Sikerre készen

„Aki sikeres akar lenni, annak tennie is kell érte” – ez sokkal több, mint egy egyszerű közhely

2018. december 04., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás CP Factory Festo intralogisztika ipar 4.0 ipar 4.0 ipar robot RFID robot robotika

Főleg a rendkívül változékony és egyre gyorsabban alakuló ipari környezetben kap nagy hangsúlyt a képzés és a továbbképzés, mert aki ma nem tartja a lépést, az másnapra könnyen lemaradhat. A Festo Didactic naprakész, megfelelő megoldásokat kínál a sikeres jövőhöz – gyakorlattal együtt.

Az elméleti tudás önmagában túl kevés, valódi hasznos tudásra – vagyis az elméleti tudás gyakorlati alkalmazására – van szükség. Vessünk csak egy pillantást mindazon követelményekre, melyeket az ipar 4.0 velünk szemben (is) támaszt, és máris megértjük, milyen fontos az elmélet szakmai átültetése. A robotika, MES, RFID, Cyber Security, Smart Maintenance stb. tapasztalatot, tudást és rátermettséget igényel.

Termelés modellformátumban

A berendezések üzemeltetéséhez, folyamatos optimalizálásához, a nagy fokú változékonyság eléréséhez és a rugalmas, intelligens komponensek fejlesztéséhez meg kell teremteni a digitális, automatizált termelési technológiák általános megértését, valamint a digitális berendezéshálózatok programozásához és felépítéséhez szükséges mélyebb ismeretanyagot. A Festo Didactic CP Factory elnevezésű kiberfizikai tanuló platformja ideális környezet ehhez. A platform lemodellezi egy valódi gyártóberendezés állomásait, és lehetővé teszi a berendezésprogramozás, a hálózatba kapcsolás és még sok más tartalom – mint az energiahatékonyság és az adatkezelés – elsajátítását.

Plug & Produce

A CP Factory szabványosított, mobil gyártómodulokat, ipari szabványoknak megfelelő nyitott interfészeket és „Plug & Produce” lehetőséget kínál. Azaz: csatlakoztatni és elindítani a tantermelést. Nagy hangsúlyt kapott a sokoldalúság és a nagymértékű rugalmasság. Az ipar 4.0-hoz készített tanulóplatform lépésről lépésre vezeti be a tanulókat a kiberfizikai rendszerek világába. Idetartoznak még a kulcsfontosságú RFID, NFC és a felhőhasználat témái is. A CP Factory gyorsan átalakítható a különböző tanulási témakörökhöz, bővíthető egyik vagy másik új alkalmazási modul hozzákapcsolásával. Az oktatógyár flexibilitását a Robotino autonóm robotrendszer és a beépített kamerákkal felszerelt, rendkívül rugalmas robotcellák segítik elő.

Minden egyes munkadarab nyomon követhető

Az ipar 4.0 egyik fő célja az, hogy lehetővé tegye egyedi termékek 1 db-os tételben történő gyártását a sorozatgyártáséhoz hasonló termelési költségeken. Ennek egyik feltétele minden egyes munkadarab egyértelmű azonosítása és nyomon követése a teljes gyártási folyamat során, és minden ténylegesen elvégzett munkalépés hiánytalan dokumentálása az összes fontos adattal együtt. A CP Factoryban az RFID-alapú „digitális termékmemória” szolgál az egyes termékek különböző feldolgozóállomásokhoz történő irányítására. Ezek aztán reagálnak az RFID-adatokra, és elvégzik a termékhez szükséges termelési lépéseket.

Rugalmasan változtatható oktatógyár

A CP Factory alapállomásait a legkülönfélébb alkalmazási modulokkal lehet ellátni. E modulok cseréje néhány perc alatt elvégezhető a szabványosított interfészeknek köszönhetően. Az egységes rendszerkábel és az elágazó szállítórendszerrel felszerelt gyártócella lehetővé teszi az elrendezés gyors megváltoztatását és újra üzembe helyezését. Ezenfelül a CP Factory rugalmasságát tovább növeli a Robotino autonóm robotrendszer, mely támogatja az intralogisztikát az önálló navigáció és az egérkattintással történő szabad célválasztás által.

Energiafogyasztás figyelése

A CP Factory beépített energiafigyelő rendszere lehetővé teszi a felhasznált elektromos teljesítmény és légfogyasztási mennyiségek megbízható rögzítését. Ezáltal ki lehet tágítani a tanulás fókuszát az energetikai szempontból hatékony és rugalmas termeléssel kapcsolatos aktuális témákra is. A webalapú képi megjelenítés láthatóvá teszi különböző készülékeken az energiafolyamokat, így gyors kiértékelést tesz lehetővé. Ezenkívül az EISLab smart grid tanulószoftver beköti a CP Factoryt egy virtuális smart grid hálózatba, és megmutatja a különböző fogyasztók, tárolók és energia-előállítók közötti összefüggéseket.

A gyártócellák információkat kérdeznek le

A kifejezetten oktatógyárakban való alkalmazásra kifejlesztett MES4 termelésirányító rendszerben futnak össze a fontos termelési adatok. A nyitott adatbázisok és átlátható interfészek a feltételei a hatékony tanulásnak és az egyszerű kísérletezésnek. A MES4 Service Oriented Architecture (SOA) nevű architektúrája teszi lehetővé a gyártócellák számára, hogy szükség esetén információkat hívjanak le – ez egy jelentős előny a hagyományos és hierarchikusan tagolt szoftverarchitektúrákkal szemben.

Valósághű gyakorlás

A szimulációk és a virtuális üzembe helyezések időt és pénzt takarítanak meg a gépgyártásban – oktatás szempontjából ezek különösen gyakorlatközpontú tréningmódszerek. A tanulók munkacsoportokban, valódi programozási nyelveken programozhatják modelljeiket, szimulációkat hajthatnak végre, majd használhatják azokat a meglévő hardverkörnyezetben. A Ciros szoftverrel egy ipari környezetben kipróbált és nagy teljesítményű platformot kínál a CP Factory az automatizálástechnikai 3D-s szimulációs modellekhez – a jövő virtuális gyártásához szükséges tanvilág egy további alapköve, így a jövőbeni siker alapköve is.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek