Megbízható autóipari gyártósorok

A belső égésű motorokról az elektromobilitásra történő átállás a gyártósorokban is nagy változásokat hoz

2017. november 24., péntek, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító automata gyártósor automatizálás Flexlink gépjárműipar gyártósor mechatronika

Az autóipar sok éve számít sikeres ágazatnak, de ennek elérése érdekében magas szállítási és minőségi követelményeket kell meghatároznia, gyakran alacsony árrés mellett. Az ügyfelek növekvő igényeinek kielégítése és a nyereséges működés érdekében az autóiparban tevékenykedő vállalkozások számára kulcsfontosságúak a hatékony és jól működő automatizált gyártási folyamatok.

A világ egyik legrégebbi iparága

Az autóipar – a legrégebbi gyáripari ágazatok egyikeként – a 20. század elején jött létre. Történelme során az autógyártás jellemzően sikeres szektornak számított, ami mind az eladott autók számában, mind a rendszeres rekorddöntésekben visszatükröződött. Az autóipar az új digitális megoldások bevezetése terén is éllovasnak számít, ezért a közeljövőben óriási változások várhatók az iparágban. A változások nagy része a belső égésű motorokról az elektromobilitásra történő átálláshoz kapcsolódik.

A nem tervezett leállások kiküszöbölése

A gépjárműiparban a gyártási leállások katasztrofális következményekkel járhatnak. Mivel egy-egy gépkocsin meglehetősen kevés profit realizálódik, a nyereségesség mennyiségi kérdéssé is válik: sok autót kell gyártani ahhoz, hogy az üzem mutatószámai ne kerüljenek a piros tartományba. Az alacsony árrés mellett is megkövetelt szigorú szállítási és minőségi követelmények teljesítéséhez jól működő intralogisztika és anyagáramlás kell, amely minimalizálja a nem tervezett leállások előfordulási esélyét.

Tiszta és biztonságos környezet szabályozott anyagáramlással

A tiszta és biztonságos környezet megteremtése és fenntartása elengedhetetlen. Ki kell küszöbölni a padlóra jutó olajszivárgást, így csökkenthető a munkatársak elcsúszásából fakadó balesetveszély, a megkülönböztető színek pedig segítenek meghatározni, hogy a felület tiszta-e, vagy sem. A megfelelő munkakörnyezet biztosítása érdekében a zajszintet is minimálisra kell csökkenteni. Számos más feldolgozóiparhoz képest az autóipar nehéz – gyakran több száz kilós – alkatrészeket használ. A munkadarabok súlya aszerint is különbözhet, hogy azok a gyártósoron belül éppen hol helyezkednek el. Ahogy a termékek a gyártósoron előrehaladnak, úgy válnak egyre kifinomultabbakká. Ennek következtében a gyártósor végén elhelyezkedő gyártóberendezések jellemzően nagyobb súlyokat mozgatnak és kezelnek, mint az elején. Az anyagáramlást biztosító masszív és biztonságos gyártóeszközök kulcsfontosságúak a nehéz alkatrészek biztonságos és ellenőrzött mozgatásához, szereléséhez és megmunkálásához, valamint a tiszta és biztonságos munkakörnyezet fenntartásához.

Mechanikából a mechatronika felé

A piaci előrejelzések fényes jövőt vetítenek előre a gépjárműipar számára. Mint korábban említettük, az iparág olyan új technológia felé mozdul el, ahol az elektromos hajtású autók a mindennapok részévé válnak. Ez azt jelenti, hogy az eddig döntően mechanikai megoldásokkal foglalkozó autóipari beszállítóknak az elkövetkező években mechatronikai fókuszra kell váltaniuk. Számos szakértő vélekedik úgy, hogy az újonnan gyártott autóknál az elektromos hajtású gépjárművek részaránya már 2020-ban eléri majd az 50 százalékot.

Intelligens és energiatakarékos automatizált gyártási folyamatok

A FlexLink széles körű tapasztalattal rendelkezik az autóipar automatizált anyagáramlási megoldásokkal történő felszereléséhez. A vállalat a legmegfelelőbb megoldás megtalálása érdekében gondosan átmegy azokon a specifikációkon, amelyek leírják például a termékeket, a termékek súlyát, a ciklusidőket és a különböző műveletekben felhasznált folyadékokat. A cég az iparág és a különböző folyamatok működésének, így a gyártósorokon használt berendezéseknek is elismert szakértője. Az iparág működésének és igényeinek átfogó megértése fontos ahhoz, hogy hatékony és jól működő autóipari megoldások szülessenek.

Sven-Erik Eckerström

www.flexlink.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek