 06:00

Címkék: anyagmozgatás autóipar autóipari beszállító automatizálás csomagolástechnika csomagolóipar Festo pneumatika

Az új, ergonomikus szervo-pneumatikus kiegyensúlyozó berendezéssel a szerelő és a logisztikus munkatársak erőfeszítés nélkül tudják felemelni és mozgatni a terheket. A balanszer lelke a Festo erős és megbízható YHBP hajtási megoldása, mely automatikus súlyérzékeléssel és „d” biztonsági teljesítményszinttel rendelkezik – így tökéletesen megfelel az autó- és csomagolóipar követelményeinek is.

A rendszer automatikusan érzékeli a teher súlyát és önállóan beállítja a kiegyensúlyozó erőt, még akkor is, ha további terheket adnak hozzá vagy távolítanak el. Így a sok változó elemet tartalmazó termelési folyamatok sokkal rugalmasabbak lesznek. A pneumatikus működtetésű, ergonomikus fogantyúval felszerelt intuitív vezérlésnek köszönhetően a kezelése szinte gyerekjáték.

A kiegyensúlyozó szervo-pneumatikus rendszer összetevői: pneumatikus ISO henger, elmozdulás-jeladó, opcionálisan biztonsági relé, VPCB kiegyensúlyozó szelep, fogantyú, CECC-D-BA kiegyensúlyozó vezérlés böngészőalapú webes megjelenítést nyújtó kiegyensúlyozó szoftverrel (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Mindig biztonságban

Az ergonómiának mindig együtt kell járnia a gépbiztonsággal. A hajtási megoldás biztonsági változata kétcsatornás sebességfelügyelettel és energialekapcsolással megfelel a „d” teljesítményszintnek. Ez biztosítja, hogy egy komponens meghibásodása esetén mindig biztonságos állapotba lépjen. Ehhez hasonlóan akkor is megakadályozza a veszélyes mozgásokat, ha feszültségellátási hiba vagy hirtelen nyomáscsökkenés lép fel.

Az YHBP szervo-pneumatikus hajtási megoldás – verziótól függően – a következőkből áll: 80–200 mm közötti átmérőjű pneumatikus ISO henger, elmozdulás-jeladó, a biztonsági alkalmazásokhoz opcionálisan biztonsági relé, VPCB kiegyensúlyozó szelep, pneumatikusan működtethető fogantyú, CECC-D-BA vezérlés a balanszer aktiválására. A beüzemeléshez és diagnosztikához a megfelelő szoftver telepítve van a vezérlőre, böngészőalapú webes megjelenítéssel.

Kinematika és alkalmazások

A hajtási rendszer sokoldalú és rugalmas, így szinte minden kiegyensúlyozó szerkezethez megfelel, az emelőoszlopoktól a párhuzamos kinematikán át a csuklókaros kinematikáig, függetlenül attól, hogy álló vagy függesztett, pl. sínes rendszert alkalmaznak-e.

Az autóiparban a balanszer alkalmazható a nehéz alkatrészek mozgatására és pontos elhelyezésére, például a lengéscsillapítók, motorok, műszerfalak, abroncsok, szélvédők, ajtók, ülések szerelésénél. Az élelmiszer-feldolgozási és az elektronikai iparban a balanszerrel elvégezhető a nehéz konténerek, csomagok, áruk betöltése és szállítása. A csomagolóiparban a papír- és fóliatekercsek mozgatásán, valamint a raklapok automatizált adagolásán és áthelyezésén van a hangsúly. Hasonló alkalmazási módokat találhatunk az általános gép- és rendszerépítés, a szerszámkészítés, a háztartási készülékek, a fűtés és a légkondicionálás területén is.

A balanszert a Motek vásáron a Festo standján mutatták be.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek