Németországba költöztette Repülőgépipari Kiválósági Központját az Okuma

2018. február 26., hétfő, 15:18

Címkék: automatizálás forgácsolás köszörüléstechnika légiipar lézer lézertechnológia OKUMA Smartus Zrt.

Tavaly novemberben jelentette be az Okuma Europe, hogy a németországi Krefeldben lévő székhelyére költöztette át Repülőgépipari Kiválósági Központját. A november 7-9. között megrendezett Nyílt Napokon több mint 200 látogató tekinthette meg az új központot, ahol a japán gyártó az EMO kiállításon debütáló újdonságait is bemutatta, különös tekintettel a repülőgépgyártásra. Kiemelt figyelmet kapott az Okuma díjnyertes szuper többfunkciós LASER EX szériája, az intelligens gyártást lehetővé tevő Connect Plan és a gyártó legújabb automatizálási technológiái. Az Okuma kizárólagos hazai forgalmazója, a Smartus Zrt. meghívására Magyarországról több partner is részt vett a rendezvényen.

A Repülőgépipari Kiválósági Központot az Okuma Párizsból helyezte át Krefeldbe. A párizsi létesítmény továbbra is nyitva áll az Okuma csúcstechnológiás iparági megoldásainak bemutatására, de a cég európai légiipari innovációs központja Németországban lesz. „Egyetlen központban akartuk elhelyezni a légiipari know-howt és a műszaki támogatást – jelentette ki Norbert Teeuwen, az Okuma Europe GmbH elnöke. „A légiipari K+F tevékenységünk cégközpontunkba költöztetésével Európa-szerte növelni tudtuk a gyártók számára nyújtott támogatást és a legújabb technológiákat is könnyebben tudjuk bemutatni.” A háromnapos nyílt napok alatt számos ilyen megoldás volt megtekinthető.

Additív gyártás és lézeres edzés

A vendégek élőben nézhették végig a légiipari alkatrészek megmunkálási folyamatát, beleértve az Okuma esztergálásra, marásra, köszörülésre, lézeres felrakóhegesztésre (LMD) és lézeres edzésre egyaránt alkalmas szuper többfunkciós gépeinek lézeres alkalmazásait is. A MU-6300V-L LASER EX gép egy 550 mm-es lapátkoszorú additív gyártását végezte, míg a MULTUS U5000 LASER EX egy bordástengely lézeres edzését demonstrálta. Az eljárás a hagyományos hőkezeléshez képest lényegesen nagyobb termelékenység mellett végezhető el.

Intelligens gyártás IoT-eszközökkel

Jelentős figyelmet kapott az okosgyárak számára kifejlesztetett Connect Plan megoldás is. A bemutatóteremben lévő gépek összekapcsolása egy valódi IoT-alapú gyáregységet idézett a látogatók elé. A Connect Plan rendszer lehetővé teszi az egész gyár XXI. századi áttekintését, valamint a valós idejű adatfeldolgozást és –elemzést a termelés napi szintű optimalizálásához. A gépkezelők távolról is ellenőrizhetik a gépek állapotát, riasztás esetén pedig e-mail értesítéseket kapnak. Az opcionális NET BOX Suite-C rendszerrel a gyártók hálózati képességek nélküli, régebbi gépei is hozzáadhatók a hálózathoz.

Nagymértékben automatizált gyártás

Több szerszámgépet Okuma automatizálási berendezésekkel, valamint vezető robotgyártók egyedi megoldásaival egyetemben mutattak be. A Robojob Turn-Assist 200 rendszert például a japán gépgyártó új GENOS L3000-e esztergájához kapcsolták. A mindössze 1 400 mm széles, öttengelyes MU-S600V vertikális megmunkálóközpont 5-oldalú megmunkálást tesz lehetővé minimális alapterület igény mellett. A nyílt napokon az Okuma két ilyen szerszámgépet kapcsolt össze egy kompakt gyártósorrá, bemutatva a gép azon képességét, hogy a munkadarabokat külső rendszer nélkül is továbbítani tudja egyik berendezésből a másikba. Ezenfelül, a gyártósor emberi beavatkozás nélküli működéséhez optikai képfeldolgozó rendszerrel ellátott robotokat alkalmaztak, amelyek gyorsan és hatékonyan végezték el a munkadarabok ki- és berakodását.

Kriogén megmunkálás

Egy MA-600 HII vízszintes megmunkálóközpont titánlemez kriogén megmunkálását mutatta be, ahol a forgácsolási folyamat során a hűtést a vágószerszámon átvezetett folyékony CO2-befecskendezés végezte. A technológia különösen a légiiparban gyakran használt egzotikus anyagok megmunkálása során növelheti nagymértékben a teljesítményt, a minőséget és a szerszám élettartamát a ciklusidő jelentős csökkentése mellett.

Az Okuma egyméteres palettával rendelkező egyik legnagyobb 5-tengelyes megmunkálóközpontja, az MU-10000H egy 200 kg-os repülőgép motorblokk forgácsolását végezte. A MULTUS U3000 és a MULTUS B250 II többfunkciós gépeken különböző munkadarabok általános megmunkálását mutatták be. A rendezvényt vezetett túrák, valamint az Okuma szakértőivel folytatott egyéni megbeszélések tették teljessé.

További információk az Okuma kizárólagos hazai képviseletét ellátó Smartus Zrt. honlapján olvashatók.


Okuma Lunch & Learn rendezvény exkluzív szakmai tartalommal!

Az Okuma parndorfi Technológiai Központjában

2018. március 22-én 12.00-16.00 óra között

Intelligens gyártás, folyamatoptimalizálás és szimuláció gépi környezetben, egyéni konzultációval.

Bemutatásra kerülnek:

  • A számos legújabb fejlesztésű szerszámgép közül a legnagyobb kuriózum kétségkívül az OKUMA MCR-A5CII ötoldali megmunkálást biztosító portál  megmunkálóközpont lesz, amelyen akár 2,5 x 5 méteres, 17 tonnás egyedi munkadarabok is megmunkálhatók
  • MU-6300V-L – szimultán öttengelyes portál felépítésű megmunkálóközpont eszterga funkcióval
  • MULTUS U3000 2SW 1500 – szimultán öttengelyes esztergaközpont
  • LB3000 EX II C MY 1300 – nagy csúcstávolságú CNC eszterga
  • Smart Factory – Connect Plan: az OKUMA saját tapasztalatai alapján saját gyárai számára fejlesztett világszínvonalú Ipar 4.0 Okosgyár rendszere, amelyet a végfelhasználók számára is elérhetővé tesz
  • Innovatív folyamatoptimalizálás az OKUMA 3D Virtual Monitor saját rendszerrel

A részvétel regisztrációhoz kötött. Amennyiben Ön is szeretne részt venni a rendezvényen, kérjük, küldjön egy emailt az info@smartus.hu email címre, vagy hívja a 06 23 200-230-as telefonszámot. Szeretettel várjuk!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek