Lineáris elektromos hajtások motor nélküli kivitelben a megszokott japán minőségben

Hajtásrendszerek a modern iparban megkövetelt gyors, rugalmas és biztonságos gépgyártáshoz

2021. január 07., csütörtök, 06:00

Címkék: célgépek elektromotor gépgyártás hajtás hajtásrendszer hajtástechnika handling motor SMC villamos hajtás

A nagy termelékenységű gyártóberendezések elterjedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a precíz és gyors lineáris hajtások. A sebesség és a pozíció programból történő megváltoztatása rugalmas, és adaptív rendszert hoz létre, csökkenti a ciklusidőket és a selejtszámot.

Egy elektromos munkahenger kiválasztása önmagában nem egy egyszerű feladat. Ki kell választani a megfelelő formai kialakítást, a becsült terhelések alapján meg kell határozni az építési méretet és a motorteljesítményt. Utána egyeztetni kell a tervező kollégákkal és a PLC programozóval, hogy mindez hogyan illeszthető a folyamatirányító rendszerhez. A gépész tervezők a feladat első részével általában jól boldogulnak, de amint a villamos rendszer és annak kialakítása kerül szóba, átengedik a kezdeményezést a villamos munkatársaknak. A villamos tervezők és a PLC-programozók pedig szeretik az ismert, kipróbált és már jól bevált eszközöket használni, ezzel is elkerülve a későbbi csapdahelyzeteket.

Egy hajtás, sokféle választható motor

Az SMC éppen ezért elektromos munkahengereit és elektromos aktuátorait motor nélkül is tudja szállítani. A méretezés leegyszerűsödik, a gépész tervezőnek csak a behajtó nyomatékot és a fordulatszámot kell megadnia. A motort és a vezérlőt a villamos tervező választja ki. A PLC-programozó pedig boldog, hiszen a saját, már megírt és lepróbált moduljait tudja használni.

A gépész tervezőnek már csak a megfelelő motorperem és tengelykapcsoló kiválasztása a dolga, amelyhez az SMC a legtöbb szervomotorgyártó termékével kompatibilis gyári megoldást kínál. Számos motorgyártó termékeivel kompatibilisek vagyunk, mint például Mitsubishi, Beckhoff, OMRON vagy Siemens.

Így összességében a hajtás a jól megszokott japán minőség, a vezérlés pedig szintén a jól megszokott preferált márka. A tervezéshez és a kiválasztáshoz az SMC ingyenes kiválasztó szoftvert és hozzá kapcsolódó támogató videót biztosít, amelyeket megtalál honlapunkon.

Általános célú mechanikus hajtások

A mechanikus hajtások tolórudas, megvezetett tolórudas és csúszószánas kivitelben készülnek. Az előzőek csak golyósorsós hajtással, az utóbbiak golyósorsós és fogazott szíj hajtással egyaránt elérhetők.

Nagy terhelhetőségű hajtások

 

Külön említést érdemel a LEJS100-X400 típus. Ez a típus az SMC legnagyobb és legerősebb motor nélküli hajtása.

  • Vízszintesen max. 400 kg mozgatására;
  • függőlegesen max. 80 kg emelésére használható.
  • Standard lökethosszai 500, 1 000 vagy 1 500 mm.
  • A hajtó golyósorsó menetemelkedése 10, 25 vagy 50 mm.
  • Az elérhető maximális sebesség 2 300 mm/s.

Többtengelyes handlingrendszerek

A LEFS hajtások jól használhatóak XY hajtások asztalaihoz, szükség esetén plusz vonszolt megtámasztással. Szükség esetén a Z tengelyt a LEYG sorozatból érdemes választani. Végül további tengelyek, pl. forgatók vagy megfogók az SMC zárt hurkú léptetőmotoros hajtásaival elérhetőek.

Az SMC kínálatából könnyen és egyszerűen konfigurálhatók olyan hajtások, amelyek a különböző iparágakban lehetővé teszik a jó minőségű és nagy élettartamú berendezések gyártását. Ezek a hajtások más gyártók vezérléseivel kiválóan összeépíthetők, és azt a gyors, rugalmas és biztonságos gépgyártást teszik lehetővé, amely a mai iparunkat jellemzi.

Motor nélküli elektromos hajtásainkról további tájékoztatást kaphat a www.smc.hu weboldalon, illetve keressen minket az elérhetőségeinken!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek