Percenként 800 lyuk

Bővítette lemezmegmunkáló kapacitását a miskolci ATInox Plusz Kft.

2018. március 07., szerda, 06:00

Címkék: Boschert lemezmegmunkálás lemezvágás Sheet Metál Technológia Kft. stancolás

Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy kínai, egy török és egy német stancológép, valamint egy magyar ügyvezető. Ismerős szavak? A dilemma is ismerős annak, aki már döntött gépbeszerzésről. A megfelelő piacfelméréssel azonban nem várt fordulatot vesz a történet: kiderül, hogy nem mindig a kínai gép a legkedvezőbb árszintű.

„Volt cégtársammal 2004 márciusában alapítottuk a vállalkozást – kezdett bele a történetbe Dudik Attila, az ATInox Plusz Kft. ügyvezető igazgatója. – A cégnév még más volt, a fő profil – rozsdamentes nagykonyhai bútorok, elszívóernyők és mosogatók gyártása – azonban már akkor kialakult. Tulajdonostársammal tavaly váltak el az útjaink, és mi a nagyobb lemezmegmunkáló gépekkel a mostani telephelyre költöztünk, ahol az általunk feldolgozott zártszelvényeket, csőszerelvényeket, csapokat értékesítjük is.”

Az új utakon járó lemezmegmunkáló cég a géppark bővítése mellett döntött 2017-ben, és hosszas piacfelmérés után döntött egy stancológép beszerzése mellett. „Élhajlítónk már volt, de szóba jöhetett volna plazmagép vagy vízvágó, esetleg lézervágó berendezés vásárlása is – folytatta az ügyvezető igazgató. – A plazmavágás nem megfelelő technológia az általunk megmunkált vékony lemezek esetében, a vízvágás nagyon költséges, a lézeres vágáshoz pedig olyan mértékben kellett volna fejlesztenünk az infrastruktúránkat, amire még nem vállalkozhattunk. Egy stancológép pedig – szerszámtól függően – tud a lemez síkjából kiemelkedő formákat is létrehozni, például süllyeszteni, kopoltyúzni vagy kisebb hajlításokat létrehozni.”

Dudik Attila hét gépkereskedőtől összesen hat stancológépre kapott ajánlatot – a Boschert stancgép két kereskedő ajánlatában is szerepelt. Mivel a stancolás terén a cég még járatlan volt, a döntésben nem a márkahűség kapott főszerepet, hanem az árhoz viszonyított műszaki tartalom és a gépkereskedő által biztosított támogatás. „Azonnal szemet szúrt, hogy a török és a kínai gépek árszintjével egy szinten kapható egy német gyártmányú gép is, amely még felszereltségben is jobbnak ígérkezett keleti versenytársainál – emlékezett vissza Dudik Attila. – Magamban talán már el is döntöttem, hogy ez a gép kell nekem, de két gépforgalmazó is ezt a berendezést ajánlotta figyelmembe, így döntenem kellett.”

Hanti Endre, a Sheet Metál Technológia Kft. műszaki szakértője olyan szintű technikai segítséget és előképzést nyújtott a kiválasztási folyamat alatt, ami a tapolcai gépkereskedő cég felé billentette a mérleg nyelvét. „Török gyártmányra készültem, ezért kellemes meglepetésnek számított, hogy német berendezés is kapható ezen az árszinten – mondta Dudik Attila. – Innentől az volt a kérdés, hogy milyen csomagot tudnak összeállítani számunkra. A rozsdamentes fémlemezek miatt mindenképpen kefés asztalra volt szükségünk, a forgatható és cserélhető szerszámkészlettel felszerelt Revo fejet pedig Hanti Endre tanácsára választottuk. A központi szerszámkenés és a vákuumos hulladékelszívó funkció szintén a kereskedő tanácsára került a csomagba, a maximumlöketszámot emelő gyors hidraulikát pedig utólag gyakorlatilag ajándékba kaptuk.” A folyamat elejétől a Sheet Metál Technológia Kft. teljes körű és magas színvonalú szolgáltatást nyújtott részünkre pályázatíró kapcsolataitól kezdve a gép beüzemeléséig bezárólag. Rugalmasan kezelte a kereskedőcég a finanszírozási folyamatok néhol bürokratikus és lassú voltát is, egy jelentős részlet előfinanszírozásával a szállítási folyamat német precizitású gépezetébe így még egy porszem sem kerülhetett bele.

A Boschert Compact 1250 stancológép ideális választás olyan fémmegmunkáló vállalkozások számára, amelyek a CNC-vezérelt technológiával lépnének be a lemezmegmunkálás új területeire. A gépcsalád előnyei közé tartozik a felhasználóbarát grafikus programozás, a kis telepítési helyigény és a kiváló ár/érték arány. A megerősített C-profil szerkezet forgófejes szerszám és automatikus pozicionálórendszer alkalmazása esetén nagy méretű táblák megmunkálását is lehetővé teszi.

Az ergonomikus kialakítású, állítható és görgőkre szerelt kezelőpanel 10,5" TFT színes kijelzőt tartalmaz. A vezérlő hajlékonylemez-meghajtót, kettős nyomógombokat, szerszámcseregombot, illetve vészleállítást is tartalmaz. A PC verzióban is elérhető grafikus és párbeszédes vezérlő egyszerű és gyors programozást tesz lehetővé a gyártási idő kiszámításával. A vezérlő a DXF formátumban készített alkatrészterveket is képes olvasni.

A robusztus, hegesztett acélszerkezet stabil megmunkálást tesz lehetővé az alapkivitelben 7, opcionálisan akár 12,7 mm vastag fémlemezek lyukasztásához. A fémtábla mozgatását két megfogó biztosítja, de a megfogók száma kérésre négyre is növelhető. A megfogók újrapozicionáló sebessége 10 m/s felett van. Egy L-lemezzel kis méretű vagy előhajlított alkatrészek is megmunkálhatók, a vékony vagy kényes felületű lemezekhez pedig kefés asztal is elérhető.

A helymeghatározás pontosságát és ismételhetőségét lineáris vezetékek és körben elhelyezett gömbcsavarok biztosítják. Az alapfelszereltségnek számító Trumpf szerszámozás könnyen kezelhető, magas élettartamú, alacsony árszintű, és a stancoló szerkezet adapter nélkül illeszkedik a fejbe. A központi szerszámkenés rozsdamentes anyagok perforálásakor növeli a szerszám élettartamát, alumínium megmunkálásakor pedig megakadályozza az élek megégését.

A Boschert Compact 1250 gép paraméterei:

Stancolókapacitás

28 tonna (kb. 280 kN)

Stancolás maximum átmérője

105 mm (minden formára vonatkozóan)

Lemezvastagság

6 mm

Munkadarab max. súlya

200 kg

Maximumlöket

Standard hidraulikus gépnél 250 ütés/perc, gyors hidraulikusnál 800 ütés/perc

Pozicionálási sebesség X tengely

60 m/perc

Pozicionálási sebesség Y tengely

30 m/perc

Szimultán pozicionálási sebesség X és Y tengely

67 m/perc

Asztalszélesség

2 080 mm

Asztalmélység

1 310 mm

Elktromos kapcsolási érték

20 kVA

Hidraulikaolaj-kapacitás

115 l

Gép méretei

 

Szélesség

4 050 mm

Mélység

5 000 mm

Magasság

2 110 mm

Súly

10 500 kg

Normál tartozékok:

Gyors oldású szerszámcserélő – TRUMPF

Extrém gyors szerszámcsere

Trumpf lyukasztó szerszámok

Anyagbefogás patronokkal

Beállítás 2 lemezbefogóval az érintésmentes beállításhoz 9 999 mm-ig

Többtengelyes CNC-vezérlés

Fokozatmentesen szabályozható előtolás

Y tengely 2 golyósorsó által meghajtott vezetőszán felett, jobbra és balra az asztal mellett

X tengely golyósorsóval és 4 golyós meghajtású kocsival

Ütközőlemez a kis munkadarabok megmunkálásához

Külön tartozékok

Szerszámforgatás (Rotation)

Indes Revotool forgatáshoz

Hulladékeltávolító (elszívás)

Görgők vagy kefék az asztalban

Multipunch BG CUT CAD/CAM modul

Stanc induló készlet

7 pozíciós Revotool index fej

PC szoftver METALIX

PC szerver szoftver

Olajköd funkció

„A júliusban leelőlegezett gép novemberben került leszállításra. Az üzembe helyezéssel együtt járó kisebb-nagyobb zökkenőket az SM-Tech Kft. és a gyártó nagyon rugalmasan kezelte, de az angol nyelvű betanítás okozott nekünk némi gondot. A vezérlőben még mindig vannak olyan elemek, amiket nem értünk, ezeket most összegezzük, és biztos vagyok abban, hogy ezekre is megoldást találunk. Az a célunk, hogy év végéig a stancgép minimum 12 órában menjen, vagyis bérgyártásra is fel tudjuk ajánlani a lemezmegmunkáló kapacitásunkat. A képzett munkaerő megtalálása és megtartása nálunk is komoly gondokat okoz. A stancológép is azért került beszerzésre, hogy a korábban manuálisan végzett gyártási folyamatokat kiváltsuk, gyorsítsuk és pontosítsuk. A vezérlő jelenleg nem tud CAD-fájlokból terítéket generálni, ezért beadtuk a pályázatot a METALIX szoftverre is, amire szintén az SM-Tech Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot. A szoftverrel még kevesebb munkafázissal, még rövidebb ciklusidő alatt tudjuk majd előállítani a termékeket” – zárta a beszélgetést Dudik Attila.

Molnár László

 

Magyarországi forgalmazó:

Sheet Metal Technológia Kft.

H-8300 Tapolca, Nagyköz u. 7. II. 7.

Tel.: +36/30/325-3428

Fax: +36/87/687-290

www.smtech.hu

salesdirector@smtech.hu


Ludwig Boschert gépépítő mester 1946. szeptember 1-én indította útnak saját gépgyártó vállalkozását, ami nagyon hamar hírnévre tett szert kiváló minőségű gyártmányai miatt. A cég az elmúlt évtizedek alatt nagyvállalattá nőtte ki magát, stancoló- és sarokkivágó gépei pedig már öt kontinensen és többtucatnyi országban szolgálják a lemezmegmunkáló üzemeket. A Boschert cégfilozófiájának alapja napjainkban is az innováció és a magas minőségű termékek gyártása. A több mint 70 éves gépgyártói tapasztalat garanciát jelent arra, hogy a gépek felhasználói Magyarországon is színvonalas műszaki támogatást kapnak a Sheet Metál Technológia Kft. által.

„Régi vágyunk teljesült most, hiszen évek óta terveink között szerepelt egy kivágógép beszerzése, amely nagy termelékenységű, pontos lemez alkatrészeket tud gyártani, elősegítve ezzel a gyártási folyamatokat. Sokat hezitáltunk, hogy plazma-, lézer-, vagy stancgépet vásároljunk-e, mielőtt meghoztuk a döntést. A plazmavágó gép vékony lemezekhez nem jó, a lézer nagyon drága, viszont a stancológép számos olyan dolgot tud, amit a másik kettő nem, például süllyesztés vagy kopoltyúzás.

2017-ben egy pályázati lehetőséget megragadva az SM-Tech Kft. segítségével kiválasztottuk a Boschert Compact 1250 típusú stancgépet, és elindítottuk a vásárlási folyamatot. A kiválasztásban és az egész rendszer kitalálásában jelentős segítséget nyújtott Hederics Tamás ügyvezető és Hanti Endre műszaki szakértő. A gép segítségével a partnereinket sokkal precízebb és pontosabb végtermékkel tudjuk majd ellátni, valamint rövidebb határidőket vállalhatunk. A stancolóval kész- és félkész termékeket is tudunk gyártani, a mosogatók előkészítését például teljesen gépesítettük, és egyedi lemezperforálást is vállalhatunk.”

Dudik Attila, az ATInox Plusz Kft. ügyvezető igazgatója

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek