Két fejlesztés is zajlik a Rábánál

Technológiai fejlesztések a Rába Futómű Kft.-nél

2013. december 08., vasárnap, 12:12

Címkék: Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. futómű járműipar környezetbarát technológia Rába Futómű Kft. technológiai fejlesztés

Két jelentős fejlesztési projekt is zajlik jelenleg a Rába Futómű Kft.-nél - jelezte a Rába-csoport.

Egy több mint kétmilliárd forint összértékű, 625 milliós támogatással megvalósuló komplex technológiafejlesztési program keretében a jövő év végéig modernizálják a gyártókapacitásokat, felgyorsítják a technológiaváltást. A projekt elsősorban a komplett futóműgyártás erősítését szolgálja, de érinti a közepes méretű futóműalkatrészek gyártását is - jelezték. Közlésük szerint a beruházás a jobb minőséget, a hatékonyabb termelést szolgálja, és ezzel lehetőség nyílik a megnövekedett vevői igények kielégítésére. A program új munkahelyeket is teremt - tették hozzá.

"Zöldebb" járművek

Egy másik, tavaly nyáron indult és a jövő nyáron záruló projekt a mezőgazdasági járművek optimalizálását szolgálja a futóművek olajozási rendszerének fejlesztése révén, amellyel könnyebb, kisebb fogyasztású, ezáltal "zöldebb" járművek készülhetnek. A nagyteljesítményű mezőgazdasági futóművekhez olyan intelligens olajozási rendszer kifejlesztése a cél, amely mechatronikai eszközök segítségével növeli a kenés hatékonyságát, ezáltal a futóművek élettartamát, az üzemeltetés során pedig alacsonyabb olajfelhasználást és hosszabb csereciklusokat tesz lehetővé - közölte a társaság.
A futóműveknél alkalmazott olajozási alaprendszer kifejlesztése című projekt megvalósítására csaknem 215 millió forint támogatást nyert el a Rába a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft.-vel konzorciumban.

Megtérülő fejlesztések

A Rába-csoport augusztusban publikált féléves gyorsjelentése szerint az idén az első félévben a futómű-üzletág üzemi eredménye 1,642 milliárd forint volt, csaknem meghatszorozódott a tavalyi hasonló időszakihoz képest. Árbevétele ugyanekkor 20,4 százalékkal 17,5 milliárd forintra ugrott. A futómű-üzletág hagyományosan a Rába-csoport exportbevételeinek 80 százalékát hozza.

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek