Prémium kategóriás FOOKE megmunkálóközpont a GO98 kínálatában

Lineáris hajtásrendszer a legkorszerűbb marási elvárások teljesítéséhez

2017. május 12., péntek, 06:00

Címkék: forgácsolás go98 Ipar Napjai 2017 Mach-Tech 2017 megmunkálóközpont

Míg a legtöbb nagy munkaterű Gantry megmunkálóközpont hajtásrendszere a klasszikus fogasléces vagy golyósorsós hajtás, addig a FOOKE a nehéz gépek kategóriájában a lineáris motor hajtású ENDURA® 7000LINEAR gépet kínálja.

A merev építésű lineáris motor hajtástechnológia már kiállta a próbát: a gép már több mint 10 éve képes végrehajtani nemcsak a nagy dinamikát igénylő simító, hanem a nagy forgácsleválasztással járó nagyoló műveleteket is. Az ENDURA® 7000LINEAR megmunkálóközpontot ez a képessége alapvetően különbözteti meg a piacon lévő minden más géptől, melyeket lineáris hajtásrendszerrel jobbára csak simító/befejező műveletekre vagy könnyű megmunkálásra alkalmaznak.

A választható mozgástartomány nagy szabadságot kínál: az X tengely mozgása 3 000 mm-től 12 000 mm-ig terjed, az Y tengely 3 500 mm vagy 4 500 mm, míg a Z függőleges tengely 1 500 mm vagy 2 000 mm. A lineáris tengelyek maximális sebessége 65 000 mm, 3 m/sec2 gyorsulás mellett.

A kéttengelyes marófej (A és C tengely) hajtása nyomatékmotorokkal történik. A C tengely elmozdulása ±275°, az A tengely elfordulása ±105°, a forgatónyomatékuk 2 100 Nm, illetve 1 360 Nm, pozícióban tartáskor 5 500 Nm (C tengely) és 4 080 Nm (A tengely). A gyorsulás mindkét tengelyen 3 000 °/sec2. A szerszámbefogás HSK 100A, a maximális teljesítmény a marófejektől függően 49 kW vagy 65 kW, 187 Nm, illetve 300 Nm. A legnagyobb főorsó-fordulatszám e teljesítmények mellett 15 000 f/p.

A FOOKE tervezésének középpontjában a kiváló minőségű mozgásfelügyelet áll, kombinálva a legmagasabb pontossággal. Ennek alapja a szerszám középpontjának (TCP – Tool Center Point) pontos vezetése minimális kontúrhibák mellett, a leggyorsabb előtolással. Ezt a lineáris motorok speciális elemei, a gép szerkezeti felépítése biztosítja: a megmunkálóközpont kimagasló megmunkálási dinamikával kezeli a különféle, meredeken változó marási pályákat, ezáltal a kívánt felületet gyorsan és nagy termelékenységgel, pontossággal állítja elő.

Az ENDURA® 7000LINEAR felsőpályás Gantry megmunkálóközpont robuusztus, masszív felépítése révén kifejezetten a nagy keménységű és szilárdságú, tömör anyagú munkadarabok nehéz megmunkálására, továbbá ezen munkadarabok elő- és készresimítására is alkalmas. A gép fő felhasználói a szerszám- és formagyártók köréből kerülnek ki.

A felsőpályás Gantry kialakítás nagyon nagy előnye, hogy a nagy méretű munkadarabok megmunkálásához a gép számára viszonylag kis helyigény szükséges. Azaz az álló, merev munkaasztal mellett a szerszám (főorsó) járja be a teljes munkateret. A telepítéshez a gyártó által előírt, általános, megfelelő szilárdságú betonalapra van csak szükség, egyéb speciális alapozást a gép nem igényel.

Az ENDURA® 7000LINEAR mind a 2.5D, mind a 3D, valamint a szimultán 5 tengelyes megmunkálási feltételeknek megfelel. A megmunkálás eredménye a legmagasabb pontossági, minőségi előírásoknak is megfelel, köszönhetően a gép optimális súlyelosztásának és a maráskor jelentkező rezgéseket elnyelő öntvényszerkezetnek.

A gép megfelel a legkorszerűbb marási elvárásoknak: a nagy előtolással (HFC) és/vagy a nagy teljesítményű szerszámokkal (HPC/HPM) végzett megmunkálásoknak, továbbá a nagy sebességű forgácsolásnak (HSC). Ezáltal válik lehetővé a nagy mennyiségű anyagleválasztás, figyelembe véve a szerszám élettartamát – időt és költségeket a megmunkálás során – a legjobb minőségű munkadarab előállításához.

A FOOKE által kínált megmunkálóközpont műszakilag minden tekintetben megfelel a legkorszerűbb marási stratégiák alkalmazásához, de a gép képességének teljes kihasználásához szükséges, hogy a megmunkálási folyamatot megfelelő CAM-stratégiával határozzuk meg (forgácsleválasztás módja, szerszámpályák, forgácsolási paraméterek). Vagyis a megfelelő technológia megválasztásával az ENDURA® 7000LINEAR hosszú távon is megbízható tagja lesz a gépparkunknak.

Találkozzunk 2017. május 9–12. között az Ipar Napjai szakkiállításon, az A pavilon 201/D standján!

Eötvös Oszkár

cégvezető

GO98 Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Bt.

2142 Nagytarcsa, Szent László utca 18.

Telefon: +36 1 283 5049

Fax: +36 1 421 0242

E-mail: go98@go98.hu

www.go98.hu

A kiállításra a TechMonitor olvasói előzetesen online regisztrálhatnak, mely regisztrációval ingyen tekinthetik meg a rendezvényt!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek