Józan gondolkodásmód

A megmunkálási lépések csökkentése furatkészítéskor

2017. október 04., szerda, 06:00

Címkék: furat fúrófej ISCAR szerszám szerszámtechnika

A gépészmérnökök folyamatosan keresik a korszerű, gyors és költséghatékony szerszámokat. Az ISCAR számos mérnökcsapatának, azok átfogó gondolkozásmódjának segítségével újra és újra forradalmasítja a furatkészítési, fúrási megoldásokat. Ez a gondolkodásmód beindít egy kérdésfeltevő hozzáállást, amely az adott téma mélyebb megismeréséhez és megvizsgálásához vezet. A hatékony furatkészítési eljárások kifejlesztéséhez és megismeréséhez állandó analizálásra van szükség, csak ez vezethet ahhoz, hogy meg tudjunk felelni a kihívásoknak.

Az ISCAR átfogó gondolkodásmódú megközelítésének célja, hogy ügyfelei furatkészítési termelési folyamataira, az azoknál felmerülő problémákra kiemelkedően gazdaságos megoldásokat biztosítson. Az évek során az ISCAR mérnökei, szoros munkakapcsolatban állva az ügyfelekkel, rájöttek, hogy egyre nagyobb igény van a sík fenekű furat készítő eljárásokra. Ezen megmunkálásokat a süllyesztett fejű csavaroknál, valamint a 90 fokos homlokmarásnál és a vállmarásnál alkalmazzuk.

A hagyományos eljárás során a sík fenekű furatok készítésénél első fázis a furat kifúrása, majd az ezt követő maró vagy esztergáló eljárás. A központfúró alkalmazása elengedhetetlen, amely a lehetséges további megmunkálások központját adja. A központfúrás jellemzően egy speciálisan kialakított fúróval történik, melynek hegye erre a műveletre van kialakítva. A hagyományos megmunkálási folyamat legalább 2-3 szerszámot, valamint 2 különböző megmunkálási eljárást igényel.

Az ISCAR új, FCP cserélhető fúrófeje egy teljesen új technológiát biztosít számunkra, hiszen egyetlen szerszámmal tudjuk kialakítani a sík fenekű furatokat. Ennek a forradalmi, gyorsan cserélhető lapkának a bevezetésével az ISCAR megszüntetett számos kiegészítő műveletet, konzekvensen csökkentve ezzel a sík fenekű furatok elkészítési idejét.

FCP fúrófejek

Ezek a fúrófejek a hagyományos SUMOCHAM szerszámban használhatók. Nincs szükség külön fúrószár megvásárlására, ezért az új fejek tesztelése és alkalmazása gyorsan megtörténhet. Az FCP fúrófejek központfúró résszel is rendelkeznek, lehetővé téve ezzel az előfúrás nélküli fúrás lehetőségét 5XD mélységű furatoknál, de mélyebb furatoknál előfúrást javaslunk.

Az új fúrófejek 8–25,9 mm átmérőben, 0,1 mm lépésközzel kaphatók. Az előfúrás szükségtelenné válásával az új fúrófej rövidebb megmunkálási időt és a szükséges szerszámok számának csökkenését jelenti a fúrási műveletek során. Ez jelentős költségmegtakarítást eredményez (1. ábra).

HCP geometria

Az FCP fúrófejeken túl az ISCAR kínálatában megtalálható az új HCP geometria (szabadalmaztatás alatt), amely a legmegfelelőbb választás az ISO-P és ISO-K anyagcsoportok megmunkálására, ami azt jelenti, hogy egyetlen fúrófej két másik típust tud helyettesíteni, csökkentve ezzel a szerszámok és a készletek mennyiségét.

Ezen új geometria nagyobb előtolást és ezáltal gyorsabb fúrást biztosít számunkra. A fúró eme egyedülálló tulajdonságát az „önközpontozó” geometria adja, amely kiegyensúlyozott behatolást biztosít, folyamatos, sima forgácsolás mellett. Ez pedig új távlatokat nyit a fúrás során, mely magas hengerességi értékű, és kiváló felületi érdességű furatok készítését teszi lehetővé. Az új HCP fúrófejek bármilyen – természetesen megfelelő átmérőjű lapkafészek-mérettel rendelkező – SUMOCHAM fúróba betehetőek.

A HCP fúrófejek IC908 TiAlN PVD nanoréteges bevonattal rendelkeznek, és a következő jellemzőkkel bírnak:

  • Megnövelt kitöredezés-ellenállás
  • Nagyobb kopásállóság
  • Stabil és kiszámítható kopási folyamat
  • MQL hűtéssel is használhatóak
  • Kiváló felületminőség
  • Megnövekedett szerszámélettartam

Az ISCAR ezenkívül bevezette a következő, SUMOCHAM-IQ (2. ábra) és CHAM-IQ-DRILL (3. ábra) névre hallgató, forradalmian új szerszámokat is. Ennek a két termékcsaládnak azonos kialakítású, éles konkáv geometriával rendelkező vágóéle van. Az ISCAR egyedi szabadalmú fúrófej-geometriája csökkenti a forgácsolóerőket, különösen a fúrási folyamat elején.

Az új geometria alkalmazásával nincs szükség előfúrásra, ami a megmunkálási idő és a szerszámkészlet csökkenését eredményezi. Ezáltal többé nem jelent akadályt az üregekben történő mélyfurat-készítés, sőt jelentősen leegyszerűsödött. Az ISCAR újfajta furatkészítő eljárásai, valamint az átfogó gondolkodásmódja csökkenő költségeket és nagy termelékenységet eredményez.

www.iscar.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek