Minden gramm számít

2013. október 31., csütörtök, 12:39

Címkék: csapágy energiamegtakarítás polimertechnika siklócsapágy szénszál

A tribopolimerek és a szénszál két olyan nagyjövőjű alapanyag, amelyek egymással kombinálva kis súlyt és csekély kopást ígérnek. A kölni igus GmbH az iglidur J260-nal most meghatározta az optimális iglidur siklócsapágy alapanyagot a szénszálas tengelyeken történő alkalmazáshoz. A próbapadon először 25 iglidur változat állt csatasorba egymás ellen azért, hogy bebizonyítsa hosszú élettartamát lineáris rövidlöketű alkalmazásoknál.

 
Az igusnál több hónapon keresztül intenzíven folytak a tesztfuttatások és azok kiértékelése. Minthogy a szénszálas tengelyek még viszonylag újak a piacon, az igus GmbH anyagszakértői nyílt eredményű kísérletre  vállalkoztak. Ebben, többek közt, az is kiderült, hogy azok az alapanyagok, amelyek fém tengelyekkel tökéletesen harmonizálnak, szénszálas tengelyek esetén nem feltétlenül a legjobbak. A próbapadon egyértelmű tesztgyőztesnek a kopás, erózió és meghajtóerő tekintetében az iglidur
J260 bizonyult. Az anyag összességében több mint 200 órányi 5 milliméteres kettős löketet teljesített. Így nem csak a műanyag tengelyekkel harmonizál, hanem a  szénszálas tengelyekkel is, és a legnagyobb élettartamot garantálja a siklócsapágy számára. 
 
A tribopolimer siklócsapágy és a szénszálas tengely nem ellentmondás: 2 560 tesztkilométer után
az iglidur J260-nal megvan a legalkalmasabb igus siklócsapágy-alapanyag szénszálas tengelyeken
történő alkalmazáshoz

Szénszál, mint alapanyag – van jövője!

Mindenütt, ahol tömegek mozgatása történik, olyan könnyű és egyben stabil alapanyagokat keresünk, amelyekkel energiát és ezáltal végül költséget lehet megtakarítani. A szénszálas tengelyek könnyűségük ellenére rendkívüli hajlításállóságukkal tűnnek ki. Nagy sebességeket és nagyobb hatékonyságot képesek elérni. Az ipar igénye ezért „felívelő csillaggá” tette a szénszálat a tengelyalapanyagok között. Az igus számára az iglidur siklócsapágyakhoz illeszkedően 30 mm-ig terjedő különböző átmérőkben raktárról kínál szénszálas tengelyeket.
 
Az iglidur siklócsapágyakkal szénszálas tengelyeken végzett maratoni teszt eredménye.
Itt jól látszik az iglidur J260 alacsony kopási sebessége

iglidur J260 mint ideális kiegészítő

A szénszálas tengelyek nagy teljesítőképességű és igénybevehetőségű siklócsapágyakat igényelnek. Az iglidur J260 kenőanyag- és karbantartásmentes alapanyag a tesztek során ideális kombinációnak bizonyult. Kiváló kopási viselkedést tanúsít és igen csekély nedvességfelvétele miatt még nedves vagy vizes környezetben is alkalmazható. Szénszálas tengelyekkel, mint ellenfutó partnerekkel, a kopás minimális marad. Ezen minőségi tulajdonságok alapján tudta az iglidur J260 az iguson belüli siklócsapágy-alapanyagokat összehasonlító tesztet egyértelműen a maga javára eldönteni. Az eredmények rávilágítanak arra, milyen fontos az újszerű anyagok felkutatásába való invesztíció, és hogy ezeket az anyagokat – nem csupán standard feltételek között – kimerítően teszteljék. A tesztciklusok ugyanis azt is megmutatják, mely alapanyag birkózik meg a speciális követelményekkel az alkalmazás során. Így biztosítható a termékek problémamentes alkalmazása és hosszú élettartama, vagyis így válik valósággá az igus jelmondata: „plastics for longer life”.
 
www.igus.hu
kkarasz@igus.de
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek