Környezettudatos otthoni töltőállomás elektromos autókhoz

A Schneider Electric EVlink falitöltőjével a vezetők gyorsan és kényelmesen készíthetik fel autójukat az útra

2014. április 29., kedd, 18:50

Címkék: alternatív hajtás elektromos autó elektromos töltőállomás Schneider Electric

A városi közlekedési szokások átalakulásával az elektromos járművek egyre inkább az első számú választást jelentik azoknak a városlakóknak, akik napi 20 kilométernél kevesebbet vezetnek. Az e-autók a hagyományos járműveknél nemcsak gazdaságosabbak, de környezetbarátabbak is, ezáltal ideális megoldást nyújtanak a közlekedés környezeti hatásainak csökkentésére.

 
A Navigant Research piackutató cég felmérése szerint a hálózatról tölthető elektromos járművek piacának erős növekedésével párhuzamosan a töltőeszközök is igen népszerűvé váltak az elmúlt két évben. Az értékesítést tekintve a 2013-ban becsült 442 ezer darabról 2022-re várhatóan közel a tízszeresére, 4,3 millióra emelkedik majd az eladott töltőberendezések száma. A növekedést tovább fokozzák az elterjedést segítő kormányzati programok és az egyre szélesebb termékportfóliót kínáló vállalatok. Az elemző szerint míg 2012-ben kevesebb, mint 37 ezer elektromos autó talált gazdára Európában, addig ez a szám 2020-ra 669 ezer fölé kúszhat. Ha ehhez hozzáadjuk a hibrid gépjárművek eladásait is, akkor az évtized végén már 849 ezer, hálózatról tölthető e-autó kerülhet értékesítésre évente. Egy másik elemző, a Pike Research előrejelzése szerint 2020-ra már 1,8 millió elektromos jármű fog közlekedni Európa útjain.
 
Annak ellenére, hogy a környezetbarát közlekedés elterjedésével az utcai töltőállomások is egyre népszerűbbé váltak, az autóvezetők számára az elektromos járművek menetkészen tartása állandó kihívást jelent. Az utcai berendezések mellett az otthoni feltöltés jelenti a legkézenfekvőbb megoldást erre a problémára. 
 
 
A lakóépületek fali csatlakozóin keresztüli töltés rendkívül sok időt, akár 12 órát is igénybe vehet, ráadásul a háztartásokban található csatlakozók nem ilyen hosszú és megterhelő igénybevételre készültek. Az autóvezetőknek ezért érdemes felkészíteniük otthonukat az elektromos járművek kiszolgálására, melyhez a Schneider Electric EVlink Wallbox töltőállomása az e-autók gyors és kényelmes feltöltését biztosítja a lakóhelyeken. A megoldásnak köszönhetően a jármű akkumulátora a gyártmányától és töltési áramától függően akár 4 óra alatt is teljesen feltankolható villamos energiával (32 A áramerősség mellett), ami a lakóépületek elektromos aljzatainál kétszer nagyobb teljesítményt jelent. A környezetbarát és költséghatékony használat érdekében emellett a töltési hatékonyság csúcsidőben korlátozható. 
 
Az EVlink Wallbox bel- és kültéren egyaránt telepíthető, közvetlenül a parkoló autó mellett. Letisztult és minimalista formatervezésének köszönhetően a családi házaktól a társasházakig többféle miliőhöz is harmonikusan és esztétikusan illeszkedik. Rögzítését és felszerelését célszerű szakképzett villanyszerelőre bízni, hiszen egy megfelelő szakember képes kevesebb, mint 30 perc alatt üzembe helyezni a berendezést. A csatlakoztatást követően megkezdhető a töltés, ami egyetlen érintéssel le is állítható. A felhasználók és a berendezés fokozott védelme érdekében az EVlink fali állomás megfelel az elektromos berendezésekre és a járművek töltésére vonatkozó szabványoknak, valamint egy akkreditált tesztlaboratórium tanúsítványával is rendelkezik. Az egység tartós kültéri használatra készült, így vízhatlan (IP 54), ütésálló (IK 10), és fokozottan ellenáll az UV-sugárzásnak. Emellett az EVlink pótalkatrészekre vonatkozó irányelve is biztosítja, hogy az EVlink Wallbox fenntartható megoldás legyen az otthoni felhasználók számára. 
 

www.schneider-electric.hu

 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek