Mágnes vagy vákuum?

Helyes döntés anyagmozgatáshoz és marómegmunkálásokhoz

2016. június 13., hétfő, 06:00

Címkék: anyagmozgatás BestOF Kft. emelőberendezés forgácsolás mágneses rögzítés rögzítéstechnika vákuum

Akár külföldre, akár belföldre kíván termelni, az egyes műveletek közötti holtidők csökkentése és ezzel együtt a biztonság, a hatékonyság növelése minden cégnek elemi érdeke. Ez az automatizáltsági fok növelésével érhető el, mely általában beruházást, gépbeszerzést jelent. Így van ez az anyagmozgatás és a megmunkáláshoz kapcsolódó munkadarab-rögzítés terén is.

A helyes döntés meghozatalához a döntéshozóknak pontosan ismerniük kell a kínálkozó alternatívák előnyeit és hátrányait, hiszen általában egyszer van lehetőség egy adott technológia beszerzésére, és egy rossz döntés növelheti a költségeket, adott esetben pedig versenyhátrányba kényszerítheti a vállalkozást.

A fent említett két területen kínálkozó lehetőségek (elektropermanens mágneses vs. vákuumos berendezések) közötti választásban a BestOF Kft. már több mint húsz éve áll ügyfelei rendelkezésére.

Néhány szempont, amely a döntést befolyásolhatja:

  • Karbantartás: A vákuumos emelőberendezések gumi szívókorongjai sérülékenyek, a berendezések kopóalkatrészeket tartalmaznak, ezért karbantartási költségük magasabb.
  • Energiatakarékosság: A vákuumos berendezések a teljes munkaciklus alatt folyamatosan áramot vesznek fel vagy ki/be kapcsolgatnak, üzemeltetési költségük tehát magasabb, mint az elektropermanens mágneses berendezéseké. A korszerű vákuumasztalok egyes típusai azonban képesek visszanyerni a vizet/hűtőfolyadékot, védve ezzel a környezetet.
  • Használhatóság: A vákuumos munkadarab-rögzítő és -emelő eszközök ideális megoldást jelentenek olyan cégeknek, melyek nem mágnesezhető anyagokat, alumíniumot, sárgarezet, rozsdamentes acélt, titánt, műanyagot, fát, üveget munkálnak meg, vagy emelnek. Emeléskor a vákuumos emelőt pontosan kell pozicionálni a teherre, hiszen ha valamelyik vákuumszívó korong lelóg a lemezről, ott szívóerő nincs, míg ugyanebben az esetben a mágnesnél az érintkező felülettel arányos erő áll fenn. A vákuumasztalokon könnyedén rögzíthetők különböző méretű és geometriájú, valamint – egy közdarab alkalmazásával – az alakos felfekvő felületű, nem sík munkadarabok, lehetővé téve a megmunkálást egy felfogásban akár az alkatrész mind az öt oldalán. Ugyanez pólushosszabbítók alkalmazásával az elektropermanens mágnesasztalokon is lehetséges, bizonyos határok között.
  • Biztonság: A vákuumtartály biztonsági tartalékot képez hirtelen nyomásvesztés esetére, amennyiben a vákuum értéke lecsökken, azonban áramkimaradás esetén az elektropermanens mágneses rendszerek autonómiája korlátlan.
  • Ergonómia: Ezen berendezések használata megkönnyíti a kezelők munkáját, emellett biztonságosabbá is teszi a munkavégzést. Alkalmazásukkal a kevésbé kvalifikált kezelők munkahatékonysága is jelentősen növelhető.

Minden alkalmazás más, a figyelembe vett szempontok sorát lehetne tovább folytatni. Vannak esetek, amikor a vákuumos, és vannak, amikor a mágneses megoldás a megfelelő. A BestOF Kft. a mindenkori ügyféligények és lehetőségek részletes vizsgálatával és ezek kiértékelése után hozott javaslataival áll továbbra is ügyfelei rendelkezésére.

www.bestofkft.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek