Precíziós folyadékadagolás

2013. március 05., kedd, 10:48

Címkék: EFD Nordson orvostechnika precíziós folyadékadagolás

A helyes mennyiségű ragasztó vagy más folyadék felvitele egy-egy orvosi eszköz ragasztásához vagy tömítéséhez nem feltétlenül egyszerű feladat, főleg, ha azt manuálisan kell megoldani. A precíziós folyadékadagoló rendszerek megszüntetik a különbségeket, mivel kizárják a kezelőszemélyzet által képviselt emberi tényezőt a folyamatból.

Az orvosi eszközök összeszerelése kihívást jelentő feladat, hiszen a folyamat minden egyes lépése pontos szabályozást igényel – igaz ez arra is, ahogyan  a ragasz- tóanyagokat, RTV  szilikonokat, epoxigyantákat és más folyadékokat felviszik az egyes elemek összekapcsolásához, tömítéséhez vagy feltöltéséhez.

A precíziós folyadékadagoló  rendszerek, így például  az UltimusTM V, kizárják az emberi tényezőt a folyadékfelviteli folyamatokból, és mindenkor, minden egyes elemre ugyanazt az anyagmennyiséget alkalmazzák

Számos vállalat még mindig  adagolófejes  tartályt, kézi fecskendőt  és más, hasonló eszközöket használ, melyek viszont csak minimális szabályozási lehetőségnek adnak teret. Miközben a manuális felvitelre alkalmazott eszközök egyes folyamatokban  elfogadható eredményeket hoznak, végül  mégis  a  kezelőszemélyzet  egyes  tagjai azok, akik meghatározzák a felvitt anyagmennyiséget.

Az emberi tényező kizárása

A precíziós adagolórendszerek alternatív  felviteli módszert  kínálnak,  mely segítségével  tulajdonképpen  bár- mely, az orvosi eszközökben  használt anyagot  egyszerű felvinni, mégpedig pontos  és megismételhető mennyiségekben.  Egy termelési ellenőr szerint: A megfelelő berendezés  a ragasztók felvitelét pontossá  és kényelmessé teszi – egyszerűen  csak beállítjuk, és akár meg is feledkezhetünk róla, nem kell amiatt aggódni, hogy mindenki más és más mennyiséget visz fel. Az adagolóeszközök mindezt szabályozott  légnyomás  és precíziós időzítők segítségével érik el, azaz meghatározzák az egyes alkatrészekre felvitt folyadék mennyiségét. Ezzel kizárható  az  emberi  tényező  a  folyamatból, tehát  mindig  és  minden  elemre  ugyanaz  a mennyiség kerül.


Az adagolandó anyag egy eldobható fecskendőben  van. A felvitt mennyiséget egyszerre határozza meg (1) a légnyomás, (2) az adagolási idő és (3) az adagolótű átmérő mérete. Általánosságban véve a sűrűbb  folyadékok és vas- tagabb rétegek  magasabb nyomást,  hosszabb adagolási  időt és nagyobb  átmérőjű  adagolótűt igényelnek. A hígabb anyagokhoz és vékonyabb rétegekhez alacsonyabb  nyomás, rövidebb idők és kisebb átmérőjű adagolótűk tartoznak.
A teljesen  azonos  folyadékadagok,  esetleg  a lyukak feltöltéséhez  az állandó  anyagmennyiség úgy jön létre, hogy a felhasználó beállítja a légnyomást  a kívánt áramlási sebesség eléréséhez, aztán  pedig  a digitális időzítőn  beszabályozza  a rétegvastagságot. Az adagolási  idő – a rétegvastagság szabályozásának  a legegyszerűbb és legpontosabb eszköze – 0,1; 0,01; 0,001 vagy 0,0001 másodperces lépésekben állítható a felvitt anyag precíziós szabályozása érdekében. A folyadék felviteléhez a kezelőszemélyzet a fecskendőt  a tollhoz hasonlóan  tartja  kézben, az adott helyre igazítja az adagolótűt, majd megnyomja  az elektromos  lábpedált  az adagolási  ciklus beindításához,  és elkészül az első folyadékadag. Ezzel azonos felvitelhez a kezelőszemélyzetnek  egyszerűen  még egyszer meg kell nyomnia  a lábpedált.  Ha egységes  csíkokra vagy cseppekre van szükség, az időzítőt le kell kapcsolni, és a láb- pedál  lenyomásával, majd  felengedésével az adagolási ciklus elindítható, illetve leállítható.

A használt elemek minősége döntő fontosságú

A folyadékfelvitel pontossága az adagolóval használt, eldobható fecskendők, a dugattyúk és az adagolótűk minőségétől is függ. Az alábbi jellemzőket érdemes keresni:

 

1. Olyan kiváló minőségű fecskendők, melyeket „sorja” nélkül öntöttek, hogy az ne tömítse el a kiömlőnyílást, és ne okozzon ezzel különbségeket a felvitt mennyiségekben.

2. A dugattyú legyen mentes  az egyenetlenségektől, és pontosan illeszkedjen a fecskendőtartályba. A pontos  illesztés biztosítja a változatlan anyagmennyiséget, illetve minimalizálja a folyadékfelhasználást.

3. Az adagolótűk döntő  jelentőséggel bírnak a változatlan felvitel szempontjából. A csatlakozófejeken se legyen az anyagáramlást akadályozó sorja vagy hulladék, illetve a sorják és egyenetlenségek hiánya legyen  jellemző az adagolótűkre is, hiszen azok befolyásolnák a felvitt réteg méretét.

4. Az összes elem rendelkezzen  gépileg nyomtatott címkével, ahol cikkszám és tételszám segíti a folyamatszabályozást és visszakereshetőséget.

Következtetés

 

A precíziós  folyadékadagolók   az  orvosieszköz-gyártók számára költséghatékony és könnyen megvalósítható módját  jelentik az asztali összeszerelési folyamatok ese- tében  előforduló eltérések  mérséklésének. A jó minősé- gű  fecskendők  és adagolótűk együtt  fokozzák a folya- matok  szabályozottságát, növelik a termelékenységet a legkülönfélébb összeszerelési  folyamatokban,  továbbá rugalmasságot biztosítanak egy sor különböző anyag és viszkozitási jellemző kezelésében.


www.efd-inc.com/hu

hungary@efd-inc.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek