Sisma lézerhegesztő és lézerjelölő rendszerek

Optimális megoldás bármilyen egyedi igényre

2017. május 10., szerda, 06:00

Címkék: formagyártás Helvet Kft. Ipar Napjai 2017 jelölés lézer lézeres jelölés lézerhegesztés lézertechnológia Mach-Tech 2017 sisma swa sorozat szerszámgyártás

A Helvet célja, hogy olyan lézerkészülékeket kínáljon ügyfeleinek, amelyek a magas műszaki tartalom és megbízhatóság mellett megfelelő gyártói támogatással is rendelkeznek, és – nem utolsósorban – valóban kedvező áron. A Sisma berendezései ezen kritériumoknak maradéktalanul megfelelnek, melyekből néhányat személyesen is kipróbálhat a Mach-Tech kiállítás A pavilon 209/B standján.

Ipari szegmens

A tervezési és gyártási sokoldalúság a hosszú – több mint 50 éves – út alatt a precíziós mechanika és ipari automatizálás területén a lézerforrások és hegesztő-, jelölő-, 3D- és vágórendszerek meghatározó vállalatává tette a Sismát. A Sisma világszerte elismert vállalat, az 1961-es alapítása óta, a kiemelkedően magas precizitású gépek tervezése és gyártása terén. A független és modern tervező és termelő szervezetet a Sisma jól képzett humán erőforrással ötvözi, garantálva a legmagasabb szintű minőséget és a széles körű, azonnali támogatást.

A Sisma lézereket teljes egészében a vállalaton belül tervezik és fejlesztik. Ideális megoldást jelentenek a minőséget és megbízhatóságot kereső partnerek számára, jó ár/érték arány mellett. Az ügyfelek igényeit ismerve egyedi tervezésű megoldások is készülnek.

Lézerhegesztés

A Sisma SWA mobil- és az SWT, valamint az LM-D asztali gépcsaládok a szerszámkarbantartás és -javítás területét teljes mértékben lefedik. Ehhez számos hegesztőrendszert kínál hozaganyag használatával vagy a nélkül.

SWA sorozat

Az SWA termékcsaládba tartozik a legnépszerűbb SWA 150 (150 W) és az erőteljes SWA 300 (300 W). A Sisma IV-es osztályú lézerrendszerei gyors, ám kiváló eredményeket hozó használatra lettek tervezve. A lézerparaméterek egy praktikus és intuitív érintőképernyőn keresztül állíthatók be, itt lehet megadni a hullámformát, a hegesztés átmérőjét, és vezérelni például a forgatóegységet. Ezeket a Sisma lézereket kifejezetten a szerszám- és formakészítésben használt nagy és kis munkadarabok javítására tervezték, folyamatos, mindennapi használatra, a precizitás és az eredmények minőségének gyengülése nélkül.

A szerszám- és formaépítésben a maximális hatékonyság fenntartása érdekében a Sisma önmaga tervezi és gyártja lézerrendszereit. Az optikai fej és a motoros tengelyek többszörös állítása eredményeként nagyon egyszerű a hegesztés. A fejlett vezérlés időmegtakarítást és kiváló eredményeket garantál. A szerszámjavításhoz használatos készülékek száloptikája rendkívüli rugalmasságot kínál. A készülékben a lámpa kiemelkedően megbízható, hosszú élettartamú.

A Sisma SWA lézerrendszer hegesztőfeje könnyen, nagyon rugalmasan pozicionálható az X, Y és Z tengelyek mentén, ezáltal mindenfajta hegesztési eljárás elvégezhető. A motoros mozgási tartomány 300 mm az X tengely mentén, 150 mm az Y tengely mentén és 500 mm a Z tengely mentén. Így lehetővé válik akár az is, hogy a szerszámok belsejében dolgozzunk. A kialakításból adódóan akár másfél méterrel a munkadarab fölé benyúlva is végezhetünk javítóhegesztést, így gyakorlatilag nincs olyan hegesztési feladat, mely ne lenne megoldható.

A lézercsalád IPS (Intelligens Pozicionáló Rendszer) rendszerrel rendelkezik, amellyel a lézer könnyen követ egy síkot vagy útvonalat. A tengelyek manuálisan könnyen aktiválhatóak a háromdimenziós joystick segítségével. Az egyforma pontátfedésű hegesztést az integrált átlapolási funkció biztosítja, még nem állandó tengelysebesség mellett is. Minden gépi paraméter könnyen konfigurálható az érintőképernyőn, amelyekből akár 250-et is elmenthetünk bármilyen megnevezés alatt.

A magas minőségű, 10x sztereomikroszkóp az integrált biztonsági szűrőkkel és egy nagyon gyors, szembarát LCD-retesszel tökéletes rálátást és biztonságot nyújt a kezelőnek. A hegesztőfej motorizált sugárátmérő-állítóval, tompítható LED munkadarab-megvilágítással és egy rugalmasan állítható gázellátással szerelt. A könnyen kezelhető méretű, az összes szükséges lézerparaméter konfigurálására szolgáló színes érintőképernyő leegyszerűsíti az üzemeltetést és a vezérlést.

A nagy méretű hűtők és a hozzájuk méretezett ventilátorok biztosítják a magasabb környezeti hőmérséklet esetén is megfelelő hűtést, így még folyamatos, nagyobb terhelés mellett sem melegszik túl a gép, nem kell a visszahűlésre várni, amit már számos hazai szakember is örömmel tapasztalt. A géphez számos kiegészítő illeszthető, úgymint palástfelületek hegesztéséhez hasznos forgató, különböző fókuszlencsék, rögzítőgömbök stb.

Szoftverfunkciók

A szoftverben található körfunkcióval körkörös útvonalon hegeszthet, így könnyen építhet fel furatokat, javíthatja a furat szélét stb. A ferde sík funkció különösen pontos hegesztést tesz lehetővé ferde síkon is, a felhasználó tapasztalatától függetlenül. Mindössze három referenciapont megadásával mindig fókuszált marad a lézersugár. A feltöltési funkció nagyon széles körű, amely a kisebb-nagyobb, különféle formájú területek feltöltésekor hasznos. Az átlapolási funkció a lézer lövési frekvenciáját változtatja a fej mozgási sebességének függvényében. Így mindig ugyanakkora a távolság minden lövés között, különösen szabályos hegesztési varrat készülhet. Fontos kiemelni, hogy a funkciók egymással kombinálhatók, így például ferde síkon is használható az átlapolási funkció stb.

Lézerjelölő rendszerek

A Sisma ipari szegmensében a lézerhegesztés mellett kiemelt jelentőséggel bírnak a jelölőlézeres alkalmazások. A kínálatban a kisebb EASY családtól a nagyobb rugalmasságot nyújtó GIB SMARKY-n át a palettás rendszerű BSS sorozaton keresztül egészen a nagy munkadarabok jelölésére alkalmas LWS sorozatig számos megoldás található az igényeknek és szükségleteknek megfelelően.

A lézerjelölő vezérléséhez a szoftvert teljes egészében a Sisma fejlesztette. Az interfész moduláris felépítésű, így biztosítva a személyreszabhatóságot és fejleszthetőséget. A funkciók könnyen, egyszerűen használhatók, még a bonyolultabb műveletek esetében is.

Főbb jellemzők:

 • Akár 10 különböző paraméter-összeállítás minden munkához, maximum 10 különböző módú gravírozáshoz, mellyel egyetlen munka esetében különböző eredményeink lesznek. Minden paraméter-összeállításhoz ki tudjuk választani a teljesítményszintet, frekvenciát, sebességet, a feltöltési távot, feltöltés dőlését stb.
 • „Gyors szöveg” opció: egyszeri vonallal gyorsan gravírozhat a betűk keretének és annak felöltése nélkül;
 • Képek különböző típusú felosztása, mellyel gyűrűn vagy hengeres tárgyon gravírozhat;
 • Multifunkció: egy fájlból mátrixot generálhat azért, hogy több darabra gravírozza ugyanazt a képet. Egyszerűen válassza ki a tárgyat, állítsa be a sorok és oszlopok számát, adja meg az eltolást a 2 tárgy között, és kezdje el a jelölést;
 • A munkaterület (fókuszálólencséktől függően), a fájlok és a munkadarabok intuitív kezelése;
 • Az összes beállítás projektként való elmentése, mellyel a későbbiekben gyorsan behívhatók a paraméterek, és könnyen megismételhető ugyanaz a munka
 • Vonalkód vagy adatmátrix (DataMatrix) egyszerűen kezelhető mint speciális szöveg;
 • Változók egyszerű használata azért, hogy egy sor különböző szöveget vagy számot gravírozzon. Importálhat .txt vagy .csv fájlformátumot;
 • Fénykép gravírozása (kompatibilis .bmp, .png, .jpg, .tiff formátumokkal);
 • Munkaterület elrendezésének interaktív kezelése (*);
 • Akár 4 tengelyes gép vezérlése (*);
 • A munkasíkon belüli különböző munkák akár különböző magasságokban történő programozásának lehetősége (*);
 • Fejlett központosító rendszer gyűrűkön vagy hengeren (*);
 • Kamerának előkészítve (*);
 • A gép távvezérlésének lehetősége egy másik számítógépről (*).

(*) Csak a Prisma szoftverrel

A szoftver interfész .NET és C# TCP-IP protocol alapú, így könnyen fejleszthető akármilyen egyedi interfész és funkció. Ezáltal lehetővé válik, hogy külső eszközökhöz, pl. vonalkódolvasóhoz, külső adatbázishoz és más, egyedi rendszerekhez kapcsolódjon. A lehetséges műveletek: jelölés, dekoráció, feketítés, foltosítás, selyemfény, festékleválasztás, 2D és 3D gravírozás, mikrovágás, habosítás (műanyagon). Képes jelölni neveket, írott, összetett szövegeket, darabok címeit és jellemzőit, logókat, képeket (vektoros és bitmap), QR-kódokat, adatmátrixot és vonalkódot, fix és változó adatot bármilyen irányítási rendszerrel összekapcsolva.

A kész, komplett rendszerek mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egyedi igényekre megtervezett és kialakított lézerjelölő rendszerek, melyek az adott körülményekhez igazodva, az adott rendszerbe illesztve végzik a jelölési/gravírozási műveletet. Ennek legegyszerűbb esete, amikor csupán a lézerforrást biztosítja a Sisma. A másik véglet, amikor a teljes folyamat megtervezését és kivitelezését a cég biztosítja. Legyen szó bármilyen műveletről, bármilyen egyedi környezetben, bármilyen lehetséges anyagon, bármilyen egyedi igénnyel, a Sisma mérnökei jó eséllyel megtalálják az optimális megoldást. Elmondható, hogy nyugodtan lehet támaszkodni a Sisma sok évtizedes tapasztalatára, bármilyen jelölési vagy lézerhegesztési igényről legyen is szó. Az pedig külön előny, hogy a nagy gyártókhoz képest jelentősen kevesebb pénz szükséges az optimális megoldás megvalósításához.

Próbálja ki személyesen a fenti berendezéseket a Mach-Tech kiállításon, az A pavilon 209/B standján!

Walter Szabolcs

szabolcs.walter@helvet.hu

www.helvet.hu

www.sisma.com

A kiállításra a TechMonitor olvasói előzetesen online regisztrálhatnak, mely regisztrációval ingyen tekinthetik meg a rendezvényt!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek