Lean logisztika a CeMAT-on

Saját logisztikai rendszerét is automatizálja a Toyota Material Handling

2018. április 10., kedd, 06:00

Címkék: anyagmozgatás ceMAT 2018 Hannover Hannover Messe 2018 intralogisztika lean targonca Toyota Material Handling

A THINK: LIKE: TOYOTA mottóval meghirdetett bemutató során a látogatók betekintést nyerhetnek a világszerte elismert Toyota Termelési Rendszerbe (TPS), és megismerhetik, hogy a gondolkodásmód miként alkalmazható a logisztikai műveletek maximális hatékonyságának eléréséhez.

Napjainkban a logisztika egyre nagyobb mértékben játszik közre a versenypiaci előny megszerzésében, különösen az e-kereskedelem terén. A reagálási gyorsaságra és rugalmasságra, valamint a legmagasabb fokú megbízhatóságra vonatkozó piaci igények együttesen új megközelítést igényelnek a logisztikai tervezésben. Ezzel egy időben új technológiák jelentek meg a hálózatok, az automatizálás és a robotika területein is.

A Toyota Termelési Rendszer már jó ideje szolgál a cég folyamatmenedzsment megtervezésére irányuló képességeinek bizonyítékául. A Hannoveri Vásár keretében, 2018. április 23–27. között zajló CeMAT kiállításon a Toyota azt is bemutatja, miként adaptálható ez a megközelítés a lean logisztika létrehozásához. A P32 csarnok látogatói megismerkedhetnek a Toyota Termelési Rendszer alapját képező elvekkel, és megtekinthetik, miként alkalmazkodik a legmodernebb technológiákhoz a hatékonyság növelése érdekében – a sebességre, pontosságra, rugalmasságra és biztonságra összpontosítva.

A csarnok szívében fekvő Toyota Logiconomi fórumon zajló rendezvények tematikus program szerint haladnak majd, érintve az automatizálást, a hálózatosodást és a biztonságot. A fórumon hangzik majd el Sam Nomura, a Toyota lean szakértőjének előadása is.

Az automatizálás logikus és rugalmas megközelítése

A hozzáadott érték és a versenyelőny maximalizálásakor a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a logisztika világára, valamint az új technológiák által kínált lehetőségek kiaknázására. A szállítási sebesség, a megbízhatóság és a nyomon követhetőség kulcsfontosságú tényezőkké váltak. Az ipar és a kereskedelem hőskorában az áruk tárolását és mozgását szükséges rossznak tartották, ami kevés vagy semmilyen értéket sem hordoz magában. Mára azonban a cégek felismerték, hogy a hatékony logisztika valódi hozzáadott értéket jelent a termelésben, a disztribúcióban és különösen az olyan dinamikus üzleti modellekben, mint például az e-kereskedelem.

Az automata raktári szállítóeszközök nagy választékával a Toyota egyszerű, lépésről lépésre történő megközelítést kínál az automatizálás felé, gyors megtérülést biztosítva. Elég bizonyíték erre, hogy a Toyota saját gyártási folyamatain belül is ezeket a megoldásokat alkalmazza.

„A logisztika szemmel láthatóan változásban van, és mi vezető szerepet játszunk a változásban – mondta Hans Larsson, a Logistics Solutions igazgatója. – Meg kívánjuk mutatni, miként vezethető be ez a változás a cégek életébe – lépésről lépésre.” A Toyota logisztikai koncepciói könnyen bővíthetők, és a folyamat lépései akár részletekben is automatizálhatók.

A CeMAT 2018 lehetőséget ad arra is, hogy a japán gyártó egy új vezérlőrendszert is bemutasson a rendelkezésre álló gépek kihasználtsági fokának optimalizálásához a szűk keresztmetszetek elkerülése és az anyagáramlás sebességének növelése érdekében.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek