Megvan az a bizonyos szikra?

A szikraforgácsolás nemkívánatos „melléktermékből” vált precíz anyagleválasztási technológiává

2017. március 15., szerda, 06:00

Címkék: forgácsolás ic-Hungary Sodick szikraforgácsolás szikraforgácsoló

A versenyképesség megőrzésében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az új technológiák. Ennek megfelelően a szerszámiparban is egyre újabb és újabb megoldásokkal találkozhatunk szinte minden évben.

A fémmegmunkálási módszerek sorában a szikraforgácsolás a modern technikák közé tartozik, hiszen az első sorozatgyártású szikraforgácsoló gépek csak a XX. század második felében jelentek meg. Azóta azonban a mikroprocesszorok, hajtásszabályozások és az anyagtudomány fejlődésének köszönhetően ezek a gépek jelentős fejlődésen mentek keresztül.

Az elektromos kisülések anyagleválasztó képessége már a XVIII. század óta ismert. Az erózió legtöbbször a kisülés nemkívánatos „mellékterméke” volt, így nem meglepő, hogy a kezdeti kísérletek célja az volt, hogy az elektromos kisülések által leválasztott anyagmennyiséget csökkentsék. Az 1940-es években ellenben rájöttek, hogy ha a kisüléseket dielektrikumban hozzák létre, akkor az sokkal jobban szabályozható, és így alkalmas precíz anyagleválasztásra. A generátortechnika ekkor még kezdetleges volt, a kisüléseket egyszerű RC-kör vagy elektroncső segítségével hozták létre. A szikraforgácsolás legnagyobb előnye az volt, hogy bármilyen keménységű fém, illetve elektromosan vezető anyag megmunkálása lehetségessé vált.

A huzalos szikraforgácsolás csak később, a 60–70-es években nyert teret, ahol a tömb formájú elektródát vékony huzal váltotta fel. Ezeknél a gépeknél nagyobb szerepet kapott a tengelyek pozicionálása és az összehangolt szervovezérlés. Akkoriban a tengelyek pozicionálási pontossága 0,02 mm körüli volt. Ezt az értéket a géptest struktúrája, merevsége és hőtágulása is nagyban befolyásolja. A ma használatos anyagoknak és a fejlesztett struktúráknak köszönhetően (kerámia, bordázott gépágy) a géptestek merevsége megnőtt, így az átlagos méretű gépeknél (300–600 mm mozgás X tengelyen) a pozicionálási pontosság 1-2 μm-re csökkent, az ultra precíziós gépeknél – mint pl. a Sodick AP1L – 1 μm alatti.

Ezenfelül a lineármotoros Sodick tömbös szikraforgácsoló gépek mind a merevség, mind a pontosság és megmunkálási sebesség területén is élen járnak, és nem utolsósorban az integrált programtervező szoftver is a lehetőségek széles tárházát sorakoztatja fel a felhasználóbarát kezelőfelületen.

www.ichungary.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek