Alkatrészmosók modulfelépítésben

A modulrendszerű berendezések a jövőbeni alkalmazás feltételeihez is átalakíthatók

2017. november 03., péntek, 06:00

Címkék: alkatrész alkatrésztisztítás felület felülettisztítás oldószeres tisztítás SCH-Metall Kft. tisztítás tisztítástechnológia

A modulrendszerben készült termékeket már régóta és egyre több területen használjuk, gondoljunk csak az autóipar fejlesztéseire. Ezen irányvonal a mosóberendezéseknél is megjelent, és egyre érdekesebb megoldásokra nyújt lehetőséget a különböző alkatrészek egyre magasabb tisztasági követelményeket teljesítő mosásánál.

A modulfelépítés alatt tulajdonképpen egy, a gyártó saját termékei közötti szabványosítást értünk, ahol a különböző géptípusokat ugyanolyan kiegészítők fogadására készítik elő, és azokat a kívánt technológia elvárásai szerint építhetik be a gépbe, akár annak utólagos bővítéseként is. Ilyen módon a szükséges kapacitáshoz és tisztítási eljáráshoz pontosan illeszkedő gépet flexibilisen lehet összeállítani, amivel nemcsak a gyártási idő és a költségek csökkenthetők, de a tervezési költségek is minimalizálhatók.

Az egyedi, gyártmányspecifikus mosóknak a tisztasági foka nem egyértelműen jobb, annak későbbi fejlesztése vagy más területen történő felhasználása pedig biztosan nehezebb feladat lesz. Különleges vásárlói igények esetén természetesen a modulrendszernél is lehetséges a gép- vagy kosármódosítás, tehát nem kizárólag csak az építőkészlet elemeiből lehet választani, így a gyártók a mosási feladathoz megoldják pl. az alkatrészrögzítést, a nagy teherbírású kosármozgató mechanika, de más speciális kivitelek szállítását is.

Előre kialakított egységekből teljesen automata vezérlésű, vagy robotintegrált ultrahangos tisztítórendszer

A hagyományos ultrahangos mosósorok egymás utáni egyforma kádakból épülnek fel. Ezeknél a tisztítóberendezéseknél hamar egyértelművé vált, hogy a kádak különböző méretekben történő egységesítésével és standardizált alapokra helyezésével könnyen kihasználhatóak a modulrendszer előnyei. Mivel a kádakon a lényeges csatlakozási pontok már gyártáskor elhelyezésre kerülnek, ezért bármikor csatlakoztatható az olajleválasztó, magasabb követelménynél a speciális – akár olajfelfogásra is alkalmas – szűrőrendszer, de utólagosan bővíthetőek további folyadékkádakkal vagy különálló puffertartályokkal a felhasznált folyadékmennyiség növelésére.

Jól látható a standardizált felépítés a többkamrás mosósor hátoldalán

A különböző modulok (ultrahangos mosás, nyomásáramoltatás, öblítés, forró levegős vagy vákuumszárítás stb.) vezérlőrendszerei pedig olyan módon vannak már előre kialakítva, hogy a robotintegráció vagy kosármozgató automatika akár később is csatlakoztatható, amivel egy manuális sor a termelés bővülésével nagy teljesítményű gépsorrá alakítható, miközben az emberi pontatlanságból adódó hibák lehetőségei is kizárásra kerülnek.

Szórásos eljárással működő alkatrészmosóknál sokszor nem látható, hogy modulrendszer alapján gyártották, pedig sok esetben itt is ez áll a háttérben. A teljes technológiát körbevevő vázszerkezet miatt ezen gépek utólagos bővítése már sokszor behatárolt, inkább csak az ultrahangos bővítés vagy speciális szűrés beépítése maradhat a későbbiekre. A tervezési és gyártási idő lerövidítése miatt viszont a cégek itt is szívesen alkalmazzák a szabványosított elemeket. Mosókamrák összeállításánál főképp a standardizált kádak, a szűrőrendszerek vagy a kosárrögzítési és -forgatási elemek kerülhetnek ki a saját építőkészletből. Fontos kivételek a modulrendszerű mosóalagutak, ahol az egységesített felépítés miatt a bővítés is könnyűszerrel megoldható. Ezalatt azt kell érteni, hogy a már működő mosóalagútra akár további öblítőfázis(ok) vagy szárítás is csatlakoztatható, amennyiben a jövőbeni minőségi vagy mennyiségi követelmények ezt szükségessé tennék.

Modulokból összeállított és később is bővíthető mosóalagút

A fentiek összefoglalásaként elmondható, hogy egy ipari mosóberuházás előkészítésénél annak árán, tisztítási hatékonyságán (szilárd vagy filmes szennyeződés eltávolítása) vagy kapacitásán túl érdemes figyelembe venni más mérvadó szempontokat is. Egyik ilyen a modulrendszerű berendezésfelépítés is, amivel az addig alkalmazott technológiából adódó minőségi probléma rizikója csökkenthető, miközben a jövőbeni alkalmazás feltételeihez történő változtatások is rendelkezésre állnak. Ezen kialakítású mosóberendezés tehát nemcsak a jelen gyártási tervben szereplő alkatrészekhez beruházás, hanem nagy valószínűséggel felhasználható lesz egy későbbi, még nem ismert tisztasági követelményű termékhez is!

Schlosser András

SCH-Metall Kft.

www.tisztitoberendezesek.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek