Ki a favorit a palástköszörülésben?

A közelmúltban bemutatott új STUDER favorit CNC-palástköszörűgép-modellek egyaránt alkalmasak egyedi és tömeggyártásban készített munkadarabok – akár automatizált – köszörülésére

2021. szeptember 21., kedd, 06:00

Címkék: cnc köszörű Galika köszörűkorong köszörüléstechnika palástköszörű Studer

A rövid és hosszú munkadarabok megmunkálására egyaránt alkalmas STUDER favorit univerzális CNC-palásköszörű-család 400, 650, 1 000 és 1 600 mm-es tengelytávolságokkal és 175 mm csúcsmagassággal érhető el. A sorozat maximum 150 kg súlyú munkadarabokat képes megmunkálni. A kiváló ár/teljesítmény arányú gépek univerzálisan használhatók, valamint a StuderPictogramming (Studer képábrák) interfésszel egyszerűen és gyorsan programozhatók. A folyamatközi mérőberendezések, kiegyensúlyozó készülékek, érintésérzékelés és hosszpozicionálás használatával a gép könnyen adaptálható egyéb köszörülési feladatokhoz is.

Univerzális CNC-köszörűgép kis költségvetésekhez és nagy elvárásokhoz

A STUDER favorit egy nagyon költséghatékony gépcsalád. Mint minden STUDER palástköszörűgép, az új szériának is a már bevált merev Granitan® gépalap biztosítja a legmagasabb pontosságot, teljesítményt és megbízhatóságot. A teljes gépburkolat optimális áttekinthetőséget ad a megmunkálási folyamatra. A 370 mm hosszú X tengelynek köszönhetően a köszörűkorong-lehúzó a szegnyereg mögé helyezhető anélkül, hogy a köszörűfejjel ütközne. A korongkiegyensúlyozó manuálisan állítható a T-horonyban. A STUDER favorit integrált hűtőrendszerrel és termooptimalizált gépalappal rendelkezik, ezáltal kiküszöbölték a Z tengely esetleges termikus deformációit. Az „aktív hőmérséklet-szabályozással” ugyanakkor a gép rövidebb idő alatt éri el a működési hőmérsékletet.

Granitan® S103 ásványöntvény gépágy

A Granitan® S103 gépágyra kiváló minőségű alkatrészekkel épült köszörűgép éveken át nyújtja a legmagasabb szintű precizitást, teljesítményt és folyamatbiztonságot. A STUDER által kifejlesztett anyagstruktúrát a cég saját üzemében állítják elő. A gépalap egyedülálló rezgéselnyelő képessége nagymértékben hozzájárul a köszörült munkadarabok kiváló felületminőségéhez, ezenkívül a köszörűkorong élettartama is meghosszabbodik, ami csökkenti az állásidőt és javítja a hatékonyságot. A Granitan® S103 kedvező termikus viselkedésének köszönhetően a hőingadozások kiválóan kiegyenlítődnek, ami a pontosságban kamatozik. A keresztszán V- és laposvezetékei közvetlenül a gépágyba formázva, majd rendkívül kopásálló Granitan® S200 réteggel bevonva készülnek. Ez a szabadalmaztatott felületstruktúra megakadályozza a hagyományos vezetékek esetében megfigyelhető káros jelenségeket, mint a szánok felúszása, illetve a Stick-Slip effektus. A vezetékek nagy teherviselő és rezgéscsillapító képessége a teljes sebességtartományban a legnagyobb pontosságot garantálja. A robusztus és gondozásmentes kivitelnek köszönhetően ezek a kiváló tulajdonságok a gép teljes élettartama alatt megmaradnak.

Hosszirányú és keresztszánok

A hosszirányú és keresztszánok kiváló minőségű szürkeöntvényből készülnek, rendkívül precíz szánvezetékekkel. A szánok a teljes mozgástartományban végig felfekszenek a gépágy vezetékein, ami kimagasló (0,003 mm 1 000 mm hosszon) egyenességet biztosít. A hossz-szán elfordítható tárgyasztala teljes hosszában köszörült, és alapként szolgál a tárgyorsó, szegnyereg és egyéb tartozékok felhelyezéséhez. Az asztalba süllyesztett beállítóskála megkönnyíti az asztalon lévő egységek be- és visszaállítását. Egy további T-horony segíti a lehúzó eszközök optimális kihasználását. A szánokat 40 mm átmérőjű golyósorsók mozgatják egy háromfázisú szervomotorhoz csatlakoztatva.

Köszörűorsó és szegnyereg

A revolver kialakítású köszörűorsó-egység külső és belső köszörülésre egyaránt alkalmazható, egy jobb oldali, külső köszörűkoronggal és egy furatorsóval is felszerelhető. Hirth-fogazás segítségével manuálisan –15° és +195° tartományon belül 2,5°-onként nagy pontossággal indexálható. A szíjhajtású, 20 000, 40 000 és 60 000 min–1 névleges fordulatszámú orsók fordulatszáma fokozatmentesen szabályozható.

A szegnyeregházban mozog a robusztus csúcstámasz, melybe MK4 kúpon lehet csúcsokat befogni. A szorítónyomás finoman állítható, ahogyan ezt a nagy pontosságú alkatrészek igénylik. Csúcsok közötti köszörülésnél a hengerességkorrekció finomállítással 1 µm tartományon belül tartható. Az optimális hőstabilitás biztosítására a szegnyergen a hűtőfolyadék átáramlik, a csúcstámasz és a gyémánt pedig közvetlen hűtéssel rendelkezik.

A gép vezérlése és kezelése

A Fanuc 0i CNC-vezérlés a 10,4" aktív képernyővel nagyon megbízható, és a hajtás elemeihez optimalizált. A vezérlőszekrényt a gépágyhoz rögzítették. Az összes kezelőszervet átláthatóan és ergonomikusan helyezték el. Fontos szerepe van a kézi kezelőegységnek, ami megkönnyíti a beállásokat. A Sensitron elektronikus köszörülés felismerő (opció) segít a mellékidők minimalizálásában.

A jól bevált képábrákkal dolgozó, gyakorlatorientált Studer kezelőszoftverrel és a bevált StuderPictogramming (Studer képábrák) interfésszel a kevésbé gyakorlott felhasználók is egyszerűen tudnak megmunkáló- és korongszabályzó ciklusokat programozni. Az opcionálisan rendelhető StuderGRIND szoftver pedig olyan speciális alkalmazások esetén nyújt segítséget, mint például bonyolult alakú munkadarabok korongjának profilozása. A modern és felhasználóbarát kialakítás egy érintőképernyős panellel egészül ki, a gépkezelők így könnyen és közvetlenül irányíthatják a gépet. A gép hátulján és jobb oldalán található kiszolgálóajtók révén a gép működtetése magas ergonómia mellett végezhető.

A StuderWIN felhasználói felület és az integrált szoftvermodulok stabil programozási környezetet hoznak létre, ami nagyban emeli a gép hatékonyságát. A megmunkálási folyamatba integrálható mérőrendszer, a folyamatvezérlés szenzortechnikája, az érintésérzékelés, valamint az automatikus kiegyensúlyozó rendszerek a Windows kezelőfelületen lehetővé teszik a különböző rendszerek szabványosított programozását. A StuderPictogramming opció az egyes köszörülési ciklusok összefűzését támogatja (az ISO kódot a vezérlőegység generálja), a STUDER Quick-Set köszörűkorong-beállító szoftver pedig akár 90 %-kal csökkenti az átállásra fordított időt.

A Studer köszörűgépek magyarországi forgalmazója és szakszervize a Galika Szerszámgépek Kft.

www.studer.com

www.galika.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek