Magyar elektromos busz

2013. február 07., csütörtök, 22:28

Címkék: autógyár autógyártás elektromos busz elektromos jármű elektronika evopro jármű járműgyártás járműipar Kaposvár

Kaposváron tesztelik majd azokat az elektromos buszokat, amelyeket az evopro csoport magyar mérnökei fejlesztettek ki. Mészáros Csaba, az evopro csoport vezérigazgatója, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara innovációs tagozatának elnöke február 7-én állapodott meg erről Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével.

Mészáros Csaba hangsúlyozta, hogy a tesztüzem az év végén indulhat. Arról, hogy ki gyártja majd a buszokat és mikor indul a sorozatgyártás, egyelőre nem kívánt részleteket mondani.
Kiemelte, hogy a buszok kompozit − vagyis könnyűszerkezetes, üvegszálas technológiával megerősített −  műanyagból készülnek majd.
A cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: a magyar összefogással, hazai beszállítókkal létrehozott, új fejlesztésű, elsősorban kínai akkumulátorokkal felszerelt első jármű karosszériái 2013 tavaszáig készülhetnek el, az EU-s típusengedéllyel rendelkező prototípus pedig az év második felére.
A hagyományos, acélszerkezetű buszokhoz képest csaknem harmadával könnyebb, jelentősen kedvezőbb üzemeltetési költségű magyar fejlesztésű jármű nem csupán szerkezetében, hajtásláncában, közlekedéstechnikai megoldásaiban, hanem várhatóan gyártásában is számos újítást tartalmaz.
A cégcsoport mérnökei két éve kezdtek a járműipari fejlesztésbe. A rugalmasság a karosszériamodulokon kívül a hajtásrendszerre is vonatkozik, lehetővé téve így az elektromos, a dízel vagy akár a cseppfolyós gázüzemeltetést is. Az új buszok versenyképességét növelheti, hogy a saját szabadalmaknak köszönhetően, jelentősen csökkenthetők a gyártási és az üzemeltetési költségek − olvasható a közleményben.

MTI

Elektronikai gyártóipar: Magyar cégek jelentkezését várják

Hazai autógyártás: A magyarok legmenőbb exportcikke

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek