Környezetét érzékelő, önállóan mozgó szállítórobot a saját gyártóüzemben

A KUKA a KMR iiwa mobil robottal önállóan navigáló szállítási megoldást valósított meg

2017. május 03., szerda, 21:01

Címkék: anyagmozgatás ipari robot KUKA Robotics robot robotika

A fenntartható, rugalmas termeléshez az ember és robot közötti együttműködés önmagában nem elegendő. Mozgékony robotokra van szükség. Ennek az előnyeit élvezi a KUKA Roboter GmbH augsburgi központjá-ban. Az ipari robotok, vezérlések és szoftverek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével a világ piacve-zető vállalatai közé tartozik.

A KUKA saját robotgyártását a legmodernebb lean módszereknek megfelelő gyártósorrá alakította át. A KMR iiwa mobil robot (a KMR rövidítés jelentése „KUKA Mobile Robotik”, az iiwa betűszó pedig az „intelligent industrial work assistant” megnevezést takarja) – amely egy önállóan mozgó platform a KUKA LBR iiwa robottal összeköttetésben – automatikusan szállítja a KR QUANTEC központi kézi robotösszeszerelő munkahelyre a szükséges alapanyagot.

A KMR iiwa természetes módon mozog emberi munkatársai között

A gyártás jövőbemutató feltételeinek megteremtése 

Szeretnénk gyártásunkat a jövő szempontjainak megfelelően szervezni, és hatékonyságát jelentősen növelni. Ezt csak úgy érhetjük el, ha a robot-összeszerelési folyamatokat a legmodernebb lean módszereknek megfelelően alakítjuk át – indokolja Andreas Ostermann von Roth, a KUKA Robotics műveleti ügyvezető alelnöke, hogy miért építették meg a kereken 140 méter hosszú gyártósort, főként az automatizálásra helyezve a hangsúlyt. Ennek egyik fontos alkotóeleme a szerelési anyagok „just in sequence” (JIS) rendelkezésre bocsátása. A KUKA ennek érdekében megoldások egész spektrumát dolgozta ki – a kézzel mozgatható könnyűépítésű robotoktól egészen a teljesen autonóm működésű rendszerekig. 

KMR iiwa automatikusan végzi a csavarok, csavaranyák szállítását.

A KUKA a KMR iiwa robotot alkalmazza saját gyártóüzemében. A KUKA KR QUANTEC összeszerelése KANBAN rendszerben történik. Ennek során a KMR iiwa végzi a csavarok, tömítőgyűrűk, csavaranyák és egyéb apró alkatrészek elosztását. A megrendelt KANBAN ládákat a WÜRTH szállítja ki a központi raktárba. A KMR iiwa rendszeres időközönként ellenőrzi az egyes polcokat, és leszedi a kiszállított, apró alkatrészekkel teli ládákat. A könnyűépítésű robot a platformra felszerelt QR kódolvasó elé tartja a ládát és kód leolvasásával felismeri a láda egyedi rendeltetési helyét.

Az LBR iiwa a saját QR-kódolvasójával ismeri fel a leszedendő és szállítandó ládákat

A dolgozók gyorsan elfogadták munkatársukként a mobil robotot

A beépített KUKA.NavigationSolution szoftverrel és a biztonsági lézerszkennerekkel felszerelt KMR iiwa képes idejében felismerni az útjában található akadályokat. „A KUKA neve egyet jelent az innovációval. Ezt most a saját gyártóüzemünkben is megmutatjuk. Munkatársaink gyorsan teljes értékű kollégájukká fogadták a KMR iiwa robotot.

Értékelik ennek az intelligens és mobil asszisztensnek előnyeit.” – összegzi Sebastian Bodenmüller. Ám puszta logisztikai feladatok még messze nem aknázzák ki a KMR iiwa robotban rejlő lehetőségeket. A különböző ipari gépekbe történő berakás ugyanúgy elképzelhető, mint az egy vagy több dolgozóval közös munkaterületen történő együttműködés.

Rugalmasan reagálni a megrendelők igényeire és a piaci követelményekre

Saját gyártóüzemének egyre növekvő automatizálásával a KUKA megteremti a gyártás jövőbemutató feltételeit. „Miközben sokhelyütt még csak eszmefuttatásokat folytatnak az Ipar 4.0-ról, addig ez nálunk, a mi gyártóüzemünkben már a jelen. A hosszú távú siker záloga az automatizálásba történő beruházás, ahogy azt a csavarlogisztikát végző KMR iiwa esete is jól mutatja” – foglalja össze a mobil robot alkalmazása mellett szóló érveket Andreas Ostermann a Roth vállalattól. „A jövőben az ilyen és ehhez hasonló megoldásokkal még rugalmasabban reagálhatunk majd a megrendelők igényeire és a piaci követelményekre” – zárja szavait bizakodóan.

www.kuka-robotics.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek