Moduláris biztonsági vezérlő praktikus előnyökkel

Új funkciók a SICK-től biztonsági állomások hálózatba kapcsolásához, biztonsági kapcsolók és szenzorok lépcsős kapcsolásához és nem biztonságos jelek integrálásához

2014. január 24., péntek, 11:12

Címkék: biztonsági szenzorok biztonságtechnika Flexi Soft Sick szenzortechnika

A biztonsági vezérlőmegoldások tekintetében három irányzat figyelhető meg: az egyik a moduláris gépkomponensek biztonságos hálózatba kapcsolhatóságát egyszerű módon elérhetővé tenni. Ezen túl igény mutatkozik a biztonsági kapcsolók és szenzorok gépmodulokba történő gazdaságos és hatékony integrálására is. Végezetül cél az is, hogy nem biztonsági eszközöket is lehessen integrálni a lehető legköltséghatékonyabb módon. A Flexi Soft innovációi kielégítik ezeket az igényeket.

Flexi Line: moduláris gépsor-elemek biztonsági funkcióinak összekapcsolása

A Flexi Line interfész forradalmasítja a moduláris felépítésű gépek biztonságos üzemeltetését. A Flexi Soft főmoduljaiba épített Flexi Line csatlakozófelületen keresztül akár 32 biztonsági állomás is egyszerűen hálózatba köthető, így több gép biztonsági funkciói is összekapcsolhatóak egymással. Az egyéni összeállításnak megfelelően különböző gépsor-modulok szerezhetőek be, illetve a telepítés helyétől függően később is lehetőség van további modulok beépítésére.
 
Igény mutatkozik a biztonsági kapcsolók és szenzorok integrálására a gépmodulokba

Flexi Loop: biztonsági kapcsolók és szenzorok költséghatékony, decentralizált integrálása

A Flexi Loop decentralizált felépítésének köszönhetően a biztonsági kapcsolók és szenzorok költségtakarékos módon építhetőek be a gépmodulokba, továbbá átfogó diagnosztikai lehetőségek beállítására is lehetőséget kínál. Segítségével 8 lépcsős bekötésű szenzor is költségtakarékos módon építhető be akár 32 kétcsatornás biztonsági kapcsolóval és szenzorral, mindegyik árnyékolatlan, 5-eres szabványos kábellel és szabványos M12 csatlakozón keresztül. Ez a gépeket és több ellenőrizendő területtel (ajtókkal, biztonsági zárófedelekkel, burkolatokkal, vészleállító gombokkal, illetve elektromos érzékelő berendezésekkel védett nyílásokkal) rendelkező gépsorokat tekintve műszaki és gazdasági szempontból is érdekes megoldás. A megfelelő eszközök használatától függően a kapcsolók és szenzorok lépcsős kapcsolására alkalmas Flexi Loop minősítése megfelel a DIN EN ISO 13849-1 előírásai szerinti PL e teljesítményszintnek. 
 

Szabványos jeleket továbbító bővítő modulok

A nem biztonsági szenzorok, fotocellás érzékelők és jelzőfények szintén költséghatékony módon, azonnal integrálhatóak a szabványos be- és kimenetekkel rendelkező Flexi Soft moduláris biztonsági vezérlőkbe. Az FX0-STIO bővítő elem 6 nem biztonsági bemenettel és kimenettel rendelkezik; az FX3-XTDS pedig 8 biztonsági bemenettel és kimenettel, valamint 4 nem biztonsági kimenettel van felszerelve. Mindezek mellett mindkét Flexi Soft bővítmény 2 külön csatornával biztosít szabad konfigurálási lehetőséget.
 

Biztonsági kapcsolók és szenzorok költséghatékony lépcsős kapcsolása

A Flexi Loop egyedülálló decentralizált felépítésével a SICK meg tud felelni a gépekhez és átfogó diagnosztikai lehetőségekhez használt biztonsági kapcsolók és szenzorok költségtakarékos lépcsős kapcsolásával szemben támasztott elvárásoknak – a PL e teljesítményszint megtartása mellett. A Flexi Soft vezérlő megoldásának vonatkozásában a Flexi Loop lehetővé teszi 8 sorba kötött szenzor költségtakarékos integrálását akár 32 kétcsatornás biztonsági kapcsolóval és szenzorral.
 
Lépcsős hurok költséghatékonyan
 
A Flexi Loop használatával történő lépcsős kapcsolás rendkívüli költséghatékonyságát az biztosítja, hogy a teljes „hurok” (loop) mindössze egy biztonsági kapcsolási bemenetet igényel, és a csatlakoztatás szabványos M12 csatlakozós, árnyékolatlan, 5-eres szabványos kábelen keresztül megvalósítható. 
 

Csomópontok integrálási és diagnosztikai funkcióval 

A Flexi Soft moduláris biztonsági vezérlő soros csatlakoztatásához és különböző bővítő modulokba történő integrálásához kapcsolási csomópontok állnak rendelkezésre mind elektromechanikus biztonsági kapcsolókhoz, mind OSSD (output signal switching device/ kimeneti jelet biztosító kapcsolóberendezés) elemekkel rendelkező biztonsági szenzorokhoz. A Flexi Loop csomópont szolgáltatja a teljes lépcsős kapcsoláshoz a biztonsági kikapcsolási jelet és a diagnosztikai adatokat, továbbá a csatlakoztatott szenzorok működéséhez szükséges 24V tápfeszültséget is. Csomópontonként 1 szabványos bemenet és 1 szabványos kimenet áll rendelkezésre a kapcsolók üzemeltetéséhez, ajtózáráshoz vagy a jelzőfények aktiválásához. Két csomópont közötti távolság legfeljebb 30 méter lehet, ami annyit jelent, hogy a „hurok” maximális hossza 960 méter. Az egyes kapcsolóktól/szenzoroktól továbbított diagnosztikai adatok tartalmazzák a kikapcsolásra vonatkozó információkat, hogy ki végezte a kapcsolást, meghibásodás esetén a hiba okát, illetve hogy miért történt a kapcsolás. Ilyen módon lehetővé válik a gépdiagnosztikába történő egyszerű integrálás. Ennek megfelelően a karbantartási és javítási munkálatok gyorsan és célirányosan végezhetőek el – minimálisra csökkentve a ráfordított időt és ezzel együtt a gép  állásidejével összefüggésben felmerülő költségeket is. 
 

Biztonságosabb és gyorsabb sorba kapcsolás

A Flexi Loop egyik legjelentősebb újdonsága a gyorsabb sorba kapcsolás. Hagyományos bekötés esetén a rendszer nem tud többféle hibát megállapítani, mivel a soros kapcsolás „maszkolja” az újabb hibákat. A Flexi Loop ezt úgy küszöböli ki, hogy minden egyes szenzort külön ellenőriz.
 
A SICK innovációi kielégítik a piaci igényeket
 
Míg biztonságtechnikai szempontból a  hagyományosan bekötött szenzorok teljesítményszintje PL d vagy PL c szintre csökken, a Flexi Loop használatával bekötött kapcsolóké és szenzoroké a megfelelő eszközök használatát feltételezve mindenkor megfelel a DIN EN ISO 13849-1 előírásai szerinti PL e besorolásnak. Mindemellett összességében a rendszersebesség is emelkedik, mivel a hagyományos bekötéshez képest a Flexi Loop válaszideje a bekötött szenzorok és kapcsolók számától függetlenül mindig 60 ms.
 

SICK szenzortechnológia plug-and-play funkcióval

A Flexi Loop bármilyen gyártmányú biztonsági kapcsolókkal és érzékelőkkel kompatibilis, ami támogatja a független beszerzést mind a gépszerelő, mind a végfelhasználó számára. Legegyszerűbben – plug-and-play megoldással – mégis a SICK által gyártott kapcsolók használhatóak: az M12 csatlakozóknak és a tüskék megfelelő elrendezésének köszönhetően azonnal csatlakoztathatóak a Flexi Loop rendszerhez.
www.sick.hu
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. decemberi számában.
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek