Kicsi, de erős, és nem bors

Zseniális munkadarab-befogási megoldás a Hód Industrial Kft.-től

2014. február 06., csütörtök, 10:44

Címkék: befogástechnika CNC HÓD Industrial Solutions megmunkálás SinterGrip T-NC Technika Kft.

Az úgynevezett rezsicsökkentés már egész Európában népszerű téma. Kormányok, hivatalok és szakemberek sokasága összpontosít e kérdésre. A politika és az energiaszektor gigászi küzdelmét szemlélve felmerülhet a gondolat, hogy kisebb erőfeszítéssel, például egy pulóverrel vagy a lakóhelyiség hőmérsékletének egy Celsius-fokkal való csökkentésével is komoly költségmegtakarítást érhetünk el, legalábbis saját háztartásunkban bizonyosan. A tanulság: az apró eszközök nagy dolgokra képesek.

 
A gyártás területén sincs ez másképpen, és valószínűleg mindenki ismer egy sztorit arról, hogy egyszerű lépésekkel hogyan sikerült euró- vagy dollármilliókat, illetve értékes időt megtakarítani egy gyárban. Ha még nem hallott ilyenről, akkor itt a fémmegmunkáló és szerszámgyártó veszprémi T-NC Technika Kft. példája. Euró- és dollármilliókról ugyan nincsen szó, a történet mégis példaként szolgálhat.
 

Szeretnek az élbolyhoz tartozni

A T-NC Technika Kft.-t 2009-ben Takács András CNCtechnológus alapította, több évtizedes szakmai múltra építve. A vállalkozás gyors fejlődésnek indult, többek között annak is köszönhetően, hogy a bonyolult, kifejezetten összetett megbízásokra is igent mondtak, és jó minőségben, pontosan teljesítették azokat. Néhány év alatt a hazai és külföldi járműipari vállalatok megbízható alkatrész- és szerszámbeszállítóivá vált a cég, amelynek üzemében a legkorszerűbb fémmegmunkáló berendezések,  köztük 5-tengelyes megmunkáló-központok, maró- és esztergagépek, fűrészgépek dolgoznak a képzett szakembergárda keze alatt.
 
Takács András
 
– A fémmegmunkálás területén is két tényező hozhatja meg a sikert: a hozzáértés és a megfelelő eszközpark. Előbbiből, vagyis képzett szakemberből Veszprémben és környékén szerencsére még nincs hiány. Az eszközökből pedig szinte végtelen a kínálat, ezért nagyon fontos a körültekintő kiválasztás. Alapításunktól kezdődően a csúcskategóriás szerszámgépek mellett köteleztük el magunkat, örömmel és elégedettséggel alkalmazunk automatizált, robotizált rendszereket is a termelés hatékonyságának fokozására, emellett DNC-hálózatot építettünk ki, amelyhez valamennyi korszerű CNC-szerszámgépünk csatlakozik. A programokat így a hálózaton keresztül tudjuk a vezérlőbe tölteni, illetve lementeni a központi szerverre. Összességében elmondható, hogy a józanész és a biztonság határait át nem lépve szeretünk kísérletezni. Kipróbálni az újat, a hatékonyt, vagyis mindazt, ami előre visz. Éppen ezért rendszeresen felkeressük a vezető nemzetközi ipari szakvásárokat, a minőségi gyártók rendezvényeit, bemutatóit, hogy többlettudáshoz, információhoz jussunk, mert annak hiányában könnyen lemaradhatunk a hazai és főként a nemzetközi mezőnyben – fogalmazott Takács András.
 

Aki keres, az talál

A T-NC alapítója éppen egy neves németországi szakkiállításon, az olasz OML satugyártó standján figyelt fel egy izgalmas megoldásra, a SinterGripre. – A százezreket vonzó óriási ipari show-kon könnyen túlcsordul az információ, és megvan a veszélye, hogy az ember szeme fontos újdonságok fölött siklik át. Szerencsére ezzel az „aprósággal” nem így történt. Évek óta megelégedéssel dolgozunk az OML-satukkal, köztük az 5-tengelyes megmunkálásra tervezett változatokkal is, ezért 2012-ben kíváncsiságból felkerestem a gyártó standját, ahol egy addig nem látott munkadarab-megfogó rendszerre akadtam. A történet gyorsan hazai vizekre terelődött, hiszen 2013-ban hagyományos beszállító partnerünk, az OML termékeit Magyarországon képviselő HÓD Industrial Kft. a 2013-as budapesti Mach-Tech kiállításon a hazai közönségnek is bemutatta az újdonságot, amelyből két szett nagyon rövid időn belül munkába is állt üzemünkben – mondta a T-NC Technika Kft. tulajdonos-ügyvezetője.
 

Mi ez a SinterGrip?

Az angol elnevezéssel (Grip) az olasz gyártó gyorsan tisztázza is, hogy megfogóról van szó, mégpedig munkadarab-megfogóról, annak is egy új, innovatív módjáról. A rendszer tényleg pofonegyszerű, de – ahogy az lenni szokott – csak az utóbbi években fejlesztették ki ezt a megoldást. A lényege, hogy a satuba olyan speciális satupofákat lehet rögzíteni, amelynek belső oldalain úgynevezett „körömágyak” vannak. E körömágyakba lehet becsavarozni az ugyancsak különlegesen kiképzett „karmokat”, vagyis megfogó cserelapkákat. Ezek a lapkák érintkeznek a satuba helyezett munkadarabokkal. A józanész persze azonnal diktálja a kérdést: mi értelme a cserélhető megfogó karmoknak? A rövid válasz: nagyon sok. Az egyik fontos előny, hogy ezek a karmok (lapkák) mindösszesen 3,5 mm-en fogják meg munkadarabot, amely nagyobb méretű is lehet. A rendkívül csekély fogási magasság/felület révén a munkadarab kiemelkedik, így egyetlen művelet során körbemunkálható, nincs szükség előzetes megmunkálásra. Csak egyetlen további satuba fogásra van szükség, mégpedig a SinterGrip által megfogott 3,5 mm maradványanyag marásához (eltávolításához). Ez a megfogás természetesen ugyanabban a satuban történhet. A 3,5 mm fogási felület másik előnye, hogy – főként nagy mennyiségek esetén – optimálisabbá tehető az alapanyag-felhasználás, hiszen jelentősen csökkenhet az eltávolítandó maradványanyag mennyisége, tehát a nyers darab mérete eleve redukálható. További előny, hogy a cserelapkákból (karmok) a gyártó különböző változatokat gyárt és kínál (jelenleg 3 változatot). Ezek különböző anyagfélékhez szabottak, így például más lapkát kell használni, ha a munkadarab alumínium vagy keményfém, illetve a két „véglet” közötti keménységű fémeknek is megvan a saját lapkaváltozata. Ezzel biztosítják, hogy a karmok mindig és minden anyagfajtánál nagyon masszív fogást/szorítást biztosítsanak. 
 
Sinter Grip – biztos szorításban
 
A lapkák „karom” elnevezése pedig maximálisan megérdemelt, hiszen a lapkák felületén apró fogak vannak, amelyek valóban belemélyednek a megfogott 3,5 mm-es felületbe. – Az 5-tengelyes megmunkálásokhoz eddig is olyan satut használtunk, amely kiemelte a munkadarabot, és a fogási felület is csekély volt. Ilyen szempontból a SinterGrip nem jelentett újdonságot. Ami azonban „megvetette” velünk a terméket, az a rendkívüli stabilitás. Alkalmazása közben soha nem fordult elő munkadarab-elmozdulás, és olyan maximális paraméterekkel, így például nagyobb sebességgel munkálhattuk meg az alkatrészeket, amelyekkel korábban nem mertünk dolgozni az elmozdulás veszélye miatt. Hozzáértőknek nem kell magyarázni, hogy ez jelentős termelékenységnövekedéshez vezet. A stabilitáshoz értelemszerűen az anyagtípusokhoz megfelelően megválasztható lapkák is hozzájárulnak. Ráadásul a lapkák cserélhetők, vagyis a rendszer alkalmazása költséghatékony. Egyvalamire azonban oda kell figyelni: a hagyományos gyakorlat szerint a satuba rögzítésnél a befogást követően a gépkezelő ráüt a munkadarabra, hogy „biztos” legyen a rögzítés, a SinterGripnél ez az akció szigorúan kerülendő, hiszen ezzel a mozdulattal a befogott és leütött munkadarab erőteljesen károsítja (koptatja) a lapkák felületén elhelyezkedő fogakat – összegezte tapasztalatait Takács András. A tulajdonos-ügyvezető hozzátette: a rendszer további jó tulajdonsága, hogy a fűrészelt darabokat – amelyek ugyan párhuzamosak, de soha nem tökéletesen – is teljes stabilitással rögzíti. 
 

Mi van a dobozban?

Az olasz gyártó innovatív megoldása Magyarországon a HÓD Industrial Kft.-nél készletben szerezhető be. A készletekből három variáció áll rendelkezésre: az úgynevezett „All in One”, a „Standard” és a „Starter Kit”. Az All in One változatban a megfogó pofa (egyben a karmok „dokkolója”) Wolfram-karbid bevonatú, aminek előnye az érdesség – ez akkor hasznos, amikor a körbemunkált alkatrészt kiveszik a karmok közül, és egy másik (már nem lapkás) befogás után lemarják az előző fázisban a karmok által fogott maradványrészt.
 
A kétsatus megoldás hatékonyabb
 
A pofákból számos méretváltozatot kínálnak 124,4 mm minimális hossztól 196 mm maximális hosszig több satugyártó (jelenleg) 21 különböző satutípusára való felfogatáshoz kialakított furatokkal. Emellett furat nélküli pofák is rendelhetők; ezeket megfelelően furatozva gyakorlatilag valamennyi gyártó legkülönbözőbb satujára is illeszthetők a pofák. A szettekben a lapkák rögzítéséhez szükséges 10 rögzítőcsavar és 1 speciális csavarkulcs található, valamint párhuzamos alátétek (maróalátétek). Ez utóbbit a „Starter Kit” csomag nem tartalmazza. Az acél, keményített acél vagy titán (HRC 50-54), illetve alumínium munkadarabok megfogásához kifejlesztett különböző lapkatípusokat pedig 10 darabos csomagban kínálja a gyártó. 
 
www.hod-industrial.hu
info@hod-industrial.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek